EVEN PRAKTISCH
Voorbeelden:
Ontbijt:
Start de dag met bijvoorbeeld fruit.
Een smoothie gemaakt met een slow-juicer smaakt ook prima.
Neem bijvoorbeeld 3-4 stengels bleekselderij, 1 rode biet, 1 halve citroen (plus schil), 2-3 cm kurkuma (geelwortel), 1-2 cm gember een stuk fruit en maak daar je smoothie van. Dat kun je aanvullen met een flinke theelepel(tl) alma- of acerolapoeder (natuurlijke vit. C), tarwegraspoeder, kaneel (1-2 tl), lecithine (uit zonnebloempitten; nooit verhitten), macapoeder, een eetlepel tarwekiemolie en lijnzaadolie. Goed roeren en je hebt een topgerecht. Heb je hier niet voldoende aan dan neem je extra fruit of een avocado. Variëren met de gebruikte producten komt je gezondheid alleen maar ten goede.
Gebruik naast fruit en groenten geregeld kiemen, verse gist (meeste vitamine B's), noten, zaden, algenolie, lijnzaadolie, tarwekiemolie.
Bakken
Liefst in kokosolie of olijfolie.
Bakken of wokken geeft meer behoud van voedingsstoffen dan koken.
Biologische voeding bevat 50-400% meer vitaminen/mineralen dan regulier voedsel. Daarnaast bevat het fenolverbindingen (antioxidanten: deze zorgen dat (een te veel aan) vrije radicalen (bijproduct van de stofwisseling) geen schade aanrichten aan het lichaam, waardoor oxidatieve stress ontstaat, waardoor niet alleen ziekteverwekkers onschadelijk worden gemaakt, maar ook gezonde cellen).
Big Pharma gebruikt de vitaminen- en mineralen-markt inmiddels ook als melkkoe. Synthetische vitaminen staan daarom wel in de Codex Alimentarius, waardoor deze zijn toegestaan. Natuurlijke vitaminen zijn daar bewust niet in geplaatst want daar kunnen ze niet aan verdienen. De aanbevolen dagelijkse dosissen van natuurlijk vitaminen worden bewust laag gehouden, zodat je tekorten zou krijgen als je je daar aan houdt. Daarbij blijkt uit allerlei onderzoek dat die synthetische vitaminen niet of nauwelijks werken. Een natuurlijke vitamine bevat naast de betreffende vitamine allerlei andere stoffen die tezamen de positieve werking genereren (synergie). De synthetische vitamine is een enkelvoudige stof, soms aangevuld met wat anders. Zo wordt bijvoorbeeld ascorbinezuur (= synthetische vit. C), gemaakt uit aardolie of mais, soms aangevuld met bioflavonoïden.
Gebruik je vitaminen/mineralen (zie orthomoleculair) dan dienen deze van natuurlijke oorsprong te zijn. Beter is het om het uit de biologische voeding te halen.
Eet liefst puur en onbewerkt voedsel. Eet afwisselend. Eet ecologisch, dus uit de buurt en van het seizoen.
Eet niet (te veel) geraffineerde koolhydraten en gebruik vezelrijke voeding.
Gebruik gras-gevoede producten i.p.v. graan-gevoede producten, want de eerste geven omega 3 en de laatste zorgen juist voor omega 6 vetzuren.
De volgende producten kun je het best vermijden: mais, soja, koolzaadolie, geraffineerde bietsuiker, eieren, zuivel, varkensvlees, gekweekte vis (m.u.v. Hollandse Yellowtail Kingfish), gluten, MSG, zgn. natuurlijke smaakstoffen/aroma's, kunstmatige smaakstoffen, kunstmatige zoetstoffen, citroenzuur, transvetten, linolzuur.
Lees etiketten
De meeste e-nummers zijn niet gezond.
Steeds meer mensen zijn zowel te zwaar als ondervoed. Dat is het gevolg van ons vertrouwen op fabrieksvoedsel. Door een afname van het gebruik van natuurlijke vetten en een toename van snel verteerbare koolhydraten in onnatuurlijke voedingsproducten en dranken zijn de volgende aandoeningen ontstaan: overgewicht, diabetes 2, hartaanvallen, beroertes, kanker, gewrichtsaandoeningen, dementie etc.(W. Cortvriendt).
Volwaardige voeding - waaronder groente, fruit - beschermt.
Onvolwaardige vulling - waaronder bewerkte koolhydraten en weinig groente - maakt je juist kwetsbaarder.
Rokers wordt aangeraden extra vitamine C, E en Selenium te gebruiken. Stoppen met roken is natuurlijk nog beter. Daarvoor gebruik ik oor-acupunctuur.
Wat is gezonde voeding?
Dat zijn in ieder geval niet de "light-producten", voeding met glutamaten (smaakversterkers = dikmakers), verontreinigd voedsel etc. Dus: biologische voeding, natuurlijk en vers.
Van belang is dat je niet eet wat je niet lust en dat je gevarieerd, seizoensgebonden en ecologisch eet.
Van belang is in ieder geval dat voldoende basisch water wordt gedronken (zie water). Kraanwater bevat steeds meer residuen van bestrijdingsmiddelen, medicijnen (hormonen), plastics etc. Goede en slechte voeding onderscheidt zich in de soort en de hoeveelheid afvalstoffen die het in ons lichaam achterlaat. De beste voedingsmiddelen bieden minder zure en meer basisch makende en zuurbindende afvalstoffen. Het immuunsysteem verzwakt, wanneer het lichaam te zuur wordt.
Daarnaast dien je er rekening mee te houden dat je tevens je goede bacteriën dient te voeden, want een goed microbioom is de sleutel tot gezondheid.