Voeding

Het is naast de homeopatische behandeling in het algemeen geen vereiste om de voeding aan te passen. Wel is het zo dat koffie en mint de werking van bepaalde homeopathische middelen kan verstoren. Een gezonde voeding draagt natuurlijk wel bij aan het herstel en werkt preventief!

Onze voeding heeft tegenwoordig vaak tekorten aan bepaalde stoffen. Dit komt omdat de grond is uitgeput (zie "orthomoleculair" in dit artikel).

Dan is het zaak dit aan te vullen.

 

Orthomoleculair:

 1. Zink zorgt er voor dat het RNA van een virus zich in de cel niet meer kan reproduceren. Gebruik zink-methionine (-orotaat of -citraat) met koper en quercetine dat werkt als een zinkionofoor;
 2. Vitamine D3 (50-100 mcg p.d.) met K2 (dit zorgt niet alleen voor een betere weerstand, is goed voor vaten en botten etc., maar zorgt er ook voor dat zink de cel in kan);
 3. Natuurlijke vitamine C (500-1000 mg p.d.);
 4. Magnesium (bijv. magnesiumbisglycinaat of magnesium complex, waarin meerdere vormen van magnesium zijn verwerkt);
 5. Een goede multi (bijv. van Vitals of Orthica);
 6. Voldoende selenium (3 paranoten per dag);
 7. Iodium;
 8. Omega 3 uit algen;
 9. Colloïdaal zilver bij ontstekingen;

 

Voeding

 1. Natriumbicarbonaat: 2 maal daags een afgestreken theelepel opgelost in een half glas water met citroensap. Inname ’s ochtends op nuchtere maag en voor het slapen gaan. Dit is om te ontzuren. 
 2. Biologische voeding en zo min mogelijk dierlijke eiwitten. Dus veel verse groenten, noten en fruit (bessen). Start de dag gezond met alleen fruit als ontbijt.
 3. Drink voldoende en geregeld water.
 4. Zo min mogelijk suiker of snacks.
 5. Geen bewerkt voedsel.
 6. Eet matig en geen tussendoortjes.
 7. Fenegriek thee bij vastzittend slijm;
 8. Grasgevoederde (omega 3) i.p.v. graangevoederde (omega 6) melk- en vleesproducten.

 

Wat is gezonde voeding?

Dat zijn in ieder geval niet de "light-producten", voeding met glutamaten (smaakversterkers = dikmakers), verontreinigd voedsel etc.  Dus: biologische voeding, natuurlijk en vers.

 

Welke invloed heeft onze manier van leven op onze levenskwaliteit? Om op die vraag te antwoorden volgden Britse wetenschappers gedurende een periode van elf jaar 20000 vrijwilligers in het kader van een zeer groots opgezette studie. De onderzoekers bepaalden dat gezond leven moest beantwoorden aan vier cruciale criteria: niet roken, matig alcohol drinken (1 tot 7 porties per week), dagelijks fruit en groenten eten en aan recreatieve sportbeoefening doen.
Gedurende hun onderzoek stelden ze vast dat die mensen die geen enkele van deze gezonde criteria volgden vier maal meer kans hadden om plotseling te sterven aan een hartziekte of kanker in vergelijking met de mannen en vrouwen die wel beantwoorden aan de gezonde criteria. Daar bovenop komt nog dat de personen die volgens deze normen gezond leven een biologische leeftijd hebben die 14 jaar jonger is dan hun officiële leeftijd.
Bronnen:

Kay-Tee Khaw, Nicholas Wareham, Sheila Bingham, Ailsa Welch, Robert Luben, Nicholas Day Combined Impact of Health Behaviours and Mortality in Men and Women: The EPIC-Norfolk Prospective Population Study PLoS Medicine Vol. 5, No. 1, e12 doi:10.1371/journal.pmed.0050012

 

 

 

Van belang is dat je niet eet wat je niet lust en dat je gevarieerd eet. Van belang is in ieder geval dat voldoende basisch water wordt gedronken (6-8 glazen per dag). Kraanwater bevat steeds meer residuen van bestrijdingsmiddelen, medicijnen (hormonen), plastics etc. Goede en slechte voeding onderscheidt zich in de soort en de hoeveelheid afvalstoffen die het in ons lichaam achterlaat. De beste voedingsmiddelen bieden minder zure en meer basisch makende en zuurbindende afvalstoffen. Het immuunsysteem verzwakt, wanneer het lichaam te zuur wordt.

Daarnaast dien je er rekening mee te houden dat je tevens je goede bacteriën dient te voeden, want een goed microbioom is de sleutel tot gezondheid.

 

Gebruik geen geraffineerde oliën en vetten. Laat dus alle kunstmatig geproduceerde oliën en vetten staan; het maakt niet uit of deze verzadigd, onverzadigd of biologisch zijn. Koolzaadolie is zeker niet geschikt voor consumptie. Dus wel: koudgeperste biologische oliën van kokos, olijven, hennep, lijnzaad, sesam, noten, tarwekiem, saffloer, teunisbloem, borage etc.

 

Vaak lees je dat vette vis gezond is. Vroeger was dat ook zo, maar aangezien onze zee niet echt schoon te noemen is, d.w.z. erg vervuild is met onder andere zware metalen, pesticiden, radioactief materiaal etc. en deze stoffen zich m.n. in het vette weefsel afzetten zou ik dit toch echt afraden. Een uitzondering is Hollandse Yellowtail Kingfish. Laat zwaardvis en tonijn staan. Neem dan beter de al eerder aangeraden oliën.  Vis krijgt zijn omega-3 van de algen die ze nuttigen. Visoliesupplementen zetten je op het snelste spoor in de richting van de ziekte van hart- en vaatziekten, darmkanker, diabetes 2, Atzheimer, dementie en chronisch ontstekingsziekten in de hersenen (B.S. Peskin). Je kunt dan beter plantaardige omega 3 supplementen op algenbasis gebruiken. We krijgen via de voeding al te veel omega 9 en omega 6 binnen. Het is dus verstandig m.n. omega 3 tot je te nemen, zoals algenolie, lijnzaadolie of hennepzaadolie.

 

Eet niet (te veel) geraffineerde koolhydraten en gebruik vezelrijke voeding.

Gebruik gras-gevoede producten i.p.v. graan-gevoede producten, want de eerste geven omega 3 en de laatste zorgen juist voor omega 6 vetzuren.

De volgende producten kun je het best vermijden: mais, soja, koolzaadolie, geraffineerde bietsuiker, eieren, zuivel, varkensvlees, gekweekte vis (m.u.v. Hollandse Yellowtail Kingfish), gluten, MSG, zgn. natuurlijke smaakstoffen/aroma's, kunstmatige smaakstoffen, kunstmatige zoetstoffen, citroenzuur, transvetten, linolzuur.

Er is geen relatie tussen een verhoogd cholesterol gehalte in het bloed en hart- en vaatziekten. Wel is er een relatie tussen een langere levensduur en een "verhoogd" cholesterol gehalte in het bloed. Er is echter een vorm van LDL die wel schadelijk is en dat betreft de kleinere deeltjes vorm, welke wordt verhoogd door hoge bloedsuikerspiegels en linolzuur consumptie. Hamazaki T. Okuyama H. Ogushi Y. et al. Towards a Paradigm Shift in Cholesterol Treatment, A Re-examination of the Cholesterol Issue in Japan. Ann Nutr Metab. 2015; 66(4): 1-116. Ramsden C. Zamora D. Boonseng L. et al. Use of linoleic acid for secondary prevention of coronary heart disease and death: evaluation of recovered data from the Sydney Diet Heart Study and updated meta-analysis. BMJ.2013; 346; e8707.

 

Steeds meer mensen zijn zowel te zwaar als ondervoed. Dat is het gevolg van ons vertrouwen op fabrieksvoedsel. Door een afname van het gebruik van natuurlijke vetten en een toename van snel verteerbare koolhydraten in onnatuurlijke voedingsproducten en dranken zijn de volgende aandoeningen ontstaan: overgewicht, diabetes 2, hartaanvallen, beroertes, kanker, gewrichtsaandoeningen en dementie (W. Cortvriendt).

Er zijn maar weinig effectievere manieren om een onbedwingbare trek en daardoor obesitas, te veroorzaken dan het eten of drinken van iets waar veel fructose in zit, zoals (gedroogd) fruit, vruchtensappen of frisdrank. Fructose veroorzaakt verder: hartaandoeningen, beschadigde en verouderde slagaders, atherosclerose, voeding van de slechte darmbacteriën, nierstenen, jicht etc.

 

Onderzoek bij ongeveer 80.000 vrouwen toonde aan dat diegenen die een jaar lang kunstmatige zoetstoffen hadden gebruikt i.p.v. suiker juist meer waren aangekomen (Stelman S. Garfinkel L. Artificial sweeteners use and one-year weight change among women. Prev Med.1986; 15(2): 195-202).

In een ander onderzoek, dat 8 jaar duurde bij meer dan 5.000 deelnemers, werd aangetoond dat frisdrank met kunstmatige zoetstoffen de kans op obesitas met 47% verhoogt (Fowler S. Williams K. Resendez R. et al. Fueling the obesity epidemic? Artificial sweetened beverage use and long-term weight gain. Obesity. 2008; 16(8): 1894-1900).

Of het nu suiker, honing of andere zoetstoffen betreft, alle verhogen de insulineproductie en zijn zeer ongezond en dragen bij aan o.a. overgewicht, diabetes, kanker, hart- en vaatziekten etc.

 

Suikerindustrie beïnvloedt met ‘gekochte’ wetenschap

Er woedt een stevige strijd tegen ‘gesponsord voedingsonderzoek’. De suiker- en voedingsindustrie weren zich als een duivel in een wijwatervat, net zoals tabaksindustrie en Monsanto dit decennialang deden: met zaaien van twijfel en beïnvloeden van media en politiek. De industrie beschikt over veel geld en gebruikt dit om ‘voedingsonderzoek’ te sponsoren (diens brood men eet, diens woord men spreekt!), maar ook: beïnvloeding en ‘kopen’ van wetenschap(pers), studies met ‘spookschrijvers’, én bedreiging van tegenstanders.

Teveel suiker en geraffineerde voeding is ongezond: talloze studies toonden het verband aan met chronische ziektes: obesitas en inflammatieziekten, metabool syndroomdiabeteshypertensie, cardiovasculaire ziekten, hogere mortaliteit, cariës, enz…
Bovendien is suiker verslavend, even verslavend als cocaïne. Overmatig suikerverbruik veroorzaakt namelijk ‘neuroadaptaties’ (veranderingen in de bezenuwing) in het beloningssysteem van de hersenen. Dit koppelt het eetgedrag los van de voedingsnood, en leidt tot ‘overeten’ en overgewicht.

Denk er aan: frisdranken, sportdranken én fruitsap zijn ook suikerbommen!

 

Lees etiketten

De meeste e-nummers zijn niet gezond. Gebruik geen suiker, maar stevia of xylitol om te zoeten.  

Rokers wordt aangeraden extra vitamine C te gebruiken: een natuurlijke, biologische wel te verstaan van minstens 1000 mg per dag (time released). Stoppen met roken is natuurlijk nog beter.

 

Gebruik veel biologisch fruit.

 

Wees matig met alcohol, koffie, frisdranken (het is zelfs gezonder dit achterwege te laten). Vrouwen die bijv. 1 of meer glazen frisdrank per dag drinken hebben 80% meer kans op diabetes 2 (Harvard School of Public Health: Nurses' Health Study 2). 1 Sportdrankje per dag kan tot 6 1/2 kg gewichtstoename per jaar leiden volgens een rapport van de Universiteit van Californië in Berkeley.

 

Gebruik liefst verse producten en geen kant en klaar maaltijden

Gebruik geen magnetron. De microgolven veranderen de structuur van de eiwitten in het voedsel, zodat ze schadelijk worden voor de gezondheid. Bij experimenten met zwangere muizen, die men in de buurt van magnetrons bracht, was het percentage misvormingen met een veelvoud verhoogd. Bij een experiment met 100 jonge katten werden 50 katten (1e groep) met afgekolfde melk gevoed. Bij de andere 50 katten (2e groep) werd de kattenmelk van te voren in de magnetron verwarmd. De 1e groep ontwikkelde zich goed terwijl in de 2e groep alle katten binnen 3 maanden stierven. De Zwitserse milieubioloog dr. H.U. Hertel had in wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat voedsel, dat in een magnetron werd verwarmd, toxisch veranderd is en in het bloedbeeld van de mens duidelijke veranderingen veroorzaakt. Nadat dr. Hertel voor het publiceren van zijn onafhankelijke onderzoeksresultaten door de Zwitserse fabrikanten van keukenapparatuur was aangeklaagd, moest hij aansluitend als 1e wetenschapper voor het Europese gerechtshof voor mensenrechten zijn recht op vrije meningsuiting bevechten. Hij won het proces op 25-8-1998. (uit: Dr. J. Wurster, de homeopatische behandeling en genezing van kanker en gemetastaseerde tumoren).

 

Problemen met de bloedsuikerspiegel

Veganistische voeding, dus geen dierlijke eiwitten (vlees, vis, gevogelte, eieren, kaas, koemelk); 1 theelepel kaneel per dag; kurkuma of geelwortel; extra broccoli; vitamine D, dus blootstellen van het lichaam aan zonlicht. Dit alles naast de eerder gegeven adviezen. (uit "weg met diabetes!" van Andreas Moritz: www.ener-chi.com).

Van belang zijn in ieder geval gezonde vetten.

 

Verzuring

 Een langdurig (enkele jaren) dieet van voornamelijk vlees en aardappelen zonder voldoende groenten en fruit zorgt er voor dat het lichaam steeds zuurder wordt. Als wij ouder worden onttrekt het lichaam daarom calcium aan de botten om het evenwicht in de pH-waarde te herstellen, de botten worden broos, waardoor osteoporose ontstaat. Dit laatste komt ook door een tekort aan vitamine D3 en K2 in de voeding. Gebruik in zo'n geval eventueel een (natrium-)bicarbonaat.

Overtollig gewicht bestaat uit vetzuren. Wanneer we te veel koolhydraten innemen en die niet verbranden veranderen zij in vetzuren. Dit is onze "voorraadkamer", maar als deze niet wordt aangesproken ontstaat er overgewicht. 

De beste oplossing is om gedurende enkele jaren basisch water te drinken en de koolhydraat-inname te beperken.

Japanse wetenschappers zijn van mening dat de oorzaak van ouderdomsziekten ligt in een ophoping van zuren in het lichaam, evenals een slechte bloedcirculatie (zuren doen het bloed stollen) en een te geringe cel-activiteit.

 

Wat het moderne westerse voedingspatroon betreft hebben zelfs mensen met een normaal zoutzuur gehalte in de maag moeite met het afbreken van alle eiwitten naar aminozuren. Vandaar dat er zo veel darmproblemen zijn tot en met een lekkende darm aan toe.

 

 

 

Kijk voor meer informatie op bijv.: www.natuurdietisten.nl, www.haiboerhai.nl, www.ikkiesnatuurlijk.nl

 

Literatuur:          - Corinne Gouget: Wat zit er in uw eten?;

                          - Weston A. Price: Voeding en fysieke degeneratie;

                          - Sang Whang: Jonger door ontzuren;

                          - William Cortvriendt: Lichter;

                          - Brian Peskin: Het verzwegen verhaal over kanker.


Veel voedsel bevat hormoongif

De afgelopen week (december 2019)  meldde Trouw dat veel voedsel in de Nederlandse supermarkten bestrijdingsmiddelen bevat die kunnen leiden tot gezondheidsproblemen bij mensen. Het onderzoek is gedaan door de NVWA, maar vrijgegeven na een verzoek van de krant. Welke gezondheidsproblemen kun je oplopen door het eten van deze vervuilde voeding? Wat kun je ertegen doen? We bespreken het in deze nieuwsbrief!

In ongeveer de helft van de Spaanse nectarines, druiven en perziken in Nederlandse winkels zitten chemische bestrijdingsmiddelen. Deze stoffen staan erom bekend dat ze de hormoonhuishouding kunnen verstoren. Helaas zijn deze middelen ook op andere fruitsoorten, groenten, kruiden, zaden, granen, aardappelen en noten aangetroffen. Uit het onderzoek blijkt dat 20% van de onderzochte producten die in Nederland worden verkocht, hormoonverstorend gif bevatten.

Trouw meldt dat de gebruikte gifsoorten in verband worden gebracht met onvruchtbaarheid, aangeboren afwijkingen, overgewicht, diabetes, ADHD en autisme. De bestrijdingsmiddelen zijn vooral voor zwangere vrouwen en baby’s een direct gevaar.

EU is laks
Sinds 2009 geldt in Europa de verordening dat de consument uit voorzorg niet mag worden blootgesteld aan stoffen die de hormoonbalans kunnen verstoren. In de praktijk wordt hier nagenoeg niks mee gedaan. Het Pesticide Action Network (PAN) heeft 24 bestrijdingsmiddelen op ons voedsel geteld, die de hormoonbalans kunnen verstoren.

Analyserapport
Een visuele weergave van het rapport legt bloot dat de hormoonverstorende bestrijdingsmiddelen vooral op producten zitten van buiten de EU (1, 2). Stampvol gif zitten papaja’s uit Brazilië, ramboetans uit Thailand, kousenband uit de Dominicaanse Republiek, pomelo’s uit China en rijst uit India. De geteste waren uit Nederland kwamen goed uit de bus. Uit Spanje was het meestal weer foute boel. Opvallend is dat Nederlandse komkommers relatief vaak vervuild waren.

Biologisch
Het beste kunnen we kiezen voor biologisch voedsel. Volgens studies kan het overschakelen naar een biologisch voedingspatroon ervoor zorgen dat er geen tot amper nog bestrijdingsmiddelen in de urine zijn te meten (3, 4). Dat gezegd hebbende, is biologisch ook niet heilig. Biologisch is namelijk niet hetzelfde als onbespoten. In de biologische landbouw zijn ook bestrijdingsmiddelen toegestaan, maar dan geen synthetische (5, 6, 7). Een groot voordeel is dat biologische bestrijdingsmiddelen vele malen minder toxisch zijn en niet verstorend werken op de hormonale balans (8, 9). Gelukkig blijken in Europa 99,3% van de biologische producten vrij te zijn van bestrijdingsmiddelen of binnen de veilige marge te vallen (10).

Wat kun je zelf ertegen doen?
Er zijn op dit moment ruim 900 bestrijdingsmiddelen toegestaan voor gebruik op levensmiddelen (11). Volgens de Europese voedselwaakhond EFSA is 53,3% van de producten in de supermarkt vrij van bestrijdingsmiddelen (12). Dat betekent dat 46,7% wel bestrijdingsmiddelen bevat en 2,8% zelfs over de ‘veilige’ limieten heengaat. Gelukkig kun je het zekere voor het onzekere nemen en de bestrijdingsmiddelen er grotendeels afwassen:

Wassen met een base zoals natriumbicarbonaat: het 12 – 15 minuten laten weken van fruit in natriumbicarbonaat kan verschillende soorten bestrijdingsmiddelen met 80% of meer laten afnemen(13).

Wassen met een zuur zoals azijn: een 10% verdunning met water kon enkele bestrijdingsmiddelen op tomaten met 43 – 92% verminderen (14). Een zwak zuur zoals waterstofperoxide (H2O2) kan bestrijdingsmiddelen op bloemkool met 17 – 32% doen afnemen (15).

Wassen met koud water: belangrijk is wel dat er een zachte borstel bij wordt gebruikt om effectief te zijn (16). Het weken van groente in koud water is met een afname van slechts 12% niet echt effectief (17).

Schillen: hoewel schillen effectief kan zijn in het verwijderen van bestrijdingsmiddelen (18), is het ook zonde omdat met de schil vele waardevolle voedingsstoffen verloren gaan (19).

Blancheren: dit betekent het voedsel heel kort blootstellen aan kokend water, waarna het in koud water wordt gedompeld. Met deze techniek neemt de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen gemiddeld met meer dan 50% af (20).

Koken: het koken van fruit kan de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen tussen de 40% en 90% laten afnemen volgens onderzoekers (21). Helaas kan het ook zorgen voor afname van de hoeveelheid vitamine C (22).

Zoutoplossing: wassen in een oplossing van keukenzout (natriumchloride,NaCl) kan voor een flinke afname zorgen van bestrijdingsmiddelen (23). Geadviseerd wordt een oplossing van 5 – 10% natriumchloride in water gedurende 15 minuten.

Bevriezen: opvallend is dat sommige bestrijdingsmiddelen afnemen door blootstelling aan kou (24). De vriezer kan voor afname zorgen, maar deze methode is volgens de onderzoekers minder effectief dan de bovengenoemde methodes.

Ozon nieuwe oplossing
Spoelen met ozonwater kan de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen flink doen afnemen. Wanneer groente of fruit 15 minuten lang worden blootgesteld aan ozon, neemt de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen met bijna 100% af (25, 26, 27). Naast dat ozon afrekent met bestrijdingsmiddelen, kan het ook micro-organismen doden die voedsel doen verouderen (28, 29). Hierdoor blijft voedsel langer eetbaar en hoeft er minder te worden weggegooid. 

Combinatie
Een combinatie van de bovenstaande methodes werkt het beste (30). Het is eigenlijk van de gekke dat we onze groenten en fruit zouden moeten wassen in warm en koud zuur/basisch water om de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen grotendeels te verwijderen. Daarbij komt ook dat er vaak systemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt die niet op de schil zitten, maar in het gehele gewas (31). Gelukkig wordt het gebruik van deze middelen steeds meer aan banden gelegd (32, 33).

Van het seizoen
Het beste blijft om groente en fruit uit eigen tuin te eten. Als dat niet lukt, dan is van het seizoen uit eigen omgeving een goed alternatief. Het zou fijn zijn als de supermarkten een nieuw logo zouden introduceren dat staat voor onbespoten. Veel groente en fruit in de supermarkt is niet bespoten, maar dat valt moeilijk aan de buitenkant te zien. Het boodschappen doen blijft op deze manier een vorm van Russische roulette. Hopelijk komt hier in de toekomst verbetering in.

Studie: kokosolie doodt 93% darmkankercellen binnen twee dagen

 

Overal ter wereld wordt gezocht naar een medicijn voor kanker. Er zijn zoveel verschillende soorten kanker en een echt medicijn is er nog altijd niet, maar er is in ieder geval goed nieuws.

Aan de universiteit van Adelaide is onderzoek gedaan naar de effecten van kokosolie. Een bepaald bestanddeel in kokosolie, laurinezuur, doodt darmkankercellen stellen de onderzoekers in tijdschrift Cancer Research. Na twee dagen kokosolie gebruiken was al meer dan 90% van de darmkankercellen afgestorven.

Laurinezuur in Kokosolie

In het onderzoek is verder gekeken wat laurinezuur allemaal kan en daaruit bleek dat het in vitro en in vivo kankercellen kan doden. In vitro heeft te maken met organismen buiten het lichaam (denk aan in een reageerbuis) en in vivo gaat om processen die zich afspelen in het lichaam zelf. Laurinezuur blijkt dus erg effectief in het gevecht tegen kankercellen, maar hoe ver dit precies gaat, is nog lastig te zeggen. Bij darmkankercellen werkt het in ieder geval zeer goed. Ook moedermelk bevat laurinezuur. Dit vetzuur ondersteunt het immuunsysteem en heeft antibacteriële eigenschappen.

Experimenteren

Het onderzoek wordt vervolgt in de hoop dat het nog meer zal opleveren. Uit de eerste resultaten blijkt dat kokosolie niet alleen helpt tegen darmkanker, maar ook tegen andere ziekten zoals osteoporose, hepatitis C, diabetes en ook de ziekte van Crohn. Aan de Universiteit van de Verenigde Naties worden momenteel experimenten uitgevoerd om te kijken op welke manier kokosolie kan werken tegen kanker en andere ziekten. Hieruit zijn al eerste resultaten gekomen, echter is het een duur onderzoek en dat maakt het verdere experimenteren lastig.

 

Voor het onderzoek zijn beperkte financiële middelen beschikbaar. Farmaceuten willen geen medewerking verlenen aan het onderzoek omdat kokosolie een natuurlijk product is en niet gepatenteerd kan worden

Uit: www.ikkiesnatuurlijk.nl


Onderzoekers: baby's krijgen microplastics binnen via flesjes

https://nos.nl/l/2353132