Onderzoek bij ongeveer 80.000 vrouwen toonde aan dat diegenen die een jaar lang kunstmatige zoetstoffen hadden gebruikt i.p.v. suiker juist meer waren aangekomen (Stelman S. Garfinkel L. Artificial sweeteners use and one-year weight change among women. Prev Med.1986; 15(2): 195-202).

In een ander onderzoek, dat 8 jaar duurde bij meer dan 5.000 deelnemers, werd aangetoond dat frisdrank met kunstmatige zoetstoffen de kans op obesitas met 47% verhoogt (Fowler S. Williams K. Resendez R. et al. Fueling the obesity epidemic? Artificial sweetened beverage use and long-term weight gain. Obesity. 2008; 16(8): 1894-1900).

Hoogleraar Helen Hazuda toonde in een onderzoek aan dat mensen die light-frisdrank consumeerden 70% meer aankwamen dan degenen die normaal gezoete frisdrank gebruikten.

Of het nu suiker, honing, fructosesiroop of andere zoetstoffen betreft, alle verhogen de insulineproductie en zijn zeer ongezond en dragen bij aan o.a. overgewicht, diabetes, kanker, hart- en vaatziekten etc.

 

Suikerindustrie beïnvloedt met ‘gekochte’ wetenschap

Er woedt een stevige strijd tegen ‘gesponsord voedingsonderzoek’. De suiker- en voedingsindustrie weren zich als een duivel in een wijwatervat, net zoals tabaksindustrie en Monsanto dit decennialang deden: met zaaien van twijfel en beïnvloeden van media en politiek. De industrie beschikt over veel geld en gebruikt dit om ‘voedingsonderzoek’ te sponsoren (diens brood men eet, diens woord men spreekt!), maar ook: beïnvloeding en ‘kopen’ van wetenschap(pers), studies met ‘spookschrijvers’, én bedreiging van tegenstanders.

Teveel suiker en geraffineerde voeding is ongezond: talloze studies toonden het verband aan met chronische ziektes: obesitas en inflammatieziekten, metabool syndroomdiabeteshypertensie, cardiovasculaire ziekten, hogere mortaliteit, cariës, enz…
Bovendien is suiker verslavend, even verslavend als cocaïne. Overmatig suikerverbruik veroorzaakt namelijk ‘neuroadaptaties’ (veranderingen in de bezenuwing) in het beloningssysteem van de hersenen. Dit koppelt het eetgedrag los van de voedingsnood, en leidt tot ‘overeten’ en overgewicht.
Er zijn maar weinig effectievere manieren om een onbedwingbare trek en daardoor obesitas, te veroorzaken dan het eten of drinken van iets waar veel fructose in zit, zoals (gedroogd) fruit, vruchtensappen of frisdrank. Fructose veroorzaakt verder: hartaandoeningen, beschadigde en verouderde slagaders, atherosclerose, voeding van de slechte darmbacteriën, nierstenen, jicht etc.
Denk er aan: frisdranken, sportdranken én fruitsap zijn ook suikerbommen!

Suiker is een "kalkrover" en verbruikt in hoge mate vitamines B.

Gebruik geen suiker, maar stevia, yacon, inositol of xylitol om te zoeten.