Arts: ‘Wijze waarop de Australische overheid mensen zonder mondkapje behandelt, is mensonterend, misdadig en pervers’
in Buitenland 18 oktober 2021
Arts Matthijs Schoemacher ziet met lede ogen aan hoe Australië blijft afglijden richting tirannie. Hij doet op Twitter zijn beklag over de gang van zaken. “De wijze waarop in Australië de overheid onderdanen behandelt die buiten geen mondkapje dragen, is mensonterend, misdadig en pervers,” zegt Schoemacher.
“Daarvan circuleren beelden die onze laffe, onpasselijk makende staatsmedia zorgvuldig verzwijgen,” klaagt de arts. “De wijze waarop een groep dienders of militaire politie inhakt op een enkel weerloos individu – man of vrouw, oud of jong – is weerzinwekkend. Vanwege een onwerkzaam mondkapje! Dat zag ik in de oorlog niet eens. En daar zat wat tuig tussen.”
Ons voorland!
Tussen de NSB’ers en hun WA of weerbaarheidsafdeling, hun gewapende en geüniformeerde knokploeg, de Duitse Sicherheitsdienst en ook Nederlandse collaborerende politie, die Joodse landgenoten afvoerden naar Duitsland, licht Schoemacher toe.
“In Australië is nu al de vaccinatie voor iedereen verplicht op straffe van minimaal 5000 tot 20.000 dollar. Nog afgezien van allerlei straf- en uitsluitingsmaatregelen en andere dwangmaatregelen. Ook hier algemeen bekend. Ons voorland!” waarschuwt de arts.
Het is ten hemel schreiend
“Hier worden we nog zoet gehouden en verleid met allerlei voorrechten en andere privileges als we maar netjes en gehoorzaam in de pas lopen. Ook zelfs voor onze kinderen. En krijgen we exclusieve dansfeestjes en brood en spelen naar Romeins voorbeeld,” constateert hij.
Schoemacher krijgt bijval van huisarts Els van Veen. “Het is ten hemel schreiend,” stelt ze. “De media zwijgen. Amnesty International zwijgt. De kerken zwijgen grotendeels. Het is dankzij zwijgen en wegkijken dat dit doorgaat.”
MONDKAPJES en ANDERHALVE METER
Twentse specialisten zijn klaar met ‘angstige’ 1,5 meter: ‘Langdurige stress verzwakt weerstand’
ENSCHEDE - De 1,5 metersamenleving heeft voor twee medisch specialisten uit Twente lang genoeg geduurd. Overheid en media maken mensen onnodig bang.
Volgens hoogleraar en hartchirurg Jan Grandjean en anesthesioloog Alaattin Ozdemir is het hoog tijd de angst die in de samenleving is geslopen, weg te nemen. Angst is niet nodig en langdurige stress verzwakt de weerstand.
De regering zou juist de nadruk op dat laatste moeten leggen. De eigen weerstand op peil brengen, is volgens hen een simpele, maar uiterst effectieve maatregel. Erop uitgaan, bewegen en gezond eten zijn volgens hen een goed medicijn, ook in de strijd tegen corona.
World Economic Forum maakt dystopisch filmpje over ‘mondkapje van de toekomst’
in Buitenland 25 augustus 2021
Het World Economic Forum heeft weer een dystopisch filmpje gemaakt, ditmaal over mondkapjes. Er is een mondkapje ontwikkeld dat mensen test op corona terwijl ze het dragen. Een ingebouwde sensor analyseert druppeltjes in je adem, waarna je binnen 90 minuten uitslag krijgt.
De test is even ‘nauwkeurig’ als de PCR-tests die in laboratoria worden gebruikt, aldus het World Economic Forum. En je hoeft geen staaf meer in je neus te steken.
Verwerken in kleding
Het mondmasker is ontwikkeld door het Wyss Institute van de Harvard-universiteit en gebaseerd op een nieuw soort biosensortechnologie. De sensor reageert op de aanwezigheid van bepaalde moleculen, zoals het ‘genetisch materiaal in coronavirusdeeltjes’.
De uitvinders zeggen dat de mondkapjes lokale corona-uitbraken kunnen helpen beteugelen. De technologie kan ook na de pandemie worden toegepast, bijvoorbeeld door de sensor te verwerken in kleding. De sensoren kunnen de resultaten naar je smartphone sturen.
Dystopische onzin
De reacties op het filmpje zijn vrijwel uitsluitend negatief. Zo schrijft Iain: “Niemand is onder de indruk van jullie dystopische onzin.”
Klaus Schwab, oprichter van het World Economic Forum, zei in 2016 in een interview dat we dit soort ‘wearables’ binnen 10 jaar in onze kleding bij ons dragen. De volgende stap: een chip in je hoofd of onder je huid (dixit Schwab).
https://twitter.com/i/status/1430409648763506689
NOS: Boete voor mondkapjesdragers in Italiaans stadje
De excentrieke Italiaanse burgemeester Vittorio Sgarbi heeft in zijn gemeente Sutri opzien gebaard door een mondkapjesverbod in te stellen. "Alleen dieven en terroristen verbergen hun gezicht", zegt hij. Wie toch een mondkapje opzet in het Italiaanse stadje, iets ten noorden van Rome, krijgt een boete.
Er zijn wel een paar uitzonderingen: zo mogen mensen hun neus en mond wel bedekken tussen 18.00 en 06.00 uur in openbare ruimtes. Landelijk geldt in de nachtelijke uren namelijk een mondkapjesplicht op plekken waar het moeilijk is om afstand te bewaren tot andere mensen, ook in de buitenlucht. Ook moeten Italianen een mondkapje dragen in het openbaar vervoer en in publieke binnenruimtes.
Alle ins en outs over dat vermaledijde mondkapje
Als je na dit filmpje nog steeds een mondkapje op doet ben je absoluut een bruikbare ................. |
|
NEUROLOOG WAARSCHUWT VOOR HERSENBESCHADIGING DOOR MONDKAPJE
Margareta Griesz-Brisson werkt als neuroloog in Mulheim en Londen. Ze vertelt waarom de corona maatregelen, en dan met name het mondkapje een regelrechte ramp zijn niet alleen voor jongeren, maar voor iedereen die zich de adem laat afsnijden.
Lees de samenvatting van haar mededeling hier: https://www.dlmplus.nl/2020/10/02/neuroloog-waarschuwt-voor-hersenbeschadiging-door-mondkapje/
Of beluister de video: https://www.bitchute.com/video/NwN5dqrHtHii/
NEUROLOOG ONTSLAGEN OMDAT HIJ OM MOVERENDE REDENEN MONDKAPJE WEIGERT TE DRAGEN
Over schijnveiligheid gesproken:
https://www.facebook.com/100003691792837/posts/2037201349746238/?sfnsn=mo&extid=cXzQuEurs2iptVPm
|
|
|
|
Mondkapjes? Faceshields? Zin en onzin
| 04/11/2020 |
Japanse wetenschappers hebben met behulp van wereld’s snelste supercomputer vastgesteld dat faceshields niet bruikbaar zijn in de strijd tegen het coronavirus. De computerbeelden (zie Youtube-link) tonen dat een (goed?) mondkapje een deel van (al of niet besmette) druppeltjes kan tegenhouden, maar een faceshield verpreidt het grootste deel ervan wijd in het rond. Groot infectiegevaar dus als een besmette patiënt daarmee rondloopt! Hooguit nuttig als extra bescherming bij patiëntenverzorging, bovenop een medisch mondkapje.
De technische universiteit van Delft deed dit onderzoek nog eens uitgebreid over, met alle hier gangbare mondkapjes. En kwam tot de conclusie dat, op enkele na, de meeste types mondkapjes nauwelijks iets tegenhouden, en dus enkel een ‘gevoel van schijnveiligheid’ creëren.
Enkele wetenschappelijke studies evalueerden ook mondkapjes;
- een grote overzichtsstudie besluit dat er geen enkel bewijs is dat het gebruik van niet-medische kapjes ondersteunt als preventie van overdracht van luchtweginfecties. Kapjes met ‘klep’ scoren zéér slecht!
- Een tweede studie ging na of mondkapjes ongewenste neveneffecten hebben.
Conclusie: het ‘her-inademen’ van de uitgeademde CO2 (koolzuurgas) heeft wel degelijk gevolgen: vermoeidheid, ongemakken (discomfort), spierzwakte, hoofdpijnen, slaperigheid…
Dit lijkt al gevaarlijk voor gezonde personen (verkeer!), maar zeker voor mensen met hart- en ademhalingsproblemen!
HP De Tijd
De vraag of mondkapjes de oplossing is voor het verminderen van de verspreiding van het virus leeft bij velen. Wetenschappelijke onderbouwing is, zoals minister-president Mark Rutte het formuleerde, flinterdun. Tot 1 juni was het dragen van mondkapjes nog niet verplicht. Sinds eind april en ook na de versoepeling van de intelligente lockdown zien we een gestage daling van het aantal infecties.
Op 4 juni presenteerde professor Jaap van Dissel van het RIVM de cijfers van COVID-19 in Nederland; 98 procent van de mensen die het coronavirus krijgt, heeft nauwelijks klachten. Anderhalf procent moet worden opgenomen in het ziekenhuis en 0,4 procent komt terecht op de intensive care. Momenteel is het aantal mensen op de intensive care minder dan 100 en zijn er circa 2000 besmettingen. Sinds eind april is het aantal mensen dat de huisarts met griepverschijnselen bezoekt lager dan de grens wanneer sprake is van een epidemie. Het virus is beheersbaar en zal uitdoven. Van de 57.630 coronatesten die vorige week door de GGD werden uitgevoerd, werd het virus slechts bij 2,1 % van de mensen met klachten aangetoond. Steeds vaker zijn de uitslagen negatief.
98 procent van de mensen die het coronavirus krijgt, heeft nauwelijks klachten.
In totaal zijn er in Nederland, op een bevolking van 17,4 miljoen, 48.087 personen positief getest op COVID-19. Mogelijk is het aantal mensen dat een infectie heeft door gemaakt hoger omdat in de beginperiode niet iedereen met verschijnselen getest kon worden op de aanwezigheid van het virus. 6042 mensen zijn inmiddels aan het virus overleden. 50 % is ouder dan 83 jaar en 70 % heeft onderliggend lijden. Zowel in België als in Nederland blijkt dat ongeveer 80 % van de mensen met COVID-19 op de intensive care ernstig overgewicht heeft. In vergelijking met 2015 zijn er dit jaar tijdens het jaarlijkse griepseizoen minder mensen overleden. Ook wereldwijd zijn nog niet meer mensen overleden dan eerdere jaren tijdens het griepseizoen. Dit is inclusief het aantal COVID-19 overledenen.
Veranderingen beleid van mondkapjes
Vooralsnog geeft het RIVM als advies dat het dragen van mondkapjes geen effect heeft op de verspreiding van COVID-19 en dat er onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing is. Een belangrijk argument is de doorlaatbaarheid van de mondkapjes. Een virusdeeltje is ongeveer 80 – 150 nanometer in diameter. Dit is te klein om door de stof(fen) van mondkapjes geblokkeerd te worden. Tot voor kort was de WHO ook van mening dat het voor gezonde mensen niet nodig is om een mondkapje te dragen. Op 5 juni bracht de WHO, voor landen waar sprake is van virusverspreiding, een aangepast advies uit. In het nieuwe bericht adviseert de WHO dat ook gezonde mensen gebruik moeten maken van mondkapjes of medische maskers op plaatsen waar 1,5 meter afstand houden moeilijk is zoals in het openbaar vervoer, winkels en in een drukke omgeving.
Effectiviteit niet aangetoond
Op basis van enkele recente onderzoeken over het dragen van mondkapjes in gezinnen met een persoon met COVID-19, wordt door de WHO indirect geconcludeerd dat het dragen van een mondkapje/masker zou kunnen bijdragen aan bescherming tegen infectie.
De conclusie in het WHO-document ‘Advice on the use of masks in the context of COVID-19 interim guidance 5 june 2020’, dat op basis van wetenschappelijke literatuur en gesprekken met experts is samengesteld luidt: “Op dit moment is er vanuit wetenschappelijk onderzoek geen direct bewijs dat het dragen van mondkapjes effectief is in het verminderen van de verspreiding van virussen die bovenste luchtweginfecties veroorzaken, ook niet voor het SARS-COV-2 virus.”
Op dit moment is er vanuit wetenschappelijk onderzoek geen direct bewijs dat het dragen van mondkapjes effectief is in het verminderen van de verspreiding van het coronavirus
WHO
Een review uit 2012 in het tijdschrift Respiratory Virus, waarin zeventien studies werden onderzocht naar het effect van het dragen van mondkapjes en medische kapjes op de verspreiding van het influenzavirus, wordt geconcludeerd dat er geen beschermend effect is. Gegevens van dergelijke studies voor SARS-COV-2 zijn niet bekend.
Onbekendheid wijze van overdracht
Het verloop van de COVID-19-epidemie blijkt evenals bij andere virussen die ernstige bovenste luchtweginfecties kunnen veroorzaken, seizoensgebonden en gerelateerd aan temperatuur (en zonlicht) en luchtvochtigheid. In een review van Paules en Subbarao in 2017 is het terugkerend seizoenspatroon voor virussen die bovenste luchtweginfecties veroorzaken over langere perioden aangetoond. Ook in Nederland zien we dit seizoenspatroon, de bekende ‘bell shape’-curve voor COVID-19.
Over specifieke risico’s en hoe virussen, die bovenste luchtweginfecties veroorzaken, zich verspreiden is nog weinig bekend. Onderzoeken zijn beperkt en met tegengestelde resultaten. Factoren als direct contact, indirect contact, druppels aerosolen, ventilatie en immunologische weerstand kunnen een rol spelen bij de transmissie. Tot op heden heeft geen enkele studie in druppels en aerosolen de aanwezigheid van een levend virus, dat onder normale omstandigheden nog in staat is infectie te veroorzaken, kunnen aantonen. Niet voor influenzavirussen, maar ook niet voor coronavirussen.
Dr. ir. Carla Peeters is directeur van COBALA Good Care Feels Better®. Zij is immunoloog en werkte jaren aan infectieziekten op het RIVM en was bestuurder van een aantal zorgorganisaties.
BRON: ANP
Amerikaanse RIVM: mondkapjes voorkomen coronavirus niet
in Buitenland 8 maart 2021
De CDC, het Amerikaanse RIVM, heeft toegegeven dat mondkapjes de verspreiding van corona nauwelijks helpen voorkomen, schrijft One America News. De overheid staat onder toenemende druk om de mondkapjesplicht in de VS af te schaffen.
Uit een nieuwe studie van de CDC blijkt dat mondkapjes een verwaarloosbaar effect hebben op de coronacijfers dat binnen de foutmarge ligt. Volgens het onderzoek verminderden mondkapjes het aantal nieuwe besmettingen met 1,5 procent. In de eerste 20 dagen na afkondiging van de mondkapjesplicht waren ze 0,5 procent effectief en na 100 dagen waren ze minder dan 2 procent effectief.
De CDC zei het dragen van mondkapjes nog steeds te adviseren, hoewel het centrum toegaf dat het statistisch gezien niet uitmaakt. Sommige Amerikaanse staten gaan langzaam maar zeker terug naar normaal door de mondkapjesplicht af te schaffen.
16 staten
Inmiddels zijn er al 16 Amerikaanse staten waar geen maskerplicht meer is. In geen van de grafieken trad een verschil op nadat de maatregel werd afgeschaft.
RIVM-baas Jaap van Dissel zei dat mondkapjes ‘een buitengewoon gering effect hebben’ op de verspreiding van het coronavirus. Hij noemde de mondkapjesplicht vooral een politiek besluit. Eerder bleek uit een baanbrekende Deense studie dat mondkapjes mensen niet beschermen tegen corona.
Veel mensen die mondkapjes dragen, ervaren een negatief effect op de gezondheid
HP DeTijd
Gepubliceerd op:19/06
Deze week hebben Rover (reizigersvereniging) en Ieder(in) (de koepelorganisatie van mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronische ziekte) de verantwoordelijke ministeries gevraagd om mensen die om medische redenen geen mondkapje kunnen dragen de mogelijkheid te bieden om voor een alternatief te kiezen. Rover ontvangt signalen dat veel reizigers het dragen van een mondkapje als benauwend en naar ervaren. Ook professionals in contactberoepen en klanten ervaren ongemak. Niet zo vreemd, blijkt wanneer we dit nader onderzoeken.
Dragen van een mondmasker; een nieuw microklimaat
Het vrij kunnen ademen van schone lucht is belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid. Daarom is het belangrijk om te analyseren wat de effecten zijn van het microklimaat dat binnen en op het mondkapje gecreëerd wordt. Door het dragen van mondkapjes stijgt de temperatuur en de luchtvochtigheid verandert. Alleen al het psychologisch effect op het dragen van een mondkapje kan een verandering in de wijze van ademen bewerkstelligen. Afhankelijk van het soort masker/mondkapje wordt door de drager meer weerstand in ademen ervaren en kunnen problemen ontstaan om voldoende O2 in te ademen. Wanneer een te kort aan O2 wordt ervaren neemt de activiteit van het sympathisch zenuwstelsel (flight-fight reactie) toe. De hartslag wordt sneller; een risico voor onwel of moe voelen en zelfs flauwvallen. Hoofdpijn, huidreacties en jeuk als gevolg van het dragen van maskers zijn eveneens beschreven. Ervaren ongemak leidt tot meer stress met als gevolg een vicieuze cirkel. Wanneer een masker langdurig achter elkaar gedragen wordt kan het zuurstofgehalte in het bloed dalen en het CO2 gehalte toenemen. Hierdoor kunnen ontstekingen toenemen en verzwakt de immuniteit voor externe factoren. Meer energie is nodig om de bestaande ontstekingen onder controle te houden. Ook kan de concentratie van bacteriën en virussen in het masker en neus- en keelholte toenemen door het uitademen en weer inademen van dezelfde lucht.
Toxische stoffen van kleurstoffen of bleekmiddelen en/of stofdeeltjes uit de stoffen die gebruikt worden voor de mondkapjes kunnen in het microklimaat ophogen en zo in de longen terecht komen.
Ongecontroleerde productie van mondkapjes vergroot negatieve invloeden
Voor de mode-industrie is de productie van hippe mondkapjes een snel groeiende markt geworden. De reclame industrie heeft er een nieuw fiche bij gekregen. Tot op heden zijn er geen strikte kwaliteitseisen aan de mondkapjes wat betekent dat alles kan. Zelfs voor medische mondkapjes waar wel kwaliteitseisen aan gesteld worden, is door de grote vraag een ware wildwest-markt ontstaan. Of het nu design mondkapjes zijn of zelfgemaakte mondkapjes van ongekeurde stoffen, het vraagt alertheid voor mogelijke nadelige consequenties op de gezondheid. Toxische stoffen van kleurstoffen of bleekmiddelen en/of stofdeeltjes uit de stoffen die gebruikt worden voor de mondkapjes kunnen in het microklimaat ophogen en zo in de longen terecht komen. Eventuele schade aan longepitheel cellen, de eerste barrière om infecties te voorkomen, kunnen het lichaam ontvankelijker maken voor bacteriële en virale infecties.
Mogelijk verband luchtverontreinigingen en verloop COVID-19
Wetenschappelijke onderzoeken hebben de mogelijke nadelige effecten van luchtverontreiniging op het immuunsysteem aangetoond. Tegelijk kan er door verontreinigingen een toename ontstaan in de expressie van het aantal angiotensine-converterend enzym (ACE) receptoren. Dit betekent dat er meer receptoren beschikbaar zijn waar het virus zich aan kan binden waardoor een ernstiger beloop van COVID-19 mogelijk is. Een recent onderzoek van de Universiteit van Harvard toont als eerste een statistisch significant verband tussen de ernst van het verloop van COVID-19 en de mate van luchtverontreiniging.
Ook in Nederland wordt gedacht aan een mogelijk verband van hogere luchtverontreiniging in gebieden (Oost-Brabant en Noord-Limburg) met de hoogste incidentie van COVID-19. Het RIVM is gestart met onderzoek naar een verband tussen intensieve veehouderij en het verloop van COVID-19.
De verspreiding van het virus kan toenemen door het onveilig gebruik van mondkapjes.
Gebruik mondkapjes vergroten verspreiding van het virus
Onderzoek gepubliceerd in het British Medical Journal in 2015, waar 3M aan meewerkte, toonde een hogere concentratie van het virus bij mensen die gebruik maakten van mondkapjes in vergelijking met mensen die geen mondkapje/medisch mondkapje droegen. De meeste mensen beschikken over onvoldoende kennis om de mondkapjes verantwoord te gebruiken, zoals vaak vernieuwen, frequent handen wassen, op een veilige manier afdoen en afvoeren. De verspreiding van het virus kan toenemen door het onveilig gebruik van mondkapjes. Wetenschappelijk onderzoek naar het effect van het gebruik van chirurgische maskers toonde een hogere concentratie van virussen en bacteriën aan de buitenzijde van het masker. Hergebruik van mondkapjes kan daarom leiden tot een grotere kans op infecties. Geadviseerd wordt om de mondkapjes na 2 uren te vervangen en op een veilige manier af te voeren. Of voor hergebruik bij 60 C gewassen kan worden.
Aantonen beschermende werking van medische mondmaskers blijkt niet zo eenvoudig
In het straatbeeld zien we, ook in Nederland, mensen die kiezen voor het gebruik van medische maskers. Dit zijn de groen/blauwe maskers die de tandarts en chirurg gebruiken. Iedereen kent ze wel. Ze worden van oudsher geassocieerd met hygiëne en bescherming tegen infecties. Het geeft een gevoel van veiligheid. Niet alleen voor zorgmedewerkers, maar ook voor de burger. Des te belangrijker om te weten of medische maskers en meer geavanceerde maskers beter beschermend zijn dan mondkapjes in het voorkomen van infecties die via aerosolen overdraagbaar kunnen zijn.
Transmissie van pathogenen (virussen en bacteriën) via aerosolen
Sinds de uitbraken van de virussen SARS, MERS en Ebola, en vanwege een toenemende resistentie van de bacterie Mycobacterium tuberculosis, wordt veel onderzoek gedaan naar de overdraagbaarheid van bacteriën en virussen die bovenste luchtweginfecties kunnen veroorzaken via aerosolen. Sinds de coronapandemie, begin 2020, is het onderzoek naar de verspreiding van virussen in een versnelling gekomen. Het inademen van aerosolen die infectieuze micro-organismen bevatten, wordt ‘aerosol transmissie’ genoemd. Door wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat aerosolen gevormd kunnen worden door niezen, hoesten, kuchen, praten en uitademen. Personen in de directe nabijheid van de bron kunnen de gevormde aerosolen inademen. Ook door bepaalde medische of tandheelkundige handelingen kunnen aerosolen worden gevormd. Aerosolen kunnen bestaan uit grote en kleinere druppels die bacteriën ter grootte van 1-10 micron en of virussen ter grootte van 0,0004- 0,1 micron kunnen bevatten. Tot op heden zijn in aerosolen geen levende virussen aangetoond die onder normale omstandigheden in staat zijn een infectie te veroorzaken.
Tot op heden zijn in aerosolen geen levende virussen aangetoond die onder normale omstandigheden in staat zijn een infectie te veroorzaken.
Tandartsen worden mogelijk beschermd door natuurlijke immuniteit
Al ruim 40 jaar is bekend dat tijdens herstelwerkzaamheden van het gebit aerosolen gevormd worden waarin bloed, speeksel en infectieuze micro-organismen aanwezig kunnen zijn. Een onderzoek van Engelse tandartsen uit 2008 toonde aan dat het inademen van aerosolen die of via de zijkanten van het masker of door het masker zelf werden doorgelaten, tot een goede concentratie aan antistoffen tegen bovenste luchtweg pathogenen kunnen leiden zonder noemenswaardige verschijnselen van een bovenste luchtweginfectie. De antistoffen werden zowel bij tandartsen met als zonder het dragen van een medisch masker aangetoond. Een onderzoek naar de levensverwachting en doodsoorzaak van tandartsen in Tokyo toonde aan dat tandartsen een significant lager risico hebben om te overlijden aan pneumonie of bronchitis. Ook in de periode voordat tandartsen gebruik zijn gaan maken van medische maskers bleek er geen verschil te zijn in het overlijden ten gevolge van infectieziekten in vergelijking met die van de totale populatie. Uit vele studies blijkt dat de slechte pasvorm en beperkte filterkwaliteit van medische maskers de drager niet kunnen beschermen tegen bovenste luchtweg-infecties. Medische maskers worden niet gecertificeerd voor de bescherming van de gebruiker tegen infecties die via aerosolen worden overgedragen. De kwaliteitseisen zijn beperkt. Medische maskers kunnen variëren in dikte en permeabiliteit. Dit kan mogelijk een verschil in resultaten van onderzoeken verklaren. De meest effectieve manier in een tandartspraktijk om verspreiding van een infectieziekte te voorkomen blijkt het gebruik van mondspoelwater, grote diameter hoog volume vocht-afzuigers en het gebruik van een cofferdam wanneer mogelijk.
Waarom chirurgen medische maskers dragen
Het dragen van een medisch masker gedurende operaties behoort al honderd jaar tot de standaard hygiënemaatregelen in een operatiekamer. Het is haast niet voor te stellen dat een operatie zonder medisch masker zou plaats vinden. Naar aanleiding van een kosteneffectiviteit-vraagstuk werd door de Universiteit van Oxford onderzoek gedaan naar het wetenschappelijk bewijs voor het dragen van medische maskers. Op basis van dit onderzoek concluderen de onderzoekers dat er weinig wetenschappelijk bewijs is dat medische maskers bescherming bieden ter voorkoming van infectieziekten van de patiënt of bescherming bieden voor infecties van de chirurg en andere aanwezigen. Het dragen van maskers biedt tijdens operaties bescherming tegen spatten van bloed en andere lichaamsvloeistoffen. Voor de diverse onderzoeken die gepubliceerd zijn, is de werkwijze vaak slecht beschreven. Dit maakt de interpretatie van resultaten lastig. Wel wordt geconcludeerd dat het gebruik van medische maskers behulpzaam is bij het handhaven van hygiënemaatregelen. Bovenstaande resultaten en de ervaringen van artsen over fysieke (hoofdpijn), visuele klachten (vermindert zicht door bril of endoscoop) en een grotere kans op besmetting tijdens het langdurig dragen van medische maskers door een toename van de luchtvochtigheid, pleiten voor een goed uitgekiend onderzoek. De onderzoekers concluderen dat de huidige data onvoldoende evidentie bieden voor een positief besluit wanneer medische maskers niet al 100 jaar gebruikt zouden zijn.
Onderzoekers concluderen dat er weinig wetenschappelijk bewijs is dat medische maskers bescherming bieden ter voorkoming van infectieziekten van de patiënt of bescherming bieden voor infecties van de chirurg en andere aanwezigen.
N95-maskers niet bewezen effectiever in bescherming tegen virale infecties
N95-maskers zijn speciaal ontworpen om bescherming te bieden tegen kleine aerosol-deeltjes. De N95-maskers voldoen aan strenge regels in efficiëntie van doorlaatbaarheid en weerstand bij het ademen. De N95-maskers sluiten aan bij de vorm van het gezicht. Een juiste pasvorm is belangrijk om effectieve bescherming te bieden. Studies in het vergelijken van verschillende maskers voor persoonlijke bescherming blijken niet eenvoudig uitvoerbaar. Een lage incidentie van infectieziekten, statistische power en compliance spelen een rol. Resultaten van studies zijn vaak inconsistent. Een recente review en meta-analyse van randomized clinical trials tijdens de COVID-19 pandemie waarin N95-maskers werden vergeleken met medische maskers veronderstelt dat ze een vergelijkbare beschermende werking hebben in het voorkomen van virale infecties tijdens de verzorging van de patiënt, zonder de vorming van aerosolen. In omgevingen waar aerosolen gevormd worden, werd wel een hogere evidentie aangetoond voor de beschermende werking van N95 maskers.
Anderzijds toonde een recente review gepubliceerd in PlosOne een lage evidentie in het gebruik van N95-maskers door zorgmedewerkers in het voorkomen van bovenste luchtweginfecties. Deze studie vond geen direct bewijs dat N95-maskers betere bescherming bieden dan medische maskers. Ook de studie door Radonovich uit 2019 gepubliceerd in de JAMA zag geen significant verschil in de incidentie van door laboratorium diagnostiek bevestigde influenza tijdens het dragen van een N95-masker in vergelijking met een medisch masker door zorgmedewerkers bij de verzorging van patiënten in de thuissituatie. Bijkomend probleem bij gebruik van N95 maskers is dat de O2 tussen de 5 en 20% kan dalen. Dat is significant – zelfs voor gezonde personen. De universiteit van Stanford is daarom gestart met een ontwikkeling van een nieuw N95-masker waarin via een chemisch proces extra O2 wordt toegevoerd. De universiteit hoopt op korte termijn dit innovatieve N95-masker te kunnen produceren, zodat ze beschikbaar komen voor zorgmedewerkers.