Wybren van Haga somt op: ‘Er is een absurde stapeling van grondrechtschendingen’

in CoronaMens en Dier 2 februari 2022

 

Dinsdag debatteerde de Tweede Kamer over de vierde verlenging van de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19. Kamerlid Wybren van Haga merkte op dat de verlenging betekent dat het inperken van onze grondrechten wordt verlengd.

Nu de fundamenten voor de tijdelijke wet vermorzeld worden, horen we in de debatten een nieuw argument om vooral door te gaan met het beleid. De VVD schreef dat ‘het voor het leven met het coronavirus in de toekomst helaas noodzakelijk kan zijn om maatregelen in de gereedschapskist te hebben om, zodra er landelijk of regionaal weer een uitbraak is, deze snel in te kunnen zetten om uitbraken direct de kop in te drukken’.


Volstrekt onacceptabel

“Een gereedschapskist waarin de minister van VWS naar hartenlust kan shoppen om grondrechten in te perken: dit is volstrekt onacceptabel. Het coronabeleid en de coronawetten zijn werktuigen waarmee onze grondrechten geschonden worden. De tijdelijke wet en de tijdelijke regelingen die daaronder hangen maken dat mogelijk, en de almachtige Staat gaat steeds verder met het inperken van onze grondrechten,” zei Van Haga. Hij noemde er vervolgens een aantal.

Artikel 7: het recht op vrije meningsuiting. Kritiek op het coronabeleid wordt weggezet als nepnieuws en je wordt verwijderd door de sociale media. Een zorgmedewerker en een trouwambtenaar werden zelfs ontslagen.

Artikel 9: de vrijheid om met een groep mensen bij elkaar te komen. Betogingen tegen het coronabeleid werden verboden of letterlijk uit elkaar geslagen.

Artikel 10: het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. De verplichte 1,5 meter doet daar afbreuk aan, om niet te spreken over het checken van de medische status via de QR-code.

Artikel 11: de onaantastbaarheid van het lichaam. Dat artikel is geschonden door de mondkapjesplicht en de agressieve dwang en drang om iedereen te vaccineren.

Artikel 14: het recht op eigendom. Dat artikel is aangetast bij de ondernemers die hun bedrijven failliet zagen gaan als gevolg van het coronabeleid.

Artikel 15: het recht op bewegingsvrijheid. Dat is ingeperkt door de avondlockdown en de quarantaineplicht.

Artikel 19: het recht op werk. Dat is voor veel mensen ingeperkt. Ik noem bijvoorbeeld het dichtgooien van de culturele sector. Wat is het alternatief voor deze beroepsgroep? We zouden het toch samen doen?

Artikel 20: het recht op inkomen. Dat is aangetast door het maandenlang sluiten van winkels, horeca en kermissen en het verbieden van evenementen. Dat gebeurde nota bene tijdens de kerst, de tijd waarin veel ondernemers hun jaaromzet moeten halen. De staatssteun compenseert de schade slechts marginaal.

Artikel 22, lid 1: het recht op gezondheid. Dat is een hele bijzondere in dit rijtje, omdat dit artikel wordt gebruikt om het coronabeleid door te drukken, maar de gezondheidswinst niet opweegt tegen de aantoonbare gezondheidsschade die het coronabeleid aanricht. De mentale gezondheid van jongeren, het sluiten van sportscholen, de gewichtstoename, het afschalen van de reguliere zorg: onze gezondheid gaat eraan kapot, dus ook het grondrecht op gezondheid wordt aangetast. En de overheid heeft dit nota bene bewust gedaan, gelet op het rapport over de 620.000 vernietigde levensjaren ten opzichte van 100.000 gewonnen levensjaren.

Artikel 22, lid 3: het recht op maatschappelijke en culturele ontplooiing en vrijetijdsbesteding. Dat artikel is ingeperkt door het sluiten van theaters, bioscopen en sportscholen.

En ten slotte artikel 23: het recht op onderwijs. Ook dat grondrecht is op een zeer vergaande manier ingeperkt, door onlinelessen, het naar huis sturen van klassen bij positieve testen en de quarantaineplicht van leerlingen en leraren. De opgelopen leerachterstand is immens en voor veel kwetsbare leerlingen is die niet meer in te halen.

Het is klaar

Van Haga benadrukte: “Genoeg is genoeg. Het is klaar. Er is een absurde stapeling van ge- en verboden die indruisen tegen onze grondrechten. Mensen gaan eraan onderdoor. Jongeren gaan over tot zelfdoding, horecaondernemers zien geen uitweg meer en de culturele sector is op sterven na dood. Het is op geen enkele manier meer vol te houden dat vanwege een kleine 200 coronapatiënten op de ic’s voor bijna 18 miljoen Nederlanders zo veel grondrechten vergaand en langdurig worden aangetast.”

 

Ursula von der Leyen onder vuur om uitspraken over vaccinatieplicht: ‘Gruwelijk vooruitzicht’

in Mens en Dier 1 december 2021 

 

De EU moet het hebben over het verplichten van het coronavaccin, zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Een vaccinatieplicht is volgens haar ‘logisch en gepast’. Ze voegt er wel aan toe dat het aan de EU-landen zelf is om het vaccin te verplichten.

Onder andere in Oostenrijk en Duitsland wordt een verplichte vaccinatie inmiddels voorbereid. De Griekse autoriteiten gaan 60-plussers verplichten om zich te laten inenten. Weigeraars kunnen iedere maand een boete krijgen.

Dit is een Europese machtsgreep

Er wordt kritisch gereageerd op de uitspraken van de EU-baas. “Een gesprek voeren over een vaccinatieplicht in de gehele EU, zoals Von der Leyen voorstelt, betekent dat die vaccinatieplicht er gewoon gaat komen. Laten we ons geen illusies maken, dit wordt de toekomst – tenzij we nu in verzet komen uiteraard. De tijd dringt,” zegt rechtsfilosoof Raisa Blommestijn.

De EU zet langzaam stappen tot een vaccinatieplicht. De boetes en celstraffen voor ongevaccineerden, die we in Oostenrijk al zien, komen ook naar Nederland. Dit is een Europese machtsgreep. We moeten onze rug recht houden, ze kunnen ons nooit dwingen,” schrijft Forum voor Democratie.

Dystopische nachtmerrie

“FVD krijgt helaas wéér gelijk. Voor alle mensen die het nog steeds niet doorhebben: het is geen complottheorie, maar gewoon de werkelijkheid. Word wakker!” aldus de partij.

Auteur en spreker Hans van Tellingen voegt toe: “Goh. En is mevrouw Ursula von der Leyen ook gekozen als bestuurder? Nee, toch? En zij wil zoiets met dwang opdringen aan de gehele bevolking? Maak me wakker uit deze dystopische nachtmerrie.”

Dit moet stoppen!

“Gruwelijk vooruitzicht. Dit moet stoppen!” twittert FVD-politicus Ralf Dekker. Politiek commentator Eva Vlaardingerbroek stelt: “Meer dan ooit is het tijd voor een nexit.”

De afgelopen dagen hebben meerdere OMT-leden zich uitgesproken voor een vaccinatieplicht. Zo zei Marc Bonten in het radioprogramma Sven op 1: “We komen hier niet uit zonder dwang of vaccinatieplicht.”

Daarnaast zei OMT-lid Menno de Jong op AT5 dat het ‘de hoogste tijd’ is dat de samenleving en de politiek gaan praten over een vaccinatieplicht.

 

Inentingsplicht Duitsland wekt zorgen: ‘We moeten het tij nú keren’

in Buitenland 3 december 2021 

 

De Duitse regering wil per 1 februari een vaccinatieplicht voor alle Duitsers invoeren. Dat is de uitkomst van een overleg tussen de 16 deelstaten, scheidend bondskanselier Merkel en haar beoogde opvolger Scholz. De bondsdag moet het voorstel nog steunen.

Mensen die niet zijn ingeënt, worden voor een groot deel uit het openbare leven in Duitsland verbannen. Veel mensen vrezen dat de vaccinatieplicht ook in Nederland zal worden ingevoerd.

We moeten onszelf beschermen

“Ik begin me oprecht zorgen te maken. Het stopt alleen als we allemaal ‘nee’ zeggen,” schrijft journalist Annelies Strikkers. Rechtsfilosoof Raisa Blommestijn voegt toe: “De trein dendert onverminderd hard door. Is hij nog te stoppen? Dat is afhankelijk van ons allemaal: het is nu of nooit.”

“Vaccinatieplicht gaat nu viraal. Van Oostenrijk naar Duitsland. Wat is de volgende stop, ons land?” vraagt Kamerlid Tunahan Kuzu. “We moeten onszelf beschermen tegen dit soort ongewenste buitenlandse beïnvloeding.”

Forum voor Democratie reageert: “De vraag is niet óf dit ook naar Nederland komt, maar wanneer. Boetes en celstraffen voor ongevaccineerden zijn onacceptabel. We moeten het tij nú keren.”

It’s that time of the century again

Slim één-tweetje tussen Oostenrijk en Duitsland inzake de vaccinatieplicht. Oostenrijk kondigt het als eerste aan, want historisch minder beladen, maar wel Duitstalig; zodat dé EU-grootmacht Duitsland ongegeneerd kan volgen. Daarna volgt de rest van de EU, met laf Nederland voorop,” zegt politiek commentator Eva Vlaardingerbroek.

Statenlid Martin Bos vraagt zich af: “De integriteit van het menselijk lichaam is blijkbaar een fundamenteel recht uit het verleden. Straks ook in Nederland? Immers als het regent in Berlijn, druppelt het in Den Haag.”

“It’s that time of the century again,” twittert tekstschrijver Inge Nysten.

 

Pepijn van Houwelingen over weggestemde moties: ‘Dit laat zien wat ze met u van plan zijn’

in Mens en Dier 10 november 2021 

 

De druk op ongevaccineerden wordt steeds verder opgevoerd, merkt ook Kamerlid Pepijn van Houwelingen (FVD). “Daarom hebben we als Forum voor Democratie gisteren in de Tweede Kamer twee moties in stemming laten brengen,” zegt hij in een videoboodschap.

De eerste motie betrof het uitsluiten van het invoeren van een 2G-systeem. 2G betekent dat je alleen ergens naar binnen mag als je óf gevaccineerd bent óf genezen. De motie werd verworpen: D66, VVD, GroenLinks, Volt, PvdA, Den Haan, CU en CDA stemden tegen.

 

Elke keer gaan ze een stapje verder

De tweede motie ging over het uitsluiten van het invoeren van het coronatoegangsbewijs voor essentiële voorzieningen, bijvoorbeeld een supermarkt, het openbaar vervoer of een ziekenhuis. Ook deze motie werd verworpen: D66, VVD, Volt, PvdA, Den Haan, CU en CDA stemden tegen.

“Hiermee hebben we de Kamer gedwongen zijn ware gezicht te laten zien,” benadrukt Van Houwelingen. “Ze weigeren om dit te verwerpen en dat laat denk ik zien wat het partijkartel met u van plan is. Elke keer gaan ze een stapje verder. En dit weigeren ze ook uit te sluiten.”

Gevecht van ons leven

“We zitten in het gevecht van ons leven,” zegt het Kamerlid. “We moeten ons hier met hand en tand tegen blijven verzetten, want langzaam maar zeker pakken ze al uw vrijheden af.”