ONDERZOEK 

Welke invloed heeft onze manier van leven op onze levenskwaliteit? Om op die vraag te antwoorden volgden Britse wetenschappers gedurende een periode van elf jaar 20000 vrijwilligers in het kader van een zeer groots opgezette studie. De onderzoekers bepaalden dat gezond leven moest beantwoorden aan vier cruciale criteria: niet roken, matig alcohol drinken (1 tot 7 porties per week), dagelijks fruit en groenten eten en aan recreatieve sportbeoefening doen.
Gedurende hun onderzoek stelden ze vast dat die mensen die geen enkele van deze gezonde criteria volgden vier maal meer kans hadden om plotseling te sterven aan een hartziekte of kanker in vergelijking met de mannen en vrouwen die wel beantwoorden aan de gezonde criteria. Daar bovenop komt nog dat de personen die volgens deze normen gezond leven een biologische leeftijd hebben die 14 jaar jonger is dan hun officiële leeftijd.
Bronnen:
Kay-Tee Khaw, Nicholas Wareham, Sheila Bingham, Ailsa Welch, Robert Luben, Nicholas Day Combined Impact of Health Behaviours and Mortality in Men and Women: The EPIC-Norfolk Prospective Population Study PLoS Medicine Vol. 5, No. 1, e12 doi:10.1371/journal.pmed.0050012

 

BLOEDSUIKERSPIEGEL

Veganistische voeding, dus geen dierlijke eiwitten (vlees, vis, gevogelte, eieren, kaas, koemelk); 1 theelepel kaneel per dag; kurkuma of geelwortel; extra broccoli; vitamine D, dus blootstellen van het lichaam aan zonlicht. Dit alles naast de eerder gegeven adviezen. (uit "weg met diabetes!" van Andreas Moritz: www.ener-chi.com).

Van belang zijn in ieder geval gezonde vetten.

Wees matig met alcohol, koffie, frisdranken (het is zelfs gezonder dit achterwege te laten). Vrouwen die bijv. 1 of meer glazen frisdrank per dag drinken hebben 80% meer kans op diabetes 2 (Harvard School of Public Health: Nurses' Health Study 2). 1 Sportdrankje per dag kan tot 6 1/2 kg gewichtstoename per jaar leiden volgens een rapport van de Universiteit van Californië in Berkeley.

 

Uit nieuw onderzoek blijkt dat mensen met een voedingspatroon van hoge kwaliteit 10 procent minder kans hebben om met het coronavirus besmet te worden en maar liefst 40 procent minder kans hebben om ernstig ziek te worden.

 

EIWITTEN

Wat het moderne westerse voedingspatroon betreft hebben zelfs mensen met een normaal zoutzuur gehalte in de maag moeite met het afbreken van alle eiwitten naar aminozuren. Vandaar dat er zo veel darmproblemen zijn tot en met een lekkende darm aan toe.

 

Gebruik liefst VERSE PRODUCTEN en geen kant en klaar maaltijden

Gebruik geen magnetron. De microgolven veranderen de structuur van de eiwitten in het voedsel, zodat ze schadelijk worden voor de gezondheid. Bij experimenten met zwangere muizen, die men in de buurt van magnetrons bracht, was het percentage misvormingen met een veelvoud verhoogd. Bij een experiment met 100 jonge katten werden 50 katten (1e groep) met afgekolfde melk gevoed. Bij de andere 50 katten (2e groep) werd de kattenmelk van te voren in de magnetron verwarmd. De 1e groep ontwikkelde zich goed terwijl in de 2e groep alle katten binnen 3 maanden stierven. De Zwitserse milieu-bioloog dr. H.U. Hertel had in wetenschappelijke onderzoeken bewezen dat voedsel, dat in een magnetron werd verwarmd, toxisch veranderd is en in het bloedbeeld van de mens duidelijke veranderingen veroorzaakt. Nadat dr. Hertel voor het publiceren van zijn onafhankelijke onderzoeksresultaten door de Zwitserse fabrikanten van keukenapparatuur was aangeklaagd, moest hij aansluitend als 1e wetenschapper voor het Europese gerechtshof voor mensenrechten zijn recht op vrije meningsuiting bevechten. Hij won het proces op 25-8-1998. (uit: Dr. J. Wurster, de homeopatische behandeling en genezing van kanker en gemetastaseerde tumoren).

 

 

 

Veel voedsel bevat hormoongif

De afgelopen week (december 2019)  meldde Trouw dat veel voedsel in de Nederlandse supermarkten bestrijdingsmiddelen bevat die kunnen leiden tot gezondheidsproblemen bij mensen. Het onderzoek is gedaan door de NVWA, maar vrijgegeven na een verzoek van de krant. Welke gezondheidsproblemen kun je oplopen door het eten van deze vervuilde voeding? Wat kun je ertegen doen? 

In ongeveer de helft van de Spaanse nectarines, druiven en perziken in Nederlandse winkels zitten chemische bestrijdingsmiddelen. Deze stoffen staan erom bekend dat ze de hormoonhuishouding kunnen verstoren. Helaas zijn deze middelen ook op andere fruitsoorten, groenten, kruiden, zaden, granen, aardappelen en noten aangetroffen. Uit het onderzoek blijkt dat 20% van de onderzochte producten die in Nederland worden verkocht, hormoonverstorend gif bevatten.

Trouw meldt dat de gebruikte gifsoorten in verband worden gebracht met onvruchtbaarheid, aangeboren afwijkingen, overgewicht, diabetes, ADHD en autisme. De bestrijdingsmiddelen zijn vooral voor zwangere vrouwen en baby’s een direct gevaar.

EU is laks
Sinds 2009 geldt in Europa de verordening dat de consument uit voorzorg niet mag worden blootgesteld aan stoffen die de hormoonbalans kunnen verstoren. In de praktijk wordt hier nagenoeg niks mee gedaan. Het Pesticide Action Network (PAN) heeft 24 bestrijdingsmiddelen op ons voedsel geteld, die de hormoonbalans kunnen verstoren.

Analyserapport
Een visuele weergave van het rapport legt bloot dat de hormoonverstorende bestrijdingsmiddelen vooral op producten zitten van buiten de EU (1, 2). Stampvol gif zitten papaja’s uit Brazilië, ramboetans uit Thailand, kousenband uit de Dominicaanse Republiek, pomelo’s uit China en rijst uit India. De geteste waren uit Nederland kwamen goed uit de bus. Uit Spanje was het meestal weer foute boel. Opvallend is dat Nederlandse komkommers relatief vaak vervuild waren.

Biologisch
Het beste kunnen we kiezen voor biologisch voedsel. Volgens studies kan het overschakelen naar een biologisch voedingspatroon ervoor zorgen dat er geen tot amper nog bestrijdingsmiddelen in de urine zijn te meten (3, 4). Dat gezegd hebbende, is biologisch ook niet heilig. Biologisch is namelijk niet hetzelfde als onbespoten. In de biologische landbouw zijn ook bestrijdingsmiddelen toegestaan, maar dan geen synthetische (5, 6, 7). Een groot voordeel is dat biologische bestrijdingsmiddelen vele malen minder toxisch zijn en niet verstorend werken op de hormonale balans (8, 9). Gelukkig blijken in Europa 99,3% van de biologische producten vrij te zijn van bestrijdingsmiddelen of binnen de veilige marge te vallen (10).

Wat kun je zelf ertegen doen?
Er zijn op dit moment ruim 900 bestrijdingsmiddelen toegestaan voor gebruik op levensmiddelen (11). Volgens de Europese voedselwaakhond EFSA is 53,3% van de producten in de supermarkt vrij van bestrijdingsmiddelen (12). Dat betekent dat 46,7% wel bestrijdingsmiddelen bevat en 2,8% zelfs over de ‘veilige’ limieten heengaat. Gelukkig kun je het zekere voor het onzekere nemen en de bestrijdingsmiddelen er grotendeels afwassen:

Wassen met een base zoals natriumbicarbonaat: het 12 – 15 minuten laten weken van fruit in natriumbicarbonaat kan verschillende soorten bestrijdingsmiddelen met 80% of meer laten afnemen(13).

Wassen met een zuur zoals azijn: een 10% verdunning met water kon enkele bestrijdingsmiddelen op tomaten met 43 – 92% verminderen (14). Een zwak zuur zoals waterstofperoxide (H2O2) kan bestrijdingsmiddelen op bloemkool met 17 – 32% doen afnemen (15).

Wassen met koud water: belangrijk is wel dat er een zachte borstel bij wordt gebruikt om effectief te zijn (16). Het weken van groente in koud water is met een afname van slechts 12% niet echt effectief (17).

Schillen: hoewel schillen effectief kan zijn in het verwijderen van bestrijdingsmiddelen (18), is het ook zonde omdat met de schil vele waardevolle voedingsstoffen verloren gaan (19).

Blancheren: dit betekent het voedsel heel kort blootstellen aan kokend water, waarna het in koud water wordt gedompeld. Met deze techniek neemt de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen gemiddeld met meer dan 50% af (20).

Koken: het koken van fruit kan de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen tussen de 40% en 90% laten afnemen volgens onderzoekers (21). Helaas kan het ook zorgen voor afname van de hoeveelheid vitamine C (22).

Zoutoplossing: wassen in een oplossing van keukenzout (natriumchloride, NaCl) kan voor een flinke afname zorgen van bestrijdingsmiddelen (23). Geadviseerd wordt een oplossing van 5 – 10% natriumchloride in water gedurende 15 minuten.

Bevriezen: opvallend is dat sommige bestrijdingsmiddelen afnemen door blootstelling aan kou (24). De vriezer kan voor afname zorgen, maar deze methode is volgens de onderzoekers minder effectief dan de bovengenoemde methodes.

Ozon nieuwe oplossing
Spoelen met ozonwater kan de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen flink doen afnemen. Wanneer groente of fruit 15 minuten lang worden blootgesteld aan ozon, neemt de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen met bijna 100% af (25, 26, 27). Naast dat ozon afrekent met bestrijdingsmiddelen, kan het ook micro-organismen doden die voedsel doen verouderen (28, 29). Hierdoor blijft voedsel langer eetbaar en hoeft er minder te worden weggegooid. 

Combinatie
Een combinatie van de bovenstaande methodes werkt het beste (30). Het is eigenlijk van de gekke dat we onze groenten en fruit zouden moeten wassen in warm en koud zuur/basisch water om de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen grotendeels te verwijderen. Daarbij komt ook dat er vaak systemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt die niet op de schil zitten, maar in het gehele gewas (31). Gelukkig wordt het gebruik van deze middelen steeds meer aan banden gelegd (32, 33).

Van het seizoen
Het beste blijft om groente en fruit uit eigen tuin te eten. Als dat niet lukt, dan is van het seizoen uit eigen omgeving een goed alternatief. Het zou fijn zijn als de supermarkten een nieuw logo zouden introduceren dat staat voor onbespoten. Veel groente en fruit in de supermarkt is niet bespoten, maar dat valt moeilijk aan de buitenkant te zien. Het boodschappen doen blijft op deze manier een vorm van Russische roulette. Hopelijk komt hier in de toekomst verbetering in.

 

 

 

Onderzoekers: baby's krijgen microplastics binnen via flesjes

https://nos.nl/l/2353132

 

 

De afgelopen week (november 2021) zijn de resultaten bekend gemaakt van een studie naar het voedselaanbod in Nederland. De Wageningen University & Research, De Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Utrecht zijn tot zeer ernstige conclusies gekomen: zeker 80% van het aanbod in de supermarkt is ongezond en precies hetzelfde geldt voor de aanbiedingen. In de horeca is het nog erger, daar is meer dan 90% van het aanbod absoluut niet verantwoord. In deze nieuwsbrief kijken we kort naar het resultaat hiervan en besteden we aandacht aan hoe we ons kunnen verweren tegen het ziekmakende voedselaanbod.

Dat er iets aan de hand is, is een feit. Er zijn in ons land meer zieke mensen dan ooit. Volgens het CBS telt Nederland 9,9 miljoen mensen met een chronische ziekte (1). Het is niet alleen dramatisch gesteld met het voedselaanbod in de supermarkt en horeca, want een recent onderzoek toont aan dat ook ziekenhuiseten al in 2 weken een dramatisch effect op je bloedwaarden kan hebben (2). Volgens een recente voedselconsumptiepeiling haalt 84% van de Nederlanders de 200 gram groente per dag niet, terwijl de norm 250 gram groente per dag is (3). Het slechte bewerkte voedingspatroon van de gemiddelde Nederlander, kan niet alleen ziek maken (4, 5, 6, 7, 8), het kan er ook voor zorgen dat we depressief en futloos worden (9, 10, 11).