Het is een achterhaald verhaal dat verzadigde vetten slecht zouden zijn en onverzadigde vetten goed.

Transvetten dienen wel vermeden te worden. Deze gehydrogeneerde vetten worden vooral gebruikt in bewerkte levensmiddelen (als margarine), kant-en-klaarmaaltijden, fastfood, industrieel vervaardigde bakkersproducten ( koekjes, gebak, bladerdeegproducten, chips en gefrituurd voedsel). Ze verhogen o.a. het risico op een hartinfarct.

Het meest gezonde vet om in te bakken is (onbehandelde) kokosolie of olijfolie.

Gezonde vetten zitten in: avocado, kokos, gras (gevoerde) boter, ghee, olijfolie.

Let bij beide oliën op dat deze biologisch zijn en donker zijn verpakt. Gewone olijfolie is vaak versneden en kokosolie wordt gehydrogeneerd om de houdbaarheid te verlengen.

 

CHOLESTEROL

Er is geen relatie tussen een verhoogd cholesterol gehalte in het bloed en hart- en vaatziekten. Wel is er een relatie tussen een langere levensduur en een "verhoogd" cholesterol gehalte in het bloed. Er is echter een vorm van LDL die wel zoals het er nu naar uit ziet wel schadelijk is en dat betreft de kleinere deeltjes vorm, welke wordt verhoogd door hoge bloedsuikerspiegels en linolzuur consumptie. Cholesterol heeft vele functies in ons lichaam; het is bijv. de basis voor onze hormonen.

Hamazaki T. Okuyama H. Ogushi Y. et al. Towards a Paradigm Shift in Cholesterol Treatment, A Re-examination of the Cholesterol Issue in Japan. Ann Nutr Metab. 2015; 66(4): 1-116. Ramsden C. Zamora D. Boonseng L. et al. Use of linoleic acid for secondary prevention of coronary heart disease and death: evaluation of recovered data from the Sydney Diet Heart Study and updated meta-analysis. BMJ.2013; 346; e8707.

 

OLIE

Gebruik geen geraffineerde oliën en vetten. Laat dus alle kunstmatig geproduceerde oliën en vetten staan; het maakt niet uit of deze verzadigd of onverzadigd is. Koolzaadolie, soja-olie, maisolie is zeker niet geschikt voor consumptie. Dus wel: koudgeperste biologische oliën van avocado, kokos, olijven, hennep, lijnzaad, sesam, noten, tarwekiem, saffloer, teunisbloem, borage etc.

Industrieel gemaakte olie verhongert onze cellen.

Plantaardige olie genereert een verhoogde behoefte aan geraffineerde koolhydraten, waaruit het lichaam verzadigde vetten maakt nodig voor o.a. het celmembraan. Daarbij zitten er dan i.t.t. dierlijke vetten niet de vet-oplosbare vitamines A, D en K in en mis je de B vitamines.

 

OMEGA 3

Omega 3 is een meervoudig onverzadigd vetzuur en is van belang voor het hart, de hersenen (zenuwcellen), gezichtsvermogen en de groei van de baby tijdens de zwangerschap. Het werkt ontstekingsremmend.

Het verbetert het immuunsysteem, en werkt positief bij hart- en vaatziekten, jicht, artritis, psoriasis, rosacea, acne, MS, autisme (ASS), ADHD (in combinatie met vit. C), ontstekingen, hypertensie, cognitieve functies, depressie

Gebruik de vetten van gras-gevoede dieren (omega 3) en laat de producten van graan-gevoede dieren maar beter staan. We hebben m.n. omega 3 nodig, want omega 6 en 9 krijgen we in overdaad binnen, bijvoorbeeld via bewerkt voedsel. Omega 3 zit m.n. in algenolie. Vaak wordt juist vette vis(olie) voorgeschreven, maar die vis heeft de omega 3 niet van zichzelf, maar van de algen die hij eet. Daarbij zit in vette vis veel meer zware metalen. Omega 3 zit ook veel in lijnzaadolie, boerenkool, spinazie, bonen, avocado, noten (m.n. walnoten) zaden en zeewier. Bewaar olie altijd koel en in een donkere fles.

De verhouding tussen omega 6 en 3 moet "minstens" 5:1 zijn; dus liever nog meer omega 3.

Vis bevat i.t.t. plantaardige producten geen tot weinig ALA (alfa-linoleenzuur). ALA zit m.n. in chiazaad, lijnzaad, hennepzaad en walnoten.

ALA, EPA(eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) zijn de omega 3 vetzuren welke samen in algenolie aanwezig zijn.

Aanbevelingen:

- de omega 3-index (O3I)-bloedtest; ideaal 8-12%.

- hypertensie: 2000-3000 mg/dag;

- na een hartinfarct: 3000-4000 mg/dag;

- tijdens zwangerschap en met de borstvoeding: 750-1000 mg/dag;

- achteruitgang geheugen: 1000 mg /dag; 

- autisme (ASS): 1300-1500 mg/dag;

- ADHD: 750 mg/dag;

- allergie: 1200 mg/dag;

- depressie: 1000-2000 mg/dag

 

OMEGA 6

De belangrijkste zijn linolzuur en arachidonzuur. 

Omega 6-vetzuren zijn een bestanddeel van het celmembraan en zijn nodig voor groei- en herstelprocessen. Het zorgt o.a. voor een toename van de bloedstolling en vernauwing van bloedvaten (van belang bij verwondingen). Het veroorzaakt ontstekingen als onderdeel van de afweer.

Via onze voeding krijgen we echter reeds te veel omega 6 in relatie tot omega 3 binnen (15-25 keer meer dan omega 3). Een te veel aan omega 6 veroorzaakt chronische ontstekingen, die het organisme verzwakken, waardoor er allerlei ziekten kunnen ontstaan.

 

OMEGA 7

Onderzoek wijst uit dat omega-7 nuttig is in de strijd tegen stofwisselingsstoornissen die diabetes, hart- en vaatziekten, obesitas en kanker veroorzaken. Daarnaast is het van belang voor de bescherming van de slijmvliezen en de huid (hydraterend en regenererend).
Omega-7 is een sterke aanvulling op de cardiovasculaire en lipidenvoordelen van omega-3 vetzuren. Onderzoekers ontdekten dat patiënten een afname van 44% in ontstekingsniveaus hadden door het innemen van omega-7 gedurende slechts 30 dagen.

Omega-7 kan helpen om de cyclus van hoge bloedsuikerspiegel, verhoogde lipideniveaus, ontstekingen en overtollige vetgroei te doorbreken en kan de insulinegevoeligheid verbeteren.
Het is aangetoond dat omega-7 de vetafbraak bevordert door een toename van de enzymen die betrokken zijn bij het verbranden van vet voor energie. Bovendien kan omega-7 de nieuwe vetsynthese in het lichaam verminderen.

Voeding bevat weinig omega-7: dagelijks nemen we slechts 1 gram in. Goede bronnen zijn levertraan, macadamiaolie en duindoornbes. Het bekendste omega-7-vetzuur is palmitoleaat.

 

Belangrijkste indicaties van een tekort:
- Droge mond, maar beschermt ook alle gastro-intestinale slijmvliezen: maag (gastritis), maagdarmzweren, lekkende darm, bloedend tandvlees,… Ook effectief bij behandeling!
- Beschermt ook alle neus-keel-oor-slijmvliezen
- Vrouwen in de menopauze: vaginale droogte, jeuk, dyspareunie of pijn tijdens het vrijen,…
Droge ogen, syndroom van Sjögrenoogontstekingen,…
- Droge, ruwe, schrale huid, eczeem,
- Beschermt de huid tegen blootstelling aan de zon en straling (radiotherapie)
- Voor wondgenezing: brandwonden, stralingswonden, zonnebrand,…
- Preventie van vroegtijdige veroudering van de huid