Dit was de reden dat ziekenhuizen de show opvoerden van overlopende ziekenhuizen

in CoronaBinnenland 30 januari 2022 

 

Perverse financiële prikkels in het ziekenhuis: een publiek geheim in de sector is dat ook in ziekenhuizen richting het einde van het jaar bestuurders roepen dat er meer omzet gedraaid moet worden – net als in reguliere bedrijven, valt te lezen in NRC. Een hoge omzet geeft ziekenhuizen namelijk een sterke onderhandelingspositie richting verzekeraars.

Dit is de reden dat er paniek over IC-bedden was de laatste maanden van het jaar, terwijl er helemaal niet zoveel coronapatiënten op de IC lagen, schrijft columniste Marianne Zwagerman. Hartchirurgen en andere witte jassen vochten om de bedden om hun omzet te kunnen halen. Zo plat is het, zegt ze.

Showtje opvoeren

In de podcast Op z’n Kop! zei Zwagerman: “Die ziekenhuizen zijn nu een beetje dat showtje aan het opvoeren dat de ziekenhuizen overlopen, maar dat is feitelijk niet waar. De ziekenhuizen liggen niet helemaal vol.”

Hoe werkt het? Een chirurg spreekt met de zorgverzekeraar af dat hij 200 operaties mag doen per jaar. Doet hij er meer, dan krijgt hij niet meer geld. Doet hij er minder, dan krijgt hij minder geld en het jaar erop een lagere target, licht Zwagerman toe.

Het ziekenhuis maakt volume- en prijsafspraken met de zorgverzekeraar. Wordt er niet geleverd, dan wordt volgend jaar gekort. Er moet dus gebuffeld worden.

 

Viroloog waarschuwt voor ‘instorting van gezondheidszorg’ als gevolg van complicaties door coronavaccins

in Mens en Dier 14 december 2021 

 

Een gerenommeerde viroloog heeft onlangs gewaarschuwd voor de gevaren van de experimentele coronavaccins. Geert Vanden Bossche, voorheen werkzaam voor de Bill & Melinda Gates Foundation, adviseert ongevaccineerden ongevaccineerd te blijven en voorspelt dat de gezondheidszorg gaat instorten als gevolg van complicaties bij gevaccineerden.

Vanden Bossche waarschuwt in een video dat de antilichamen die worden aangemaakt na coronavaccinatie het aangeboren immuunsysteem onderdrukken. Het gevolg is dat bepaalde ziektes moeilijker onder controle te houden zijn. Hoe meer prikken men neemt, hoe meer dit immuunsysteem wordt onderdrukt. Neem dus vooral geen boosters, stelt de viroloog.

Broedplaats

“Blijf in godsnaam ongevaccineerd!” zegt hij. “Mensen moeten ongevaccineerd blijven. De gevaccineerden zijn nu een broedplaats voor het virus.”

Vanden Bossche maakt zich grote zorgen over de gevaccineerden. “Zij zullen in veel gevallen een uitgebreide behandeling nodig hebben.” De viroloog merkt verder op dat het percentage gevaccineerden dat wordt opgenomen in het ziekenhuis gestaag toeneemt. Daarentegen zijn steeds meer niet-gevaccineerden beschermd omdat ze hun aangeboren immuunsysteem trainen door blootstelling aan het virus.

Positieve noot

“Dit leidt uiteindelijk – en ik ben geen doempreker – maar dit leidt uiteindelijk tot een instorting van onze gezondheidszorg. Dat kan niet anders,” zegt Vanden Bossche.

Hij eindigt met een positieve noot. De lockdownmaatregelen zijn volgens hem ‘niet houdbaar’ en kunnen niet ‘gedurende lange tijd van kracht blijven’.

 

Bijna 70% coronapatiënten in Canisius Wilhelmina Ziekenhuis volledig gevaccineerd, aandeel neemt snel toe

in Binnenland 1 december 2021

 

In het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) is sprake van een snelle toename van het aantal Covid-19-patiënten en een stijging van het aandeel volledig gevaccineerden. Dat blijkt uit onderzoek van arts-microbioloog Bert Mulder en internist in opleiding Jona Walk.

“We zien twee belangrijke trends. Het aantal mensen met COVID stijgt steeds sneller: van 25 in augustus naar 132 in november,” aldus Mulder.

Afnemende vaccineffectiviteit

“Daarnaast zien we de verschuiving van vooral mensen die niet zijn gevaccineerd, naar steeds meer mensen die volledig zijn gevaccineerd. Dat aandeel stijgt nog sneller. In augustus was dat 32 procent, nu is het percentage gevaccineerde mensen met COVID dat is opgenomen in CWZ al bijna 70 procent,” voegt de arts-microbioloog toe.

Mulder noemt het opmerkelijk dat het aandeel gevaccineerde patiënten snel toeneemt binnen de groep coronapatiënten. Dat kan wijzen op een afnemende vaccineffectiviteit, omdat de vaccinatiegraad onder de risicogroepen de afgelopen maanden nagenoeg gelijk is gebleven, stelt Walk.

Miraculeuze wijze

Columnist Ebru Umar vraagt: “Kan iemand me uitleggen waarom de IC’s dit jaar niet leeg zijn terwijl bijna 90 procent van de bevolking is gevaccineerd? Als 100 procent gevaccineerd zou zijn, verdwijnen die patiënten dan op miraculeuze wijze uit de ziekenhuizen?”

 

Verpleegster: ‘Ons ziekenhuis ligt vol met mensen die zijn beschadigd door het vaccin’

in Buitenland 25 november 2021 

 

Het leeuwendeel van de patiënten in het ziekenhuis is gevaccineerd, zei de Nieuw-Zeelandse verpleegster Debra in gesprek met politiek commentator Chantelle Baker. Er worden veel patiënten binnengebracht met hartproblemen, benauwdheid, mensen die in elkaar zijn gezakt. Volgens Debra zijn de klachten het gevolg van bijwerkingen van het vaccin.

Al onze afdelingen liggen vol met mensen die hartproblemen hebben, mensen bij wie de kanker opflakkert, zei de verpleegster. “Ik verzeker je dat ons ziekenhuis vol ligt met mensen die beschadigd zijn door het vaccin.”

Ik wou dat ik die test nooit gedaan had

De meeste artsen sluiten hun ogen hiervoor en zullen beweren dat deze problemen niets te maken hebben met het vaccin, zei ze. Zo was er een 30-jarige kerngezonde man die enkele dagen na zijn vaccinatie last kreeg van pijn op de borst en kortademigheid. Er werd een D-dimeertest gedaan, die laat zien of er bloedproppen in het lichaam zitten. Er werd een waarde van 1000 gemeten, die normaal gesproken nul zou moeten zijn.

“De arts draaide zich om naar me en zei: ik wou dat ik die test nooit gedaan had,” aldus Debra. Maar als ze die test niet gedaan zouden hebben, was de man naar huis gestuurd en misschien wel overleden, voegde ze toe.

Enorme druk

Baker roept artsen en verpleegkundigen op naar buiten te treden. Ze laat weten dat ze is benaderd door heel veel zorgmedewerkers, maar dat zij bang zijn om zich uit te spreken. “Deze mensen staan onder enorme druk.”

 

Er is iets heel vreemds aan de hand in de ziekenhuizen

in Buitenland 4 november 2021 

 

Overal in de Verenigde Staten stromen de spoedeisende hulpafdelingen vol en niemand lijkt er een verklaring voor te hebben. Ten opzichte van enkele maanden geleden is het aantal dagelijkse coronagevallen in de VS gehalveerd. Nu er minder coronagevallen zijn, zou je verwachten dat het rustiger wordt op de eerste hulp. Niets is minder waar.

In veel ziekenhuizen worden ernstig zieke patiënten behandeld op de gang omdat de spoedeisende hulpafdeling vol is. Spoedartsen van het Sparrow Hospital in Lansing in de staat Michigan worden geconfronteerd met patiënten die veel zieker zijn dan ze ooit eerder hebben meegemaakt. De spoedeisende hulp beschikt over 72 bedden, die allemaal bezet zijn. Veel patiënten liggen op de gang.

De meeste patiënten die het ziekenhuis worden binnengebracht, hebben last van ademhalingsproblemen, buikpijn, bloedproppen en hartproblemen.

Hartritmestoornis

Vooral jonge, gezonde mensen worden plotseling getroffen door hartproblemen. Zo viel een middelbare scholier uit de Amerikaanse staat Pennsylvania dood neer na een plotselinge hartstilstand. In dezelfde staat stief een 12-jarige jongen plotseling na problemen met zijn hartslagader.

Voetballer Sergio Aguero van FC Barcelona verliet zaterdag in het duel met Deportivo Alaves het veld met ‘pijn op de borst’. Hij werd later in het ziekenhuis gediagnosticeerd met een hartritmestoornis.

Hartstilstand

Twee dagen later kreeg de IJslandse voetballer Emil Palsson van de Noorse club Sogndal op het veld een hartstilstand. De 28-jarige middenvelder zakte na ruim 10 minuten spelen in elkaar.

Waarom krijgen zoveel jonge mensen plotseling zulke ernstige hartproblemen? Wie het weet mag het zeggen.

 

 

HEEFT EEN VACCIN ZIN ALS JE WEET WAT EEN VIRUS EIGENLIJK IS?

https://rumble.com/voko5p-in-19-minuten-immuun-voor-alle-virussen.html 

Ziekenhuismedewerker Fleur: ‘Deze poli is sinds de invoer van de vaccinaties compleet overspoeld’

in Binnenland 4 november 2021 

 

Iemand die op de afdeling functieonderzoek van een ziekenhuis werkt, heeft zich bij Zorgmedewerkers Verenigd gemeld met een zorgwekkend verhaal.

“Op de functieafdeling waar ik werk als laborant krijgt iedereen die een TIA of CVA (beroerte, red.) heeft gehad voor een periode een holterkastje aangesloten om boezemfibrilleren uit te sluiten,” zegt de laborant, Fleur geheten. Met zo’n holterkastje wordt continu de elektrische activiteit van het hart gemeten.

“Het valt mij op dat sinds het vaccineren is begonnen ik een grote toename zie aan patiënten die binnen 10 dagen na vaccinatie binnenkomen met verlammingsverschijnselen, duizeligheid, hartritmestoornissen en onwelwordingen,” schrijft Fleur.

‘Oplossing’

“Deze menen moeten door de boezemfibrilleren-verpleegkundige gezien worden,” voegt ze toe. “Deze poli is sinds de invoer van de vaccinaties compleet overspoeld.”

Het ziekenhuis heeft nu een ‘oplossing’ bedacht voor de enorme toename aan patiënten. “Ze hebben de inclusiecriteria aangepast om de patiëntenstroom te verminderen!” zegt de laborant. “We breiden dus niet de capaciteit uit, maar we laten minder snel patiënten doorsturen naar deze verpleegkundige.”

Dit is echt de druppel

“Steeds meer patiënten vragen mij nu: “Kan dit door mijn vaccinaties komen?” Inmiddels wil ik zo graag het ziekenhuis uit, ik kan hier echt niet meer achter staan, dit is echt de druppel,” verzucht ze.

Zorgmedewerkers Verenigd is een groep verpleegkundigen en verzorgenden uit vele sectoren van de gezondheidszorg. Zij vinden het belangrijk dat mensen op een menswaardige manier kunnen leven en sterven, zonder eenzaamheid, angst en dwang.

 

Jeroen Pauw: het is een beetje flauw dat de politiek heel veel neerlegt bij de ongevaccineerden

in Mens en Dier 2 december 2021 

 

Bijna twee jaar weten we dat de uiteindelijke problemen op de IC komen te liggen en het aantal bedden – tenminste dat operationeel is – is alleen maar afgenomen de afgelopen twee jaar, zei Jeroen Pauw woensdagavond in Op1.

De bedden staan er wel, maar er staan geen mensen die aan die bedden aan het werk kunnen, aldus Pauw. “Het is toch een beetje flauw vind ik dat de politiek heel veel legt bij de zogenaamde ongevaccineerden, terwijl je natuurlijk ook kunt zeggen: we hebben onze spullen niet voor elkaar, want wij hebben onvoldoende bedden. We hebben zelfs nog minder IC-bedden dan twee jaar geleden.”

“Dat zorgt er toch voor dat dit land op slot komt?” vroeg Pauw aan Iwan van der Horst, hoofd IC van het Maastricht UMC.

Dat is toch helemaal niet de discussie

Daar ben ik heb mee oneens, zei Van der Horst. “Je wilt uiteindelijk niet dat je zoveel IC-capaciteit hebt, want dan zeg je: we laten het toetje pas overkoken als er nog meer water aan het borrelen is.”

De oplossing voor het coronavirus is niet meer bedden aan het einde van de keten, want dan zeg je: ik vind het oké dat er heel erg veel mensen ziek worden, zei de intensivist.

“Maar dat is toch helemaal niet de discussie,” onderbrak Pauw hem. “We zijn op alle mogelijke manieren bezig om te proberen dat er geen mensen ziek worden. Er worden vaccinatiecampagnes gehouden, er worden informatiecampagnes gehouden, maar uiteindelijk weet je al twee jaar lang dat er uiteindelijk mensen op de IC komen, en hebben wij, als Nederland, onze spullen niet voor elkaar.”

Wat een verademing

Er wordt met verbazing gereageerd op de uitspraken van Van der Horst. Zo twittert Mirjam152: “Ik heb de indruk dat de IC-baas uit Maastricht (en zijn management) gedreven wordt door geld. IC-bedden zijn duur, dus als ze leeg staan kost dat veel geld. Liever meer doden dan lege IC-bedden, kennelijk. En via een U-turn is dat dan de schuld van ongevaccineerden. Really?”

 

Bestuursvoorzitter Maastricht UMC: 8 op de 10 coronapatiënten zijn gevaccineerd

in Binnenland 26 oktober 2021 

 

Het Maastricht UMC maakt zich zorgen over de oplopende coronacijfers. “We maken ons ongerust over de stijging van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames,” zei bestuursvoorzitter Helen Mertens maandag in Limburg Centraal.

Ze zei dat in Limburg op dit moment 70 coronapatiënten in het ziekenhuis liggen. 26 liggen er op de intensive care.

Mertens zei ook dat het overgrote deel van de coronapatiënten in het MUMC gevaccineerd is. Slechts twee op de 10 patiënten zijn volgens haar niet geprikt.

Wél gevaccineerd en tóch opgenomen

Minister De Jonge zei er een beetje mee te worstelen dat hij straks maatregelen moet gaan nemen voor mensen die zich bewust niet willen laten vaccineren. Hij zei dat het overgrote deel van de coronapatiënten in het ziekenhuis niet gevaccineerd is.

Dat is in de ziekenhuizen in Limburg volgens Mertens niet het geval. “We zien dat in de Limburgse ziekenhuizen toch ook behoorlijke aantallen patiënten wél gevaccineerd zijn en tóch opgenomen zijn,” zei ze.

Overgrote deel

“Het gaat dan met name om patiënten op een hoge leeftijd, waarvan we denken dat die vaccinatie onvoldoende het immuunsysteem getriggerd heeft,” vervolgde ze.

“Wij zien eigenlijk dat ongeveer twee op de 10 patiënten niet gevaccineerd zijn. Dus het overgrote deel van onze opnames zijn toch gevaccineerde patiënten,” zei Mertens over de situatie in het MUMC.

 

‘Verpleegkundige’ zegt op radio dat het aantal gevaccineerde patiënten enorm toeneemt, luister naar de reactie

in Mens en Dier 13 oktober 2021 

 

Er gebeurde vannacht iets opmerkelijks op de radio toen ene Maarten inbelde in de extra vroege ochtendshow Gaan! op NPO Radio 1. “Wij zien in het ziekenhuis de afgelopen weken een enorme toename aan gevaccineerde patiënten,” zei Maarten, die claimde CCU-verpleegkundige te zijn.

“Gevaccineerde, zei je?” vroeg presentator Ruben van Haften. “Ja, juist gevaccineerde patiënten die spijt hebben dat ze gevaccineerd zijn als haren op hun hoofd,” antwoordde de verpleegkundige.

“Uit onderzoek blijkt dat de zogenaamde D-dimeren – en wij kunnen dat ook meten – enorm gestegen zijn in het bloed. En dat zijn juist de mensen die gevaccineerd zijn. Hun immuunsysteem blijkt permanent te zijn aangetast door het vaccin,” lichtte hij toe.

 

Enorme toeloop

“We zien een enorme toeloop, ook van gevaccineerde collega’s,” voegde de verpleegkundige toe. “Ik ben het zelf gelukkig niet.

Van Haften onderbrak hem: “Wacht even, want dat is natuurlijk niet bewezen wat je nu zegt.” Maarten reageerde: “Dat is wel bewezen.”

Myocarditis

“Het vaccin is getest en is veilig bevonden,” beweerde Van Haften. De verpleegkundige zei dat de media ons dat willen doen geloven.

Maarten kon nog net vertellen dat het aantal patiënten met myocarditis, een ontsteking van de hartspier, enorm is toegenomen, voordat hem opnieuw de mond werd gesnoerd: “Maarten, wat je nu zegt is allemaal niet bewezen.

Maastricht UMC: van de 10 coronapatiënten op de afdeling hebben ten minste 9 een vaccin gehad

in Binnenland 18 oktober 2021 

 

Het aantal ziekenhuispatiënten met Covid-19 is de afgelopen 24 uur gestegen met 57, schrijven de media vandaag. Dat is de grootste toename binnen een etmaal sinds 29 april. Er liggen nu 610 mensen met corona in een Nederlands ziekenhuis.

Afgelopen week nam ook het aantal covidopnames in het Maastricht UMC ‘weer sterk toe’. Er liggen 10 coronapatiënten, bijna allemaal 80-plussers, op de verpleegafdeling, het hoogste aantal in maanden. Er ligt één persoon met corona op de IC.

Ouderen reageren minder goed op het vaccin

Van de 10 coronapatiënten op de afdeling hebben ten minste negen een vaccin gehad. Ze hoeven niet naar de IC te worden gebracht, maar zijn wel zo ziek dat ze de zorg van de artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis nodig hebben.

“Ouderen reageren minder goed op het vaccin. En de afweer die ze opbouwen door vaccinatie verdwijnt sneller dan bij jonge mensen,” zei een internist-infectioloog van het MUMC tegen het AD.

Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis: 77,8 procent

Arts-microbioloog Bert Mulder van het Red Team schreef vorige week op Twitter dat steeds meer gevaccineerden in het ziekenhuis belanden. Hij verzamelde gegevens over de vaccinatiestatus van patiënten in het Nijmeegse Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, waar hij werkt. Deze maand (tot en met 10 oktober) is het aandeel volledig gevaccineerden bij covidopnames 77,8 procent.

Zorgminister Hugo de Jonge beweerde enkele dagen geleden nog dat ‘het overgrote deel van de coronapatiënten in het ziekenhuis niet gevaccineerd is’.

 

Arts-microbioloog Red Team: ‘Steeds meer gevaccineerden in het ziekenhuis’ (77,8% deze maand)

in Mens en Dier 14 oktober 2021 

 

Het RIVM meldde dat de prognoses voor het najaar minder goed zijn dan gedacht. Het instituut had het over 5000 IC-opnames en 22.000 ziekenhuisopnames. “Die aantallen kunnen gebeuren,” zei beddenbaas Ernst Kuipers woensdag bij Jinek. Hij voegde toe dat ze niet allemaal tegelijkertijd in het ziekenhuis liggen, maar dat er wel een kans is dat ze er op enig moment komen.

Kuipers zei dat de coronapas moet blijven. “Met het grote aantal mensen dat nog steeds bevattelijk is, is het verstandig om die code nu even vast te houden.” Tot april of mei bijvoorbeeld, zei hij. “Als nu alsnog veel meer mensen zeggen: wij laten ons vaccineren, dan kom je in een andere situatie.”

Daar komen ongelukken van

Hij krijgt kritiek van arts-microbioloog Bert Mulder van het Red Team, een groep onafhankelijke experts. “Een MDL-arts over vaccineren, daar komen ongelukken van. Geen enkel besef van het echte probleem dat onderschatting en afname effectiviteit vaccins heet en framen dat covidpatiënten kankerpatiënten verdringen,” schrijft Mulder op Twitter.

De arts wijst er verder op dat steeds meer gevaccineerden in het ziekenhuis belanden. Hij voegt daar meteen aan toe dat het nog wel gaat om lage aantallen.

In augustus was het aandeel volledig gevaccineerden bij covidopnames in het Nijmeegse Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, waar Mulder werkt, 29,6 procent. In september steeg het aandeel naar 38,9 procent en deze maand is het al 77,8 procent.

 

Vraagtekens bij het vaccinatiebeleid

Eerder dit jaar schreef Mulder samen met CWZ-arts Jona Walk in het blad Medisch Contact dat het vaccineren van kinderen en jonge, gezonde mensen tegen corona weinig oplevert. Groepsimmuniteit is namelijk onhaalbaar, het coronavirus zal niet meer verdwijnen en in steeds nieuwe varianten opduiken, aldus de artsen.

Ze plaatsen daarmee vraagtekens bij het beleid van het kabinet en het RIVM om de hele bevolking te vaccineren om terug te keren naar ‘normaal’.

 

Van Dissel & De Jonge, kijk eens naar Israël: ‘De meeste ziekenhuispatiënten zijn ingeënt’

in Buitenland 18 augustus 2021 

 

RIVM-baas Jaap van Dissel zei vandaag in een briefing in de Tweede Kamer te verwachten dat iedereen die niet gevaccineerd is vroeg of laat het coronavirus zal krijgen en ziek kan worden. Op termijn gaat het om 16.000 tot 22.000 ziekenhuisopnames en 2200 tot 3400 IC-opnames, zei hij.

Enkele dagen geleden schreef zorgminister Hugo de Jonge op social media: “De keus tussen wél of níet vaccineren, is eigenlijk kiezen tussen vaccineren of de levensgrote kans dat je ziek wordt. We zetten alles op alles om zoveel mogelijk mensen de keus voor vaccinatie te laten maken.”

In tegendeel

Israël begon in december 2020 als één van de eerste landen met vaccineren. Worden in het voorbeeldland vooral ongevaccineerden ziek? Nee, in tegendeel. De meerderheid van de mensen die met corona worden opgenomen in het ziekenhuis is gevaccineerd.

Er worden in Israël veel doorbraakbesmettingen geregistreerd. In zulke gevallen krijgen volledig gevaccineerde mensen toch corona. Op 15 augustus lagen er 514 ernstig zieke coronapatiënten in Israëlische ziekenhuizen, een stijging van 31 procent in vergelijking met vier dagen daarvoor. Van die 514 patiënten was 59 procent volledig gevaccineerd, schrijft vakblad Science. Van de gevaccineerden was 87 procent 60 jaar of ouder.

Overheersen

“Er zijn zoveel doorbraakbesmettingen dat ze overheersen,” zei Uri Shalit, een bio-informaticus van het Technion – een technische universiteit in Haifa – die de overheid heeft geadviseerd over corona. “De meeste ziekenhuispatiënten zijn gevaccineerd.”

 

Meer dan 10.000 euro per dag: zo cashen ziekenhuizen op coronapatiënten

in Buitenland 24 april 2021 

 

In Duitsland en Oostenrijk is het een groot probleem: veel ziekenhuisbedden zijn leeg. Vanwege de coronapandemie worden operaties uitgesteld en bedden vrijgehouden voor mogelijke coronapatiënten.

Blijkbaar zijn er ondanks de pandemie te weinig patiënten, wat de ziekenhuizen financiële schade berokkent. De ziekenhuizen moeten zelfs werktijdverkorting aanvragen voor het personeel. In Duitsland ging het om 400.000 zorgmedewerkers, aldus het Ärzteblatt.

Vorig jaar kwam de Duitse regering met een steunpakket. Voor elk bed dat vrijgehouden werd, kreeg het ziekenhuis 560 euro, berichtte de Ärzte Zeitung. Sinds dit jaar krijgen ziekenhuizen ook vergoedingen voor bezette bedden. Ze krijgen 40 euro voor elke patiënt die in behandeling is en 80 euro voor elke coronapatiënt.

Echt lucratief

Het wordt pas echt lucratief voor ziekenhuizen als patiënten op de IC liggen en zijn aangesloten op een beademingsapparaat. Facturen van het Charité-ziekenhuis in Berlijn laten zien dat ze 6000 euro per dag krijgen voor een geïsoleerde patiënt die op de IC ligt. Als de patiënt aan de beademing ligt, komt daar nog eens 10.000 euro bij.

Ziekenhuizen verdienen het meest als een patiënt korte tijd op de IC ligt. Als een persoon intensieve zorg nodig heeft en aan de beademing ligt, kan het ziekenhuis 10.000 euro per dag in rekening brengen. Als de patiënt aan de hartlongmachine (ECMO) ligt, kan het ziekenhuis voor twee dagen 5276 euro vragen. Daar komt die 80 euro nog bij. Reken maar uit.