De Europese digital ID: Wat is de rol van Nederland in dit angstaanjagende project?

in CoronaBuitenland 3 februari 2022 

 

De coronacrisis heeft in veel landen momentum gecreëerd om nieuwe ID-systemen te implementeren, zei koningin Máxima op 21 oktober 2020 tijdens een digitale toespraak bij een evenement van de Wereldbank Groep over de digital ID.

ID-systemen, die onderdeel uitmaken van een aantal digitale publieke goederen, hebben individuen en bedrijven geholpen om te profiteren van de digitale economie, zei koningin Máxima, die sprak in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.

Eerste versie

De regering werkt samen met de Europese Commissie aan de ontwikkeling van een Europese digitale identiteit. Het kabinet wil hierin zelfs het voortouw nemen. De corona-QR was versie 1.0 van dit project. Kamerlid Freek Jansen (FVD) heeft Kamervragen gesteld.

In het geheim wordt al jaren gewerkt aan de ontwikkeling van een Europees digital ID, waarbij Nederland volgens journalistiek onderzoeksplatform Follow the Money een hoofdrolspeler is, schrijft zijn partij.

Het ontwerp van de Europese corona-app was slechts een ‘eerste versie van wat zich kan ontwikkelen tot een volmaakte digital wallet’, zo liet de Europese Commissie aan Follow the Money weten. Die ontwikkeling gaat snel, meldde de woordvoerder.

Wat zijn de gevolgen hiervan?

De invoering van een digital ID is een opmaat naar een sociaalkredietsysteem, waarbij alle transacties, bewegingen en gedragingen van mensen worden bijgehouden en beoordeeld door de staat, stelt FVD.

Jansen wil weten wat de rol is van Nederland in dit angstaanjagende project en wat de gevolgen hiervan zijn voor de Nederlandse bevolking.

 

‘Als we vandaag allemaal die groene vinkjes door de plee spoelen, is het voorbij’

in CoronaBinnenland 1 februari 2022 

 

Een groot deel van de oppositie wil snel debatteren over de regels rond de coronapas, waardoor volgens een ‘ruwe schatting’ van coronaminister Kuipers ruim een half miljoen mensen hun groene vinkje kwijtraken. De nieuwe regels gaan aanstaande vrijdag al in.

Veel oppositiepartijen steunden een verzoek van Kamerleden Fleur Agema (PVV) en Pieter Omtzigt om de regels te behandelen. “Het is gewoon onbehoorlijk bestuur om in de app te zetten dat ze geldig zijn en het dan van de één op de andere dag in te trekken. Zo ga je niet om met burgers of met vrijheden (die niet in het bezit van de regering zijn),” klaagt Omtzigt.

Veel mensen reageren verontwaardigd op de ‘aangescherpte regels’. “Dit is valsspelen,” zegt Denk-fractievoorzitter Farid Azarkan. Auteur en spreker Hans van Tellingen voegt toe: “Dit is pure discriminatie. Accepteer het niet en doe er niet aan mee.”

Weg met die pas!

Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) laat weten dat ze zich hier met hand en tand tegen zal verzetten. “Overigens moet die hele coronapas weg. En 2G nooit invoeren.”

“Alternatieve kop: ‘Half miljoen mensen kunnen begin februari coronatoegangsbewijzen omverwerpen’,” schrijft Agema.

“Dit is dus precies waarom die coronapas er nooit had mogen komen: de regering is keer op keer in staat de voorwaarden voor ‘vrijheid’ te veranderen,” stelt filosoof en jurist Raisa Blommestijn. “Weg met die pas!”

Vinkjes door de plee spoelen

Forum voor Democratie, dat het verzoek ook steunde, reageert: “De toegang tot het sociaal-maatschappelijk leven is afhankelijk geworden van een periodieke vaccinatie. FVD wil Nederland weer open. Zonder verplichte injecties en zonder QR-codes.”

Journalist Lucas Hartong ziet een positieve ontwikkeling: “Mooi. Hoe minder coronapas hoe beter!”

“Als we vandaag eens even allemaal die vinkjes door de plee spoelen, is het voorbij,” benadrukt columniste Marianne Zwagerman.

 

‘We worden vaccinatieplicht en 2G ingerommeld’: Bijlage bij Kamerbrief over nieuw OMT-advies doet stof opwaaien

in CoronaBinnenland 26 januari 2022

 

Minister Kuipers van Volksgezondheid stuurde de Kamer afgelopen week een brief over het nieuwste advies van het OMT. Bij die brief zat een opmerkelijke bijlage, namelijk een publicatie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over ‘het maatschappelijk beeld en de uitvoeringstoets van maatregelen die worden genomen in de bestrijding van het coronavirus’.

Onder het kopje ‘Hoofdlijnen Uitvoeringstoets: NKC (I)’ valt te lezen bij ‘kernpunten’: “Het coronatoegangsbewijs wordt naar verwachting weer breed ingezet. Geef aandacht aan het belang van het coronatoegangsbewijs als instrument en het belang van de correcte naleving. Geef blijk van reflectie op gemaakte keuzes en op geluiden van andersdenkenden.”

Zonder dat bewindslieden er eerlijk over zijn

En verder: “Benoem het proces waarmee het langetermijnperspectief in de komende periode wordt ontwikkeld, en geef indien mogelijk al eerste belangrijke uitgangspunten (2G, vaccinatieplicht).

Het document doet aardig wat stof opwaaien. “We worden een vaccinatieplicht en 2G ingerommeld zonder medische of epidemiologische argumenten én zonder dat de bewindslieden er eerlijk over zijn,” reageert columniste Marianne Zwagerman.

Spreek je uit hiertegen

Advocaat Bart Maes laat weten: “Dat stuk gaan we morgen even uitbenen.”

“Onze regering maakt er geen geheim van: straks volgt 2G en een vaccinatieplicht. En dat terwijl er geen enkele medische noodzaak voor is. Nu al helemaal niet meer. Spreek je uit hiertegen,” schrijft auteur en spreker Hans van Tellingen.

 

Bizar filmpje: VVD is voortrekker van digital ID, maar woordvoerder in Kamer weet niet wat het is

in Great ResetBinnenland 26 januari 2022 

 

De Europese Commissie heeft iets interessants laten weten aan het onderzoeksplatform Follow the Money, namelijk: het ontwerp van de Europese corona-app was slechts een eerste versie, die zich kan ontwikkelen tot een volmaakte ‘digital wallet’, een ‘digital identity’, zei Kamerlid Freek Jansen (FVD) tegen Judith Tielen van de VVD.

“Verder zeiden ze: de komende maanden werken lidstaten hieraan verder. Is de VVD voorstander van het omvormen van zo’n corona-app tot een digital identity?” vroeg Jansen.

Poeh, dat is een grote vraag. Ik overzie niet helemaal wat de implicaties van een digital identity zijn. Het voelt niet plezierig, dus ik denk het niet. De coronatoegangsbewijzen zijn er nu om ervoor te zorgen dat binnen en op plekken waar veel mensen bij elkaar zijn de besmettelijkheid van het virus lager is en om ervoor te zorgen dat daar mensen zitten die minder snel ziek worden. Dat zijn de twee effecten. Werkt het helemaal niet? Dat heeft de TU Delft volgens mij niet gezegd. Bovendien zitten in dat model ook allerlei aannames. Overigens mist er ook een stuk van het onderzoek. Maar ik denk dat het antwoord op de vraag van meneer Jansen gewoon nee is, antwoordde Tielen.

https://youtu.be/AyS4ofS7miU

Verkiezingsprogramma

“Dat is opmerkelijk, want in het verkiezingsprogramma van de VVD kunnen we lezen dat de VVD voorstander is van één online identiteit voor iedere Nederlander om zich online te kunnen identificeren. Dat staat ook in het regeerakkoord. Hoe kan dat dan? Hoe kan het dat de VVD hiervoor pleit in het eigen verkiezingsprogramma en dat het opgenomen is in het regeerakkoord en dat u nu zegt dat u er geen voorstander van bent?” vroeg Jansen.

Meneer Freek Jansen legt de link tussen het coronatoegangsbewijs en de digital identity. Ik zeg dat dat twee verschillende dingen zijn, stelde Tielen.

“Ik ben niet de enige die dit zegt. Misschien moet u het artikel lezen. Bijvoorbeeld Andrew Bud – dat is de oprichter en directeur van iProov, het bedrijf dat de Britse corona-app heeft gemaakt – heeft gezegd: een digitaal test- en vaccinatiebeleid zal het hele veld van digital ID op weg helpen. Dit gaat niet enkel over COVID-19, maar over iets veel groters. Ook het Franse defensiebedrijf Thales schreef in blogberichten dat de coronapas zal dienen als een opstapje voor de invoering van een digitaal ID-bewijs,” zei het FVD-Kamerlid. “Hoe rijmt u dat met elkaar?”

Valse voorwendselen

Ik hoef dat niet met elkaar te rijmen. U stelt mij een vraag over wat de VVD vindt. Dat is terecht, want dat kan hier in deze Kamer. Ik heb gezegd wat ik ervan vind. Wat meneer Andrew Bud er allemaal van vindt, dat laat ik fijn aan meneer Andrew Bud, zei Tielen.

Ik kan toch niet anders dan concluderen dat hier al twee jaar lang wordt gewerkt aan het optuigen van zo’n digital identity, onder valse voorwendselen, alsof het zou gaan over volksgezondheid. Het is zonneklaar dat dit nu gaande is en de VVD werkt hier volledig aan mee, benadrukte Jansen.

“Dit is echt een bizar filmpje. VVD is voortrekker van een Europees ID in de EU en de woordvoerder in de Kamer weet niet wat het is, schrikt wel van het idee en is dan tegen zichzelf,” reageert freelance journalist Arno Wellens.

 

Kroatische Europarlementariër haalt vernietigend uit naar EU-baas: ‘Die coronapas is krankzinnig’

in CoronaMens en Dier 23 januari 2022 

 

Europarlementariër Mislav Kolakusic heeft hard uitgehaald naar EU-baas Ursula von der Leyen. De uitspraken die u doet over fundamentele vrijheden en de rechten van burgers in de Europese Unie staan in schril contrast met de werkelijkheid, aldus Kolakusic.

Fundamentele mensenrechten zijn in de afgelopen 80 jaar, sinds het nazisme, nooit zo ernstig geschonden als nu: vrijheid om te reizen, het recht op arbeid, het recht op gezondheidszorg en het recht om medische experimenten te verbieden die worden uitgevoerd op meer dan 500 miljoen mensen in de Europese Unie, zei het Europarlementslid tegen Von der Leyen. Elke burger heeft recht op zelfbeschikking, benadrukte hij.

 

‘Maak onmiddellijk einde aan de tweeling’

Kolakusic zei verder dat we enkele eeuwen wetenschap en de medische beroepsgroep hebben vertrapt, en dat we nu maatregelen aankondigen waar geen einde aan lijkt te komen. “Coronacertificaten die alleen de gevaccineerden in staat stellen om vrij te reizen – terwijl zij het virus net zo makkelijk kunnen verspreiden als de ongevaccineerden – zijn krankzinnig.”

Hij riep Von der Leyen op om onmiddellijk een einde te maken aan de tweedeling tussen burgers. “Want niemand weet wat er gaat gebeuren als we er geen einde aan maken,” zei de Europarlementariër.

 

Topambtenaar: er moet een digitale identiteit komen, dit is in de EU besloten en corona is ervoor gebruikt

in CoronaMens en Dier 23 januari 2022 

 

“Macron wil het en Duitsland wil het ook. En hoe werkt het in de EU? Als Duitsland en Frankrijk iets willen, dan gebeurt het, want de EU is Duitsland en Frankrijk, zei columniste Marianne Zwagerman vrijdag in BNR The Friday Move over de QR-maatschappij.

“Ik heb de laatste tijd verschillende topambtenaren gesproken, want ik zit in allerlei geheime verzetsgroepjes. Morgen zit ik weer met zo’n groep met hoogleraren, topambtenaren, politiecommissarissen, echt uit alle hoeken is er verzet,” zei Zwagerman.

Geen idee of dit al gepost is maar ik luister dit net terug en ondanks dat ik lekker op de bank lag, viel ik er vanaf .@lientje1967 en @mariannezw bij BNR over de #Coronapas -Macron-Scholz-Rutte en de Brexithttps://t.co/xWOPhOG179 pic.twitter.com/ASYag2PqoK

— Marc ‘s Spirit (@VegtDoor) January 23, 2022

 

Geen wappie

“Wij hebben geheime bijeenkomsten daarover. En één van die topambtenaren zei tegen mij: dit is gewoon in de EU besloten, er moet een digitale identiteit komen, corona is ervoor gebruikt – is geen WEF, geen wappie, gewoon topambtenaar,” voegde ze toe.

“Deze ambtenaar zei ook dat we dit aan de Brexit te danken hebben. Als Groot-Brittannië nog steeds onze partner was als dwarsligger, dan had Mark Rutte dit wel tegen kunnen houden met hun steun, maar nu Groot-Brittannië als grote broer is weggevallen heeft Rutte zijn knopen geteld en gedacht: in mijn eentje hou ik dit niet tegen.”

Boven water krijgen

Ze vroeg BBB-voorvrouw Caroline van der Plas of ze daar achter kan komen als Kamerlid. “Is er niet een manier voor jou om boven water te krijgen: is er in de EU iets afgesproken?”

Natuurlijk zouden we daar achter kunnen komen, antwoordde Van der Plas. “Daar moeten we dan in gaan duiken.” Ze wees er verder op dat Forum voor Democratie hier al langer mee bezig is.

Van een ‘tijdelijk’ vaccinatiepaspoort naar een permanente digitale identiteitsportemonnee.

 

Ook professor Mattias Desmet demonstreert vandaag in Brussel: ‘Het nieuwe normaal is absurditeit ten top’

in CoronaMens en Dier 23 januari 2022 

 

Vandaag demonstreren mensen in Brussel tegen de coronamaatregelen. De organisatoren verwachten 100.000 deelnemers. Ook klinisch psycholoog Mattias Desmet is aanwezig in de Belgische hoofdstad, laat hij weten via social media.

Hij zegt dat hij voor het eerst in zijn leven gaat betogen. “Of moet ik ‘demonstreren’ zeggen. Of misschien nog beter: ik ga verbinden met mensen die met mij een bepaalde intuïtie delen,” schrijft hij.

“Het nieuwe normaal is niet normaal, het is absurditeit ten top,” zegt Desmet, die als professor verbonden is aan de Universiteit Gent. Hij vindt dat het nieuwe normaal niet noodzakelijk een technocratisch-transhumanistisch nieuw normaal moet zijn.

We laten niet toe dat men onze menselijkheid afneemt

“Er zijn andere manieren om het oude normaal te boven te komen dan de ‘grootschalige menshouderij’ met opgedrongen vaccinatieprogramma’s en half verdoken social credit systemen,” benadrukt hij.

Er is een nieuw normaal mogelijk waarin het belang van oprecht spreken erkend wordt, in tegenstelling tot vormen van spreken waarvan iedereen voelt dat ze in het beste geval voortkomen uit angst en kleinmenselijkheid, en in het slechtste geval ronduit hol en bedrieglijk zijn, instrumenten van manipulatie en misleiding, aldus Desmet.

Men kan ons inkomen afnemen, men kan ons de toegang tot van alles en nog wat verbieden, men kan ons zelf nog meer ontnemen, maar we gaan niet toelaten dat men onze menselijkheid afneemt, zegt Desmet.

Het is hard nodig

Ook veel andere mensen laten weten dat ze erbij zijn in Brussel. “Ik ben hier in Brussel om straks te demonstreren tegen QR-codes, tegen digital ID, tegen beperkende maatregelen maar vooral: voor onze vrijheid. Het is hard nodig,” schrijft rechtsfilosoof Raisa Blommestijn.

Journalist Annelies Strikkers voegt toe: “Gisteren aangekomen in Brussel. ‘s Avonds diner op een terras, terwijl ik de één na de andere gast naar binnen zag gaan met de QR-code gereed. Een nare aanblik. Ons werd de toegang naar binnen ontzegd. Onder andere daarom sta ik vandaag bij de demo in Brussel. See you!”

“I will be there,” twittert politiek commentator Eva Vlaardingerbroek.

 

VVD West Betuwe rebelleert: ‘Wij zijn keihard tegen 2G!’

in CoronaBinnenland 21 januari 2022 

 

“Het is klaar! West Betuwe moet gewoon weer open vanaf nu! De VVD West Betuwe is tegen de QR-maatschappij die de samenleving splijt dus we willen zeker geen 2G! Het is tijd voor de G van Gezond verstand! Dan kunnen ondernemers weer ondernemen en zijn burgers weer vrij!” schreef VVD West Betuwe dinsdag op Twitter.

“Over onder andere die coronamaatregelen hebben we een brief gestuurd naar de landelijke VVD. Het is tijd voor Gezond verstand, zodat onze economie kan bloeien en onze inwoners vrij zijn!” voegde de partij toe.

Het bleef stil. Donderdag stuurde de partij opnieuw een tweet de wereld in: “Wij zijn keihard tegen 2G! Een tweedeling in de samenleving is verschrikkelijk, dat heeft met liberaal niks te maken! We gaan voor keuzevrijheid! Tijd voor de G van gezond verstand!”

We doen ons best

Verschillende Tweede Kamerleden reageerden op het bericht. “Dus wat gaan jullie doen? Want de landelijke VVD stemt hierover en die is nog steeds voor!” schreef Fleur Agema (PVV). Waarop VVD West Betuwe antwoordde: “We proberen de Kamerleden van de VVD te overtuigen om te kiezen voor vrijheid, dus tegen 2G. Vorige week hebben we ze allemaal een brief gestuurd. We doen ons best voor de G van Gezond verstand!”

De actie kan de goedkeuring wegdragen van Kamerlid Chris Stoffer. Zijn partij, de SGP, is ook fel tegen 2G. “Een compliment voor de VVD West Betuwe! Ik zou zeggen overtuig jullie Haagse partijgenoten,” schreef Stoffer. Hij kreeg terug: “We doen ons best. […] De VVD moet terug naar het gezonde verstand!”

Doe die weg!

Premier Rutte zei donderdag tijdens het coronadebat dat hij het ‘onverstandig’ zou vinden om halsoverkop te besluiten dat je in de gereedschapskist niet ook 2G nodig hebt. “Ik denk dat er nog steeds wel goede argumenten voor zijn dat je in de gereedschapskist óók 2G nodig hebt.”

Tunahan Kuzu (Denk) zei: “Ik vraag me af: waarom zou je een kapotte boormachine in je gereedschapskist stoppen? Doe die weg! Doe dit de mensen in het land niet aan.”

 

‘Kijk eens aan!’: WEF ontwikkelde in 2018 digitaal reispaspoort dat kan worden uitgebreid met vaccinatiebewijs

in Great ResetBuitenland 11 januari 2022 

 

Onlangs publiceerde het World Economic Forum een rapport getiteld Accelerating the Transition to Digital Credentials for Travel. In 2018 heeft zij een digitaal reispaspoort ontwikkeld, de zogeheten Known Digital Traveller Identity (KDTI). Dit digitale paspoort kan worden uitgebreid met het coronavaccinatiebewijs.

En wie o wie is partner in dit project? Het gaat om een samenwerkingsverband tussen het WEF en de Nederlandse en Canadese overheid. Het doel van het project: ‘een nieuwe toekomstvisie creëren voor grensoverschrijdend reizen en een vertrouwd, gemeenschappelijk en wederzijds voordelig systeem ontwerpen waarin de reiziger centraal staat’.

Digitale transitie

In het rapport valt te lezen dat de coronapandemie de luchtvaart, het reizen en toerisme op zijn kop heeft gezet en de digitale transitie waaraan de sector was begonnen, heeft versneld. Nu vaccinatie- of negatieve testbewijzen nodig zijn voor grensoverschrijdend reizen, schiet de vraag naar digitale accreditatie omhoog.

De KDTI kan worden uitgebreid met bijvoorbeeld het coronavaccinatiebewijs, staat in het rapport. Het WEF werkt hierbij samen met onder andere de Nederlandse overheid, Schiphol en KLM.

 

‘Rutte persoonlijk verantwoordelijk voor het snel erdoorheen drukken van de QR-code in Europa’

in Mens en Dier 23 november 2021 

 

Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Raymond Knops stuurde op 11 februari dit jaar een brief waarin hij de Tweede Kamer informeert over de Europese digitale identiteit.

“Digital Identity is niet alleen een speerpunt in de Digital Strategy van de Commissie, maar ook één van de belangrijke aandachtspunten van de Coalition of the Willing, waarbinnen Nederland samen met Finland trekker is van dit thema,” schrijft de staatssecretaris.

Nederland behoort tot de koplopers

Hij verwijst daarbij naar een eerdere brief, die dateert van 13 oktober 2020. Daarin schrijft hij:

De transformatie van de digitale overheid is niet van de één op andere dag te realiseren. De kunst is om met een langetermijnvisie, over kabinetsperiodes heen, stap voor stap deze transformatie te realiseren. Om dit te bereiken is internationale samenwerking essentieel. Nederland behoort internationaal tot de groep van koplopers op het gebied van digitalisering en mensgerichte inzet van technologieën. Door van andere koplopers te leren en onze geleerde lessen te delen, gezamenlijk beleid te formuleren en concrete projecten te realiseren, kunnen we elkaar versterken.

Met Singapore gaat het vooral om kennisuitwisseling, met de Coalition of the Willing wil ik concrete projecten realiseren. Deze informele coalitie met mijn ambtsgenoten uit België, Duitsland, Denemarken, Estland, Frankrijk, Finland en Portugal gaat samenwerken aan praktische vraagstukken.

Dat is dus niet waar

“Het is dus niet zo dat de Europese Commissie iets doet wat Nederland niet wil,” merkt freelance journalist Arno Wellens op in de podcast V for Valentine.

“Rutte zegt tegen zijn kiezer: als ik in Brussel ben, zal ik een beetje op de centen letten. Dan zegt hij altijd stoere dingen: onze keuzes maken we zelf, maar we verdienen ons geld in Europa. Dus Brussel moet doen waar het voor nodig is en waar het goed voor is,” vervolgt hij.

“Dat is dus niet waar,” benadrukt Wellens. “Hij is een voortrekker. Rutte wil dit.”

Als je je inschrijft voor de persberichten van ‘Shaping Europe’s digital future’, dan staat er: ‘EU Digital COVID Certificate’. Daar is je QR-app. Daar komt-ie vandaan. En dit komt al uit 2014, aldus Wellens.

https://twitter.com/i/status/1462568007927046147

 

 

Psycholoog gooit alles eruit: ‘Eenieder die meegaat in dit zinloze beleid moet zich diep en diep schamen’

in Mens en Dier 2 december 2021 

 

De Eerste Kamer steunt de mogelijkheid om de coronapas in te kunnen zetten in niet-essentiële winkels en niet-essentiële dienstverlening op publieke plaatsen. Dat zou betekenen dat bezoekers van onder meer kledingwinkels en kappers hun QR-code moeten laten zien voordat ze naar binnen mogen. Het is nog niet duidelijk wanneer de uitbreiding van de coronapas ingaat.

Brussel wil daarnaast dat vaccinatiecertificaten maar negen maanden geldig blijven. De spelregels moeten vanaf 10 januari tussentijds worden aangepast door een houdbaarheidsdatum op de laatste prik te plakken.

Er klinkt vanuit de samenleving steeds meer kritiek op de maatregelen. Psycholoog Mark Bosch kon het niet langer stilhouden en werd boos.

Wel degelijk te vergelijken

“Ik snap werkelijk niet meer dat mensen dit willen,” zegt Bosch over de ‘QR-codeterreur’. “Ik snap nu wel hoe de Joden zich gevoeld moeten hebben toen ze van de ene op de andere dag stelselmatig steeds minder mochten gaan deelnemen aan de samenleving.”

“Natuurlijk worden de QR-codelozen nog niet op transport gezet om geraffineerd de dood te vinden in gaskamers en concentratiekampen, maar eenieder die meegaat in dit zinloze beleid moet zich diep en diep schamen,” schrijft de psycholoog in een bericht op LinkedIn.

Het buitensluiten en creëren van zondebokken is volgens Bosch wel degelijk te vergelijken met het apartheidsregime van Zuid-Afrika, de rassenongelijkheid in Amerika en de verschrikkelijke Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.

Sta op en zeg keihard: nu is het genoeg

De regerende macht die steeds verder polariseert en halve waarheden verkondigt zonder zelfreflectie heeft weinig meer met democratie van doen, aldus de psycholoog.

“Grondwetten worden met voeten getreden en vertrapt waar je bij staat. Nederlanders, schaam je diep, haal adem, stap op en zeg keihard: nu is het genoeg,” zegt hij.

 
 

 

Arts zegt ‘nee’ tegen QR-code en 2G: ‘Het is hoog tijd om massaal op te staan’

in Mens en Dier 19 november 2021 

 

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met de mogelijkheid het coronatoegangsbewijs in niet-essentiële winkels te verplichten. Daarnaast bereidt het kabinet wetgeving voor om de 2G-regel in te voeren in de horeca en bij evenementen. Alleen mensen die tegen corona zijn gevaccineerd of ervan zijn genezen, kunnen dan nog een QR-code krijgen.

Veel mensen kijken met argusogen naar de ontwikkelingen. Eén van hen is arts Azucena Cuijpers. Op social media schrijft ze dat ze het politieke wanbeleid met verbijstering volgt.

Ongevaccineerden worden, al dan niet indirect, gedwongen in ‘de pas’ te lopen. Als gevaccineerde zonder klachten kun je het virus gewoon overdragen. “Snap jij het nog?” vraagt Cuijpers.

Huiveringwekkende ontwikkeling

De arts stelt dat we ons blindstaren op ‘de vijand’, waar inmiddels ook ongevaccineerden bij horen. We maken ruzie over wie er al dan niet gevaccineerd is en terwijl de politiek miljoenen investeert in handhaving zinkt verderop de lekke ziekenhuisboot, constateert ze.

Cuijpers noemt het 2G-beleid een ‘huiveringwekkende ontwikkeling’. “Gaan we echt over tot compleet uitsluiten? Hoever laten wij deze controledwang, vrijheidsbeperkingen en medische apartheid komen?” vraagt ze.

Sta op voor vrijheid

De arts vindt dat het hoog tijd is om massaal op te staan voor wat ons dierbaar is. “Alleen samen kunnen we dit tij keren.”

“Sta op voor vrijheid, voor de gezondheidszorg. Spreek je uit,” benadrukt ze. “Ik zeg ‘nee’ tegen de QR-code. Nee tegen 2G. Nee tegen controle en dwang.”

Cuijpers krijgt veel steun. “Ik doe mee,” zegt een collega-arts. “Ik zeg ook ‘nee’ tegen de QR-code en ‘nee’ tegen de uitsluiting die gaande is,” stelt een maag-darm-leverarts. Een radioloog reageert: “Mooi krachtig standpunt.”

 

‘Ik roep al mijn collega’s op: roep halt bij deze grens, zeg NEE tegen 2G’

in Mens en Dier 17 november 2021 

 

We zijn een stapel routekaarten, dashboards en stappenplannen verder en tegelijkertijd terug bij af, zei Tweede Kamerlid Chris Stoffer (SGP) tijdens het 2G-debat.

“Het kabinet doet ons nog steeds geloven dat een terugkeer naar het oude normaal om de hoek ligt. Nog één lockdown. Nog één boostervaccin. Nog een paar procent. Maar het eerlijke verhaal is dat wij samen moeten leren leven met het coronavirus, niet fatalistisch, maar realistisch,” zei Stoffer.

Wie zal zeggen voor hoelang?

“We kunnen het ons nu niet permitteren dat groepen in de samenleving tegen elkaar worden uitgespeeld, dat ze expliciet of impliciet de schuld krijgen van alle ellende. Polarisatie ondergraaft de aanpak van de pandemie en we hebben iedereen nodig, of je nou jong of oud, dik of dun, moslim of christen bent,” benadrukte hij.

“De SGP maakt zich ernstige zorgen over de koers van het kabinet, want de uitbreiding van de coronapas en de aankondiging van zogenaamd 2G-beleid zetten niet-gevaccineerden buitenspel. En wie zal zeggen voor hoelang?” vroeg de SGP’er.

Onderbouwing is gewoon mager

De onderbouwing van de coronapas als ruggengraat van het coronabeleid is gewoon mager, want juist mensen die al kwetsbaar zijn, worden extra getroffen, aldus Stoffer.

“Negen maanden geleden trok deze Kamer unaniem – dat zeg ik erbij: unaniem – een heldere principiële grens: testen moet voor altijd een alternatief blijven. Een vaccinatiebewijs mag in geen geval een exclusief toegangsbewijs voor voorzieningen of locaties worden. Ik roep al mijn collega’s op: roep halt bij deze grens, zeg nee tegen 2G.”

 

 

Politiek filosoof: om deze drie redenen zouden 2G en coronapas op werk ons zorgen moeten baren

in Mens en Dier 15 november 2021

 

Het kabinet treft voorbereidingen om mensen alleen nog een coronapas te geven als ze volledig gevaccineerd zijn of corona hebben gehad. Het zogeheten 2G-systeem zou over een paar weken ingevoerd moeten worden. Ook wordt er gesproken over de invoering van een coronapas op het werk.

Dat zou ons zorgen moeten baren, stelt politiek filosoof Josette Daemen. Ze noemt drie redenen ‘die raken aan de fundamenten van onze samenleving’.

De eerste reden: vrijheid. “In een liberale staat zijn burgers vrij om te beslissen over hun eigen lichaam. Door vaccinatiedrang – kwalijk dat Rutte en De Jonge blijven ontkennen dat ze daarnaartoe willen – wordt die keuzevrijheid beperkt en daarmee het grondrecht op lichamelijke integriteit,” schrijft Daemen in een Twitter-draadje.

Een soort sociale paria

De tweede reden: gelijkheid. “In onze samenleving zouden alle burgers zich als gelijken tot elkaar moeten verhouden. Als de overheid meer rechten verstrekt aan de mensen die de ‘gewenste’ keuze maken over hun lichaam, dan aan hen die dat niet doen, zijn de groepen niet langer gelijk,” stelt ze.

“Hoe meer ongevaccineerden worden geweerd uit het maatschappelijk leven, hoe meer ze veranderen in een soort sociale paria,” licht de promovendus in de politieke filosofie toe.

En de derde reden: democratie. “Daarin moet ruimte zijn voor meningsverschillen, zonder dat mensen elkaar gaan zien als vijanden. De ruimte om af te wijken van de door de staat gekozen norm wordt echter steeds kleiner: afwijking komt op straffe van sociale uitsluiting en straks misschien ontslag,” schrijft Daemen.

Dit is echt knettergoed en de kern

Ze zegt te hopen dat onze volksvertegenwoordigers deze zorgen serieus nemen. SGP-gemeenteraadslid Tom de Nooijer zegt over de analyse van de politiek filosoof: “Dit is echt knettergoed en de kern.”

Het is niet duidelijk of de mogelijkheid van 2G een meerderheid gaat krijgen in beide Kamers. Er is veel weerstand tegen.

 

Maurice de Hond doet oproep vanuit het diepst van zijn ziel: ‘Voer 2G-regeling in Nederland niet in’

in Mens en Dier 14 november 2021

 

Het demissionaire kabinet treft voorbereidingen om mensen alleen nog een coronatoegangsbewijs te geven als ze volledig zijn gevaccineerd of zijn hersteld. De bewindslieden mikken op een invoering van het 2G-systeem over enkele weken. Opiniepeiler Maurice de Hond is naar eigen zeggen erg aangedaan door de plannen.

“Ik weet maar al te goed wat het uitsluiten van een bepaald deel van de bevolking betekent bij het mogen doen van bepaalde activiteiten op basis van de verhalen van mijn ouders uit de zwartste bladzijde van onze geschiedenis,” schrijft De Hond.

“Die mochten op een gegeven moment ook bepaalde plekken niet meer bezoeken waar ze vaak kwamen. En wat hen daarbij het meeste trof, was dat degenen die deze plekken nog wel mochten bezoeken dat gewoon bleven doen,” vervolgt hij. “Die het blijkbaar niets deed om op plekken te komen waar hun buurtgenoten, landgenoten niet meer mochten komen.”

Precies het tegenovergestelde

“Als de 2G-regeling wordt ingevoerd, zal dat gevoel wat ik van mijn ouders heb gehoord meenemen bij mijn eigen beslissing of ik überhaupt ergens binnen wil gaan waar de 2G-regeling voor geldt. Want ik zal in mijn gedachten de mensen buiten zien staan die niet meer naar binnen mogen,” zegt hij.

De Hond stelt dat de 2G-regeling precies het tegenovergestelde zal bereiken van wat er geclaimd wordt. Minister De Jonge beweerde vrijdag tijdens de coronapersconferentie dat de kans op ziekenhuisopname na een besmetting 17 keer groter is als je niet gevaccineerd bent en de kans dat je na een besmetting op de IC komt zelfs 33 keer groter is als je ongevaccineerd bent. “Dus die keuze voor een 2G-aanpak maken we niet zomaar,” zei de minister.

De cijfers waar De Jonge zich op baseert, dateren volgens De Hond uit de periode juli-oktober. “Hij negeert dat de situatie inmiddels een heel andere is dan in juli.”

Coronapas is aanjager van besmettingen

De Hond wijst erop dat de coronatoegangspas inmiddels juist een aanjager is van de besmettingen omdat steeds meer gevaccineerden anderen kunnen besmetten. “Ik doe een oproep vanuit het diepst van mijn ziel aan politici en media om niet de 2G-regeling in Nederland in te voeren.”

Veel mensen steunen zijn oproep. Zo zegt FVD-voorman Thierry Baudet diep geraakt te zijn. “De situatie van nu ís met de jaren dertig en veertig te vergelijken. De ongevaccineerden zíjn de nieuwe Joden, de wegkijkende uitsluiters zíjn de nieuwe nazi’s en NSB’ers. There, I said it.”

 

Scientist Director bij AstraZeneca: ‘Buitensluiten van QR-loze Nederlanders leidt tot schade die niet te overzien is’

in Mens en Dier 14 november 2021 

 

Minister De Jonge wil de 2G-aanpak gaan invoeren. Het protest tegen dit plan klinkt steeds luider. Er komen nu zelfs kritische geluiden vanuit de farmaceutische industrie. Zo zegt Didier Meulendijks, Scientist Director bij vaccinmaker AstraZeneca, dat hij zich aansluit bij de medisch-wetenschappelijk professionals die zich zorgen maken en uitspreken over het beleid ten aanzien van de QR-codes.

“De QR- en zo meteen 2G-maatschappij die opgetuigd wordt en waarmee op grote schaal mensen worden uitgesloten op basis van vaccinatiestatus, is niet alleen moreel verwerpelijk, maar ook vrijwel niet wetenschappelijk te onderbouwen,” schrijft Meulendijks op social media.

Hij wijst erop dat de coronavaccins al snel geen relevant effect meer hebben op de verspreiding van het virus. “Daarmee vervalt elke rechtvaardiging voor de voorgestelde QR-maatschappij waarin mensen – waaronder alle kinderen vanaf 12 jaar – worden gedwongen tot vaccinatie om deel te kunnen nemen aan het normale maatschappelijk leven.”

De wereld op z’n kop

Het idee achter de 2G-aanpak is dat gevaccineerde mensen het virus vaker verspreiden dan geteste ongevaccineerden en dat ongevaccineerde mensen daarom beschermd moeten worden met 2G om op die manier ziekenhuisopnames te verminderen. “De wereld op z’n kop,” stelt Meulendijks.

Het buiten de maatschappij sluiten van de groep QR-loze Nederlanders op basis van vaccinatiestatus is niet ethisch te verantwoorden en leidt tot sociale en maatschappelijke schade die niet te overzien is, benadrukt hij.

Geen voornemens

“Vanwege het onwetenschappelijke karakter van dit beleid en de maatschappelijke schade die er mijns inziens mee wordt aangericht, vind ik het belangrijk om mij uit te spreken,” aldus Meulendijks.

Het kabinet mikt op een invoering van het 2G-systeem over drie weken. Enkele weken geleden beweerde demissionair premier Rutte nog dat ‘er geen voornemens zijn’ om 2G in te voeren.

 

Longarts uit zorgen over QR-beleid en 2G: ‘We zitten als een kikker in langzaam kokend water gevangen’

in Mens en Dier 15 november 2021 

 

In mei 2020 uitte longarts David Prins voor het eerst zijn zorgen. “Exact om waar we nu staan als mensheid, als maatschappij. Op het punt om miljoenen mensen uit te sluiten, te discrimineren. Onze vrijheid is anno 2021 verbonden aan een digitaal paspoort, een QR-code, een prik of een herstelbewijs,” schrijft hij in een bericht op social media.

Prins wijst erop dat met QR-beleid de drempel tot een gezonde leefstijl juist wordt verhoogd. “Ondertussen zitten we als een kikker in langzaam kokend water gevangen en blijven we maar meer van hetzelfde doen,” aldus de arts.

Onmenselijke draconische maatregelen

“Meer uitsluiting, meer verdeeldheid. En steeds meer mensen die het niet meer trekken, mentaal kapot gaan of omvallen. Is dit echt de oplossing?” vraagt hij.

Volgens minister De Jonge hebben we een vaccinatiegraad van 84 procent. Tegelijkertijd hebben we meer positieve testen dan een jaar geleden. “Eerst was 70 procent voldoende, nu moeten we richting de 100 procent. Nu met 2G.”

“Als je in een land met zo’n 17 miljoen inwoners dit soort onmenselijke draconische maatregelen moet nemen vanwege circa 1500 coronapatiënten in de ziekenhuizen moet je toch ook gaan inzetten op het uitbreiden van de zorgcapaciteit?” vraagt Prins.

Duistere afslag

Met het discrimineren en uitsluiten van mensen, het schenden van grondrechten en vrijheid afhankelijk maken van een digitaal paspoort is er een duistere afslag genomen, benadrukt de longarts.

In mei vorig jaar zei Prins bang te zijn dat er secundaire belangen spelen bij het oplossen van de coronacrisis. Hij merkte op dat de grootste financier van de WHO de Bill & Melinda Gates Foundation is, een stichting die ook veel geld geeft aan de grote media en die investeert in fabrieken om coronavaccins te maken.

“Bill Gates, een man die nul achtergrond in de geneeskunde of virologie heeft, beheerst eigenlijk de hele keten. Hij geeft de WHO geld, roept het beleid en maakt ondertussen de vaccins.”

 

Kabinet kijkt naar inzet coronatoegangsbewijzen voor werknemers: ‘QRankzinnig’

in Binnenland 5 oktober 2021 

 

Eind vorige maand stelde SGP-Kamerlid Chris Stoffer spoedvragen naar aanleiding van een nieuwsbericht waarin staat dat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid niets gaat doen tegen werkgevers die hun personeel verplichten om zich te laten vaccineren tegen corona.

Stoffer was daarover verontwaardigd. “Er is 45 miljoen euro uitgetrokken voor de handhaving van de coronapas, maar er wordt niet opgetreden tegen werkgevers die hun personeel verplichten om zich te laten vaccineren, terwijl dat gewoon verboden is,” zei het Kamerlid. “De regering moet hiertegen optreden, en als dat juridisch gezien niet kan: zo snel mogelijk een spoedwet maken.”

Hij vroeg de minister van Sociale Zaken of hij bereid is om per spoedwet een juridische basis te creëren zodat hij wel kan optreden tegen werkgevers die een vaccinatiebewijs eisen.

Juist het omgekeerde

Staatssecretaris van Sociale Zaken Dennis Wiersma (VVD) antwoordde dat het kabinet op dit moment juist het omgekeerde verkent. “Namelijk of een aanpassing van de Tijdelijke Wet Coronatoegangsbewijzen noodzakelijk en wenselijk is om het onder voorwaarden mogelijk te maken coronatoegangsbewijzen te gebruiken voor werknemers.”

Stoffer vroeg de minister ook of hij bereid is werkgevers er in de tussentijd nadrukkelijk op te wijzen dat het eisen van een vaccinatiebewijs van werknemers verboden is.

Kijk, zo gaat het

Het antwoord van staatssecretaris Wiersma: “Vanwege het belang van vaccinatie ter bescherming van jezelf en van anderen om je heen, maak ik me er juist sterk voor om in de communicatie het hele verhaal te vertellen. Dat gaat zowel over wat er wél kan, als over wat er niet kan.”

“Kijk, zo gaat het. Je vraagt de regering de wet te handhaven en op te treden tegen bedrijven die een vaccinatiebewijs eisen want dat mag niet. Antwoord? We gaan kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat het wel mag,” reageert Kamerlid Pepijn van Houwelingen (FVD).

 

‘Vaccinpaspoort is niet tijdelijk en heeft niets met corona te maken, trap er niet in’

in Buitenland 21 april 2021 

 

De Europese Unie wil een zogeheten digital green certificate gaan verstrekken aan Europese burgers. Als je dit groene certificaat laat zien tijdens je reis, dus op het vliegveld of aan de grens, mag je zonder probleem doorreizen.

Je kunt zo’n certificaat krijgen door je te laten vaccineren tegen corona of als je voor je reis negatief bent getest op corona. De groene reiscertificaten zijn naar verwachting zo rond juni beschikbaar.

Trap er niet in

D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld maakt op social media alvast reclame voor de groene pas. “Met het digital green certificate kunnen we in Europa weer vrij reizen deze zomer, met vaccinatie of negatieve test,” schrijft ze.

Freelance journalist Arno Wellens reageert: “Het vaccinpaspoort is in 2019 bedacht door de Europese Commissie. In 2020 zijn we zonder deze gruwel, maar met beperkingen op vakantie gegaan en in 2022 moet iedereen geprikt zijn, exit corona. Deze maatregel is niet ‘tijdelijk’ en heeft niets met corona te maken. Trap er niet in.”

Routekaart

De Europese Commissie publiceerde begin 2019 een routekaart waarin de plannen rond een dergelijk vaccinatiepaspoort zijn uitgewerkt. Deze routekaart vermeldt dat de commissie in 2022 een vaccinatiepaspoort aan Europese burgers zal uitgeven.

Na publicatie van de routekaart werd een Global Vaccination Summit gehouden, georganiseerd door de Europese Commissie en de WHO. Deze top vond enkele maanden voor de corona-uitbraak plaats. Onder de aanwezigen waren Nanette Cocero van Pfizer, Seth Berkley van Gavi, The Vaccine Alliance en Joe Cerrell van de Bill & Melinda Gates Foundation.

 

 

Justin Trudeau: vaccinpaspoort draait om het belonen van mensen ‘die het juiste doen’

in Mens en Dier 20 september 2021 

 

De Canadese premier Justin Trudeau legde vlak voor de verkiezingen nog even uit wat precies het doel is van de vaccinpaspoorten. “Wij betalen voor de provinciale vaccinpaspoorten zodat je weet dat je niet naast een tafel vol ongevaccineerde mensen komt te zitten als je een restaurant binnengaat, als je een sportschool of bioscoop bezoekt,” zei hij.

“Je moet weten dat je veilig bent als je het juiste hebt gedaan. Je wordt beloond omdat je het juiste hebt gedaan. Dat is waar het allemaal om draait,” zei Trudeau. “En de mensen die nog twijfelen, die zich nog verzetten, kunnen niet genieten van dezelfde dingen als degenen die hun bijdrage hebben geleverd voor anderen.”

Het is pure pesterij

De premier krijgt veel kritiek na zijn uitspraken. “Dat mensen hiervoor gaan, is mij een raadsel. Dat dit figuur zelfs een kans heeft om herkozen te worden, hoe matig de oppositie ook is, is mij ook een raadsel,” zegt econoom Rein de Vries.

“Aha, dus de coronapas heeft geen inhoudelijke, wetenschappelijke onderbouwing; het is pure pesterij van mensen die niet hebben gedaan wat je wil,” constateert freelance journalist Arno Wellens. “Prima, helder, dacht al zoiets. Ik vroeg me al af waarom je vanuit zorgen om corona niet inzet op bijvoorbeeld iets meer voor verplegers.”

Logica ontbreekt

FVD-leider Thierry Baudet merkt op: “Hij spreekt als een kind van zes. Hij kijkt angstig, opgejaagd uit zijn ogen. Zijn argumentatief vermogen is laag, logica ontbreekt. What’s his story!?”

https://twitter.com/i/status/1439642429813100545

 

Advocaat begint rechtszaak tegen coronapas: ‘Onwettig, strafbaar en mist elk nuttig effect’

in Binnenland 15 september 2021 

 

Per 25 september wordt de coronapas verplicht. Wie toegang wil krijgen tot horeca, sportwedstrijd, concert of theater moet kunnen laten zien dat hij gevaccineerd, hersteld of negatief getest is.

“Voor het eerst in mijn leven word ik – en velen met mij, waaronder mijn gezin – actief gediscrimineerd door diezelfde overheid aan wie we jaarlijks, mede namens onze medewerkers, ettelijke tonnen aan directe en indirecte belastingen en premies overmaken,” schrijft advocaat Bart Maes in een bericht op social media. “Ik ben hier oprecht door geschokt.”

Hellend vlak

“Men heeft werkelijk geen idee wat voor hellend vlak men hiermee op gaat, en dan laat ik de historische vergelijkingen nog even voor wat ze zijn,” voegt de advocaat toe.

“Deze maatregel is onwettig, strafbaar, woordelijk in strijd met de Grondwet, tal van internationale verdragen én resolutie 2361 van 27 januari 2021 van de Raad van Europa, en mist bovendien elk nuttig effect,” benadrukt hij. “Dat geldt a fortiori voor jongeren tot 18 jaar. Voorts wordt deze historische maatregel genomen door een demissionair kabinet.”

Wij zullen ons hier met hand en tand tegen verzetten

De advocaat heeft besloten een rechtszaak te beginnen tegen de coronapas. “Wij zullen ons hier met hand en tand tegen verzetten omdat wij wars zijn van ELKE vorm van discriminatie,” zegt Maes. “Dit heeft al lang niets meer te maken met pro/contra coronamaatregelen, pro/antivax of überhaupt volksgezondheid, maar met keiharde discriminatie en machiavellistische machtspolitiek waar ieder beschaafd mens tegen zou moeten zijn, gevaccineerd/hersteld of niet.”

Hij roept met name belangen-, werkgevers- en brancheorganisaties die hier (al dan niet) door getroffen worden op zich aan te sluiten bij de rechtszaak. “Dit is de eerste keer dat ik zo’n publieke oproep doe en ik hoop oprecht dat het ook de laatste keer zal zijn,” aldus Maes. Neem hier contact op.

 

Ook SGP zegt nee tegen coronapas: ‘Het kabinet slaat een heel gevaarlijke route in’

in Binnenland 21 september 2021 

 

De drempel voor ongevaccineerden om aan het openbare leven deel te nemen, wordt hoger. Het is een bewuste keuze van dit kabinet, zei Tweede Kamerlid Chris Stoffer (SGP) tijdens het coronadebat.

“Het is een keuze die wat de SGP betreft echt te ver gaat. De anderhalvemetersamenleving wordt ingewisseld voor de QR-samenleving. Het kabinet slaat een gevaarlijke, heel gevaarlijke route in,” benadrukte Stoffer.

“Het plan schaadt het vertrouwen in een overheid die maandenlang beweerde dat er nooit vaccinatiedwang of -drang zou komen, direct of indirect,” merkte hij op. “De coronapas wakkert de tweedeling in de samenleving aan en zet ouderen en digibeten op achterstand.”

Hoe tijdelijk is tijdelijk?

De coronapas is slechts tijdelijk, beloofde premier Rutte. “Maar ik ben wel erg benieuwd hoe tijdelijk dat tijdelijk is. Wanneer schaffen we die pas dan af? Het kabinet lijkt het beperken van grondrechten steeds meer als een lastige bijkomstigheid te zien,” zei Stoffer.

“Gevaccineerden kunnen nog steeds ziek worden en anderen besmetten. De werking van vaccins neemt langzaam af. Ofwel, er zal altijd reden blijven om een coronapas te gebruiken,” voegde hij toe.

Opdringerige houding

Als je geen zin hebt om je te laten testen, dan laat je je toch prikken, zei De Jonge. “Denkt de minister nu echt dat die opdringerige houding mensen over de streep trekt? Ik moet eerlijk zeggen: ik snap heel goed dat je dan de hakken in het zand gaat zetten,” zei het SGP-Kamerlid.

Zijn partij vreest dat het hierbij niet blijft. “Het gemak van controle is daarvoor te groot. In andere landen zien we daarvan al ernstige voorbeelden,” waarschuwde Stoffer.

 

 

ANP weigert persbericht van artsen over vaccinatiepaspoort: ‘Dit geluid mag kennelijk niet gehoord worden’

in Binnenland 13 maart 2021 

 

Het Artsen Covid Collectief kwam vandaag met een persbericht naar buiten over het vaccinatiepaspoort. Het ANP weigerde het en stelde wijzigingen voor, voordat het geplaatst zou kunnen worden. “Dit geluid mag kennelijk niet gehoord worden,” reageert huisarts Jan Vingerhoets. “Censuur en discriminatie zijn inmiddels onderdeel van het nieuwe normaal geworden.”

“Journalisten van Nederland, neem je verantwoordelijkheid, verkwansel je journalistenziel niet en verspreid dit bericht! Artsen van Nederland, open de ogen, sta op voor je patiënten en spreek je uit!” roept de arts.

“Wanneer is genoeg, genoeg?” vraagt internist-endocrinoloog Evelien Peeters, voorzitter van de groep artsen. “Een demissionair kabinet dat nog snel één week voor de verkiezingen een wetsvoorstel neerlegt om een paspoort verplicht te maken waarmee ieder individu per definitie als een gevaar wordt aangemerkt, behalve als hij of zij voldoet aan door de overheid opgestelde eisen.”

Medische apartheid

Het ontzeggen van toegang tot een normaal sociaal leven op basis van niet-gevaccineerd zijn, leidt tot medische apartheid, zegt het Artsen Collectief, waar meer dan 1000 medisch specialisten bij aangesloten zijn.

Het Artsen Collectief ziet ernstige medische en ethische bezwaren bij een vaccinatiepaspoort en benadrukt dat het aangaan van een medische handeling, zoals vaccinatie, altijd een vrije en persoonlijke afweging is.

Een groot deel van de mensen heeft al contact gehad met het nieuwe coronavirus en daardoor een natuurlijke immuniteit opgebouwd. Zij hebben geen noodzaak tot vaccinatie, temeer omdat het vaccin niet voorkomt dat je anderen kan besmetten of dat je ziek wordt. Mensen die niet gevaccineerd zijn, vormen dan ook geen gevaar. Massavaccinatie tegen het virus is daarom onverantwoordelijk en niet nodig, stelt de artsenorganisatie, die de huidige beleidslijn gevaarlijk vindt.

Dit is duidelijk in strijd met het individuele recht op zelfbeschikking

Bij invoeren van een ‘vaccinatiepaspoort’ worden mensen onder druk gezet een behandeling te ondergaan waarvan nog niet zeker is dat de voordelen voor hun gezondheid opwegen tegen de mogelijke medische risico’s. Dit gaat volgens het Artsen Collectief duidelijk een ethische grens over. Het invoeren van een dergelijk paspoort zal druk leggen bij mensen die twijfelen of het vaccin liever niet nemen, omdat een deel van hun vrijheid ervan afhankelijk wordt. Dit is duidelijk in strijd met het individuele recht op zelfbeschikking, een grondslag van de mensenrechten.

De vele medisch specialisten die zich al aansloten bij het Artsen Collectief vinden dat de beslissing om al dan niet te vaccineren tegen Covid-19 altijd vrijwillig moet zijn. Het nemen van een vaccin is een persoonlijke keuze, waarbij zowel de voor- als de mogelijke nadelen voor het individu zijn en niet voor de maatschappij. Hierbij is het de taak van de arts om goed te informeren over voor- en nadelen via een zo volledig mogelijke ‘informed consent’.

Ook de Raad van Europa heeft zich op 27 januari met resolutie 2361 nadrukkelijk uitgesproken tegen het verplicht stellen van het coronavaccin. Discriminatie tussen mensen die zich wel en mensen die zich niet laten vaccineren, is volgens de Raad van Europa niet toegestaan. Gezondheidsdiscriminatie moet te allen tijde voorkomen worden.

Je kunt het hele persbericht hier lezen.

[Artsen Collectief]

 

Opinie: De coronatoegangspas berokkent ons grote schade

De coronapas is ingevoerd. Hiermee nemen we een onverantwoord groot risico met onze samenleving én onze democratische rechtstaat. We doen er verstandig aan dit glibberige pad per direct te verlaten.

Aart NederveenYke Bauke Eisma en Anton van den Beukel25 september 2021 in de Volkskrant

 

Bijna 2 miljoen mensen hebben zich om allerlei redenen niet laten vaccineren. Met de invoering van de coronapas wordt er misschien wat ‘vaccinatieterrein’ gewonnen, maar de overwinning zal een pyrrusoverwinning zijn. Wellicht dat een aantal ongevaccineerden zich onder druk van de maatregelen alsnog zal laten vaccineren, maar dit zal hoogstwaarschijnlijk niets veranderen aan hun inhoudelijke standpunt. De regering wint met de pas geen harten. Integendeel, willens en wetens staat ze toe dat een toch al krakende samenleving verkilt.

Om ons heen zien wij dat het coronadebat leidt tot beschadigde vriendschappen en familierelaties en verwijten over en weer. Een als heroïsch voorgestelde strijd met een virus, ontaardt nu in een strijd met elkaar. Is dit echt de samenleving die we willen?

Redelijke alternatieven

Er zijn zoveel redelijke alternatieven voor de weg die onze regering nu inslaat, dat het onbegrijpelijk is wat nu gebeurt. Een alternatief is goed kijken naar de reële dreiging en onderscheid maken naar risicogroepen en die bescherming aanbieden.

 

Daarnaast zou onze regering zich sterk kunnen maken voor een andere inrichting van de zorg. Want ons zorgstelsel lijkt inmiddels de kern van het probleem. We sturen in de zorg zo nadrukkelijk op financieel rendement dat we er niet in slagen om een relatief eenvoudig capaciteitsprobleem op te lossen. Een stelselverandering lijkt een lange termijnoplossing. Maar tijdelijke coronaziekenhuizen waar we het personeel bijvoorbeeld dubbel betalen, zouden alvast veel problemen kunnen oplossen.

Alle opmerkingen ten spijt dat het lastig is om personeel te vinden, blijft het een feit dat we in de afgelopen 10 jaar meer dan tienduizend zorgmedewerkers naar huis hebben gestuurd. Wegbezuinigd. Ironisch en pijnlijk tegelijk is dat de onderhandelingen over de cao voor zorgpersoneel al maanden muurvast zitten.

Voor- en nadelen

Als je als samenleving een coronapas invoert, moet je heel zeker zijn van de voordelen. Weten we inmiddels echt zeker dat de voordelen van deze pas opwegen tegen de nadelen? In het Verenigd Koninkrijk is besloten de pas niet in te voeren. De voordelen zijn te onduidelijk. In Denemarken schrappen ze de reeds ingevoerde pas. Formeel vanwege de hoge vaccinatiegraad. In werkelijkheid omdat de toegevoegde waarde nihil is.

Er zijn ook hier weinig medici die echt geloven dat de pas een positieve bijdrage aan de publieke gezondheid gaat leveren. Wel is vrijwel iedereen het erover eens dat er een vorm van schijnveiligheid wordt geïntroduceerd. Ook gevaccineerde mensen blijken (helaas) besmettelijk te kunnen zijn.

Naast de verkilling van de samenleving en de onduidelijke voordelen, zal de coronatoegangspas ook de sociaaleconomische tweedeling in onze samenleving verder vergroten. Of je je als ongevaccineerde laat testen zal onder andere gaan afhangen van je economische situatie. De testlocaties zitten voor de meeste mensen niet om de hoek. Gemakshalve lijken we bij de invoering van de coronapas te zijn vergeten dat mensen met een krappe beurs ook een beperkte actieradius hebben. De coronatoegangspas sluit arme mensen harder uit dan rijkere mensen.

De olifant in de kamer is bovendien de relatief grote groep Nederlanders van allochtone komaf die zich niet wil laten vaccineren. Naast verdere sociaaleconomische tweedeling nemen we met de invoering van de coronapas zodoende ook nog eens het risico van etnische tweedeling op de koop toe.

Consensus

Het lijkt erop dat we hard op weg zijn te vergeten dat democratie niet gaat om winnen (de helft + 1), maar om het bereiken van brede consensus. Anders gezegd: democratie gaat om gelijkspelen. Nu wordt geprobeerd te winnen ten koste van alles, zelfs van de spelregels – onze grondrechten.

Onze overheid gaat steeds verder in haar pogingen om grip te krijgen op haar burgers. In een democratie, waarbij de macht bij het volk ligt in plaats van bij de overheid, is dit de omgekeerde wereld. In een democratie dient de overheid het volk in plaats van dat zij het beheerst. De invoering van de coronapas zet ongelooflijk veel zaken in onze samenleving onnodig op scherp. Zozeer zelfs dat we met elkaar de deur naar geweld op een kier zetten; getuige de ontluisterende, maar ook te verklaren oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid.

Het is tijd dat we deze ontwrichting van onze samenleving met alle gevaccineerden en ongevaccineerden samen stoppen.

Aart Nederveen is hoogleraar UvA/Amsterdam UMC, Yke Bauke Eisma is universitair docent TU Delft en Anton van den Beukel is jurist en ondernemer.

 

Weerstand tegen nieuwe coronamaatregelen: ‘Dit gaat veel en veel te ver’

in Binnenland 1 november 2021 

 

Het coronatoegangsbewijs wordt naar meer sectoren uitgebreid. Onder meer in sportscholen, zwembaden en op ‘doorstroomlocaties’ zoals dierentuinen, pretparken en musea moet de pas getoond worden. Daarnaast keert de mondkapjesplicht terug in binnenruimtes en bij contactberoepen zoals de kapper.

Volgens ingewijden kondigt het kabinet deze maatregelen morgen aan op de persconferentie. Het kabinet wil de coronapas ook invoeren in het mbo en op het hoger onderwijs, maar daar is een wetswijziging voor nodig.

Nederland is een dictatuur aan het worden

De nieuwe maatregelen roepen veel weerstand op. “De coronapas wordt niet afgeschaft, maar UITGEBREID. Zonder QR-code mag je binnenkort mogelijk niet meer naar school of werk. Naar de sportschool zonder QR kan vanaf vrijdag al niet meer. Pure vaccinatiedwang!” reageert Forum voor Democratie.

PVV-leider Geert Wilders schrijft: “Ongelooflijk. Uitbreiding coronapas en dus nog meer schijnveiligheid en nog meer tweedeling. Het kabinet heeft de zorg afgebroken in plaats van opgebouwd en de samenleving mag de prijs voor dat falen nu betalen.”

Nederland is een dictatuur aan het worden, aldus Wilders.

Wij nemen dit mee in onze aangifte

“Zonder coronapas niet meer gezond naar de sportschool, met het gezin naar de dierentuin én helemaal absurd: geen recht meer op onderwijs. Dit gaat veel en veel te ver. Wij nemen dit mee in onze aangifte,” laat Belang van Nederland, de partij van Wybren van Haga, weten.

Rechtsfilosoof Raisa Blommestijn merkt op: “Herinneren jullie je nog dat werd beloofd dat de coronapas écht tijdelijk zou zijn en dat het écht geen hellend vlak zou zijn, dus dat de pas niet op andere plekken dan nu het geval is van kracht zou worden? En als je daar toen vraagtekens bij plaatste, was je een ‘wappie’.”

 

 

Europese plannen voor vaccinatiepaspoorten lagen 20 maanden vóór de pandemie al klaar. Toeval?

in Buitenland 4 april 2021 

 

Veel landen zijn van plan om binnenkort vaccinatiepaspoorten in te voeren. Die zouden mensen weer toegang moeten verlenen tot winkels, restaurants, cafés, hotels, bioscopen en concerten. Ze zouden ook nodig zijn om te kunnen reizen. De overheid en media doen voorkomen alsof de maatregel een rechtstreeks gevolg is van de coronapandemie. In Europa werkte men 20 maanden vóór de corona-uitbraak al aan vaccinatiepaspoorten.

De Europese Commissie publiceerde op 26 april 2018 een voorstel met betrekking tot vaccinatiepaspoorten, diep verborgen in een document waar de mainstream media nauwelijks ruchtbaarheid aan hebben gegeven.

Vervolgens werd begin 2019 een routekaart gepubliceerd waarin de plannen van de Europese Commissie verder werden uitgewerkt. De routekaart vermeldt dat de commissie in 2022 een vaccinatiepaspoort aan EU-burgers zal introduceren.

Slechts drie maanden voor de corona-uitbraak

De opstellers van het document klagen dat de wereldwijde vaccinatiegraad daalt door ‘gebrekkige toegang, vaccintekorten, onjuiste informatie, onderschatting van ziekterisico’s, minder vertrouwen in de waarde van vaccins en desinvesteringen’. Ze komen met 10 stappen om ‘iedereen te laten profiteren van de kracht van vaccinatie’.

Na publicatie van het 10 pagina’s tellende document werd een Global Vaccination Summit gehouden, georganiseerd door de Europese Commissie en de WHO.

Deze top vond op 12 september 2019 plaats in Brussel, slechts drie maanden voor de corona-uitbraak. Onder de aanwezigen waren politiek leiders, gezondheidsministers, vooraanstaande wetenschappers en VN-functionarissen.

Onvermijdelijk

Er werden tijdens de top drie rondetafelgesprekken gehouden, waar onder andere Nanette Cocero van Pfizer, Seth Berkley van GAVI – een organisatie die wordt gefinancierd door de Bill & Melinda Gates Foundation – en Joe Cerrell van de Bill & Melinda Gates Foundation aan deelnamen.

De aanwezigen kregen een aantal documenten uitgereikt waarin het versterken van de samenwerking met de farmaceutische industrie herhaaldelijk wordt benadrukt. Uit de stukken komt het beeld naar voren dat een pandemie ‘onvermijdelijk’ is.

[Dr. Rath Health Foundation]

Pepijn van Houwelingen over weggestemde moties: ‘Dit laat zien wat ze met u van plan zijn’

in Mens en Dier 10 november 2021 

 

De druk op ongevaccineerden wordt steeds verder opgevoerd, merkt ook Kamerlid Pepijn van Houwelingen (FVD). “Daarom hebben we als Forum voor Democratie gisteren in de Tweede Kamer twee moties in stemming laten brengen,” zegt hij in een videoboodschap.

De eerste motie betrof het uitsluiten van het invoeren van een 2G-systeem. 2G betekent dat je alleen ergens naar binnen mag als je óf gevaccineerd bent óf genezen. De motie werd verworpen: D66, VVD, GroenLinks, Volt, PvdA, Den Haan, CU en CDA stemden tegen.

 

Elke keer gaan ze een stapje verder

De tweede motie ging over het uitsluiten van het invoeren van het coronatoegangsbewijs voor essentiële voorzieningen, bijvoorbeeld een supermarkt, het openbaar vervoer of een ziekenhuis. Ook deze motie werd verworpen: D66, VVD, Volt, PvdA, Den Haan, CU en CDA stemden tegen.

“Hiermee hebben we de Kamer gedwongen zijn ware gezicht te laten zien,” benadrukt Van Houwelingen. “Ze weigeren om dit te verwerpen en dat laat denk ik zien wat het partijkartel met u van plan is. Elke keer gaan ze een stapje verder. En dit weigeren ze ook uit te sluiten.”

Gevecht van ons leven

“We zitten in het gevecht van ons leven,” zegt het Kamerlid. “We moeten ons hier met hand en tand tegen blijven verzetten, want langzaam maar zeker pakken ze al uw vrijheden af.”

 

https://twitter.com/LindavGiezen/status/1458199840375050243/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1458405337942343691%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es3_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.ninefornews.nl%2Fpepijn-van-houwelingen-over-weggestemde-moties-dit-laat-zien-wat-ze-met-u-van-plan-zijn%2F

 

Rechtsgeleerde en filosoof Raisa Blommestijn over de Coronapas: "Ik denk dat we ons met elkaar moeten afvragen of we dit QR-code systeem willen. Voor mijzelf is het duidelijk: ik weiger. Ik doe niet mee."

https://youtu.be/Oh3jRKeplBA

 

 

Erica in gesprek met advocaat Arno van Kessell uit Leeuwarden over de juridische gevolgen van het besluit om per 25 september toegang te weigeren voor mensen die geen injectie hebben genomen. Is dit discriminatie volgens de Grondwet? Mag dit?  Artikel 1 wordt geschonden.

https://youtu.be/mzGH-eR6c1o