Behandeling

Het eerste consult duurt 1,5 tot 2 uur. Vervolgconsulten duren 0,5 tot 1 uur.

Afhankelijk van de klacht zal een vervolgconsult 1 tot 2 maanden na het vorige plaats vinden.

Tijdens het consult wordt gezocht naar de oorzaak van de klachten. De homeopaat zal nooit de klachten behandelen, maar de oorzaak :

  • een oorzakelijke factor kan ontstoord dienen te worden (bijv. vaccinaties, anticonceptiva, chemische vluchtige stoffen, weekmakers, drugs, prednison of andere medicijnen etc.) ;
  • vaak is dat het tekort schieten van de natuurlijk afweer. Door deze middels een homeopathisch middel te prikkelen zullen de klachten dienen te verdwijnen. Je zet in feite de patiënt aan tot zelfgenezing.
  • tegenwoordig zien we weer tekortziekten i.p.v. welvaartziekten. Onze voeding bevat vergeleken met 20 jaar geleden véél minder mineralen/vitaminen. Daarnaast gebruiken we vaak ongezonde voeding en dat ook nog eens in overmaat.


Niet alleen komt de hoofdklacht uitvoerig ter sprake. De ziektegeschiedenis, het verloop van iemands leven van zwangerschap/geboorte tot heden, het karakter, de familiegeschiedenis, trauma's, medicatiegebruik, voeding, spijsvertering, stofwisseling, het slapen, bewegingsapparaat, huid etc. zullen de revue passeren.

Voor een kind lijkt een consult van 2 uur wel erg veel, maar juist in zo'n situatie laat het kind duidelijk een stukje van zichzelf zien en dat is heel belangrijke informatie voor de homeopaat.

Voorbeelden van een consult

Een meisje van 6 jaar wil sinds 2 jaar een jongen zijn. Ze wil niets dragen wat een meisje zou dragen, ze wordt erg boos als je haar als een meisje aanspreekt. Er is al contact gelegd met een Genderkliniek. Ma heeft voor de bevalling Oxytocine gekregen. Door de weeënopwekker homeopatisch te ontstoren is het probleem binnen enkele maanden geheel verdwenen.

 

Een boer met belt of ik weer eens kan komen, want zijn allerbeste stier die hij ook op natuurlijke wijze laat dekken wil niet meer. De stier heeft geen interesse meer in de koeien. Het blijkt een hele lieve stier te zijn met een hele zachte huid. Hij drinkt heel weinig. Hij lijkt zelfs aanhankelijk. Ik geef hem een middel en nadat ik nog wat andere koeien heb behandeld wil de boer testen of het middel al wat doet. In de tussentijd is de knecht die met mij mee loopt en nogal schamper doet over de homeopathie (het ziet er ook belachelijk uit als je een paar korrels in zo'n grote muil dropt) gestoken door een bij. Hij heeft pijn en de zwelling zet op. In zo'n geval kun je een acuut middel geven. In dit geval Apis C200. Direct na inname is de pijn verdwenen en ook de zwelling neemt snel af. Dus de boer heeft 3 koeien geïnstalleerd en de stier lust er weer pap van. Toen ik dit verhaal aan enkele mannen vertelde riepen die: "Geef me een kilo van dat spul".

 

Reactie bij patiënte na/tijdens het ontstoren van de antibiotica: de knobbels en schijven in de borsten zijn verdwenen. Verder is de pijn in de gewrichten over, heeft ze geen last meer van haar huidklachten en zijn de sinusholtes nu vrij, etc.

 

Hoe acuter de klacht des te sneller zul je een genezing zien. Dat geldt ook als de klacht ooit heel acuut is ontstaan.

 

Voorbeelden:

Een man van rond de 50 jaar komt met ernstige paniekaanvallen en hyperventilatie. Hij zegt dat het lijkt op de angst die hij als kleine jongen had toen hij vast kwam te zitten in een hooimijt. Toen was er ook enorme paniek. Ik geef het middel (Aconitum M) wat hij toen nodig had gehad en de huidige klachten verdwijnen snel.

 

Een oude man komt op krukken de praktijk binnen. Hij heeft reumatische artritis. Volgens hem zijn de klachten ontstaan na een lelijke val. Ik laat hem ter plekke ruiken aan Arnica C200 en de man heeft geen krukken meer nodig en loopt zo de praktijk uit. Van familieleden die mij later consulteerden hoorde ik dat het hem heel goed ging.

 

Een vrouw komt met een postnatale depressie. Ik laat haar ruiken aan Sepia M en ze kan weer lachen en loopt zonder die depressie de praktijk uit. De verbetering houdt aan.

 

Een kind met pseudokroep is opvallend mager, beweeglijk en rusteloos. Hij eet veel, maar komt niet aan. Na Iodium C200 is hij de volgende dag beter.

 

Kind met steeds terugkerende oorontstekingen. Anti-biotica helpt maar tijdelijk. Hij heeft inmiddels ook een trommelvliesperforatie. Koorts, suf, apatisch en hij spuugt veel. De klachten zijn begonnen sinds hij naar het kinderdagverblijf gaat. Hij moest de eerste 4 weken veel huilen en had moeite om afscheid van zijn moeder te nemen. In die tijd had hij ook steeds rode vlekken in het gezicht. Na Capsicum C200 geneest hij snel en heeft hij geen oorontstekingen meer gehad.

 

Natuurlijk zijn niet al de genezingen zo spectaculair. Afhankelijk van factoren als erfelijke belasting, het afweersysteem, dus iemands weerstand, de ernst en duur van de klachten (acuut of chronisch) etc. kan een genezingsproces in bepaalde chronische gevallen soms zelfs jaren vergen. Maar een verbetering wil je wel na 2 maanden zien. Zo niet, dan moet er worden nagegaan of iemand de werking van het middel heeft tegengewerkt, bijvoorbeeld door het gebruik van koffie, narcoses, anti-biotica etc. of dat gewoon niet het juiste middel is mee gegeven. Dan moet er verder worden gespit. Het is daarom wel heel belangrijk dat de patiënt ook alles vertelt. Een homeopaat zal al de informatie van nut achten en veroordeelt nooit.

 

Een voorbeeld van ontstoren

Een mevrouw heeft MS in is al 7 jaar aan haar rolstoel gekluisterd. Ze is nooit op "Lyme" getest, maar blijkt het dus wel te hebben. Na een homeopatische ontstoringskuur van de "Lyme" heeft ze de rolstoel niet meer nodig en verdwijnen haar klachten geleidelijk aan.

 

Ik vergelijk mijn vak vaak met puzzelen. Uit al de puzzelstukjes die op tafel komen mag ik een beeld maken. Het blijft een boeiend, leuk en mooi vak. Ga niet zelf experimenteren met de genoemde middelen, want die zijn wel gekozen op de totaliteit van de klachten van een individu. Er zijn bijvoorbeeld wel 1500 verschillende middelen voor iemand met hyperventilatie of wat voor klacht dan ook.

Homeopathie bij dieren

http://www.horsemart.co.uk/news/copd_horse_lives_to_the_full_with_homeopathy/2524