Een gezonde voeding draagt natuurlijk bij aan het herstel en werkt preventief! Het is belangrijk dat de bouwstoffen die we tot ons nemen van goede kwaliteit zijn.

Er is vaak sprake van overconsumptie van voedsel, chemicaliën en medicijnen.

Onvolwaardige voeding is een belemmering voor de gezondheid die aangepakt dient te worden.

We hebben tegenwoordig eerder tekort-ziekten dan welvaartziekten. 

De bodem is uitgeput en vergiftigd door het gebruik van kunstmest, andere "bodemverbeteraars" en bestrijdingsmiddelen. Essentiële mineralen en vitaminen in ons voedsel zijn de laatste decennia dramatisch in hoeveelheid afgenomen. Daarnaast is de bodem ingeklonken door zwaar materieel, waardoor het bodemleven sterk is afgenomen.

 

Voeding

  1. Biologische voeding en zo min mogelijk dierlijke eiwitten. Dus veel verse groenten, kiemen (10-100 maal meer actieve stoffen dan volwassen groenten), noten en fruit (bessen). Start de dag gezond met alleen fruit als ontbijt. Dit kun je aanvullen met een avocado, want dat verhoogt de opname van antioxidanten met 2,6-15 keer.
  2. Eet van het seizoen en ecologisch, dus gewonnen uit je buurt.
  3. Drink voldoende en geregeld zuiver water en groene thee.
  4. Zo min mogelijk suiker of snacks.
  5. Geen bewerkt voedsel, geen producten met palmolie, geen gehydrogeneerde (geharde) vetten o.t.w. transvetten (bijv. margarine en halvarine). Dus ook volkoren i.p.v. geraffineerde voeding.
  6. Eet matig en geen tussendoortjes.
  7. Een dag per week vasten is gezond. Drink dan wel voldoende.
  8. Gras-gevoederde (omega 3) i.p.v. graan-gevoederde (omega 6) zuivel- en vleesproducten.
  9. Neem dagelijks een eetlepel tarwekiemolie (vitamine E) en lijnzaadolie (omega 3).
  10. Gebruik geregeld kurkuma (geelwortel). Liefst bij een vetrijke maaltijd en aangevuld met peper (verhoogd de werking van kurkuma enorm).
  11. Cacao (rauw) is erg gezond (dus zonder suiker).
  12. Zoet evt. met stevia of xylitol (uit berkenhout).
  13. Gezonde paddenstoelen: chaga, cordyceps, maitake, reishi en shiitake.

 

Orthomoleculair:

De volgende producten kun je het best uit de voeding halen. Zie daarvoor de betreffende hoofdstukken "mineralen" of "vitaminen". 

  1. Zink zorgt er voor dat het RNA van een virus zich in de cel niet meer kan reproduceren. Gebruik zink-methionine (-bisglycinaat, -orotaat of -citraat) met koper en quercetine dat werkt als een zink-ionofoor;
  2. Vitamine D3 (50-100 mcg p.d.) met K2 (dit zorgt niet alleen voor een betere weerstand, is goed voor vaten en botten etc., maar zorgt er ook voor dat zink de cel in kan); Gebruik D3 en K2 altijd in combinatie met magnesium (nodig voor de enzymen die D3 ondersteunen).
  3. Natuurlijke vitamine C (zie verder onder de "kop" vitamine C);
  4. Melatonine is 10 keer sterker als anti-oxidant dan vitamine C (1 mg/kg; 2 uur voor het slapen gaan of verdeeld over de dag). Dit haal je niet zozeer uit de voeding, dus bij infecties kun je dan hiervan een supplement nemen; https://youtu.be/oFsjVH596W0
  5. Natuurlijke vitamine E; zit m.n. in tarwekiemolie;
  6. Magnesium (bijv. magnesiumbisglycinaat of magnesium complex, waarin meerdere vormen van magnesium zijn verwerkt). Liefst in combinatie met D3 en K2.
  7. Een goede multi (bijv. Royal Green);
  8. Voldoende selenium (3 paranoten per dag);
  9. Jodium zit m.n. in kelp en kombu;
  10. Omega 3 uit algen of lijnzaadolie;
  11. Colloïdaal zilver bij ontstekingen;
  12. Natriumbicarbonaat: 2 maal daags een afgestreken theelepel opgelost in een half glas water met citroensap. Inname ’s ochtends op nuchtere maag en voor het slapen gaan. Dit is om te ontzuren en helpt ook bij brandend maagzuur. Je kunt er ook de tanden mee poetsen of het als deodorant gebruiken.

 

 

Fytotherapie

1. Voldoende polyfenolen (zie aldaar); 

2. Fenegriek thee bij vastzittend slijm;

3. Mariadistel (Carduus marianus) ter ontgifting van de lever.

4. Cat's claw en vlierbessen (sap) ter verhoging van je weerstand.

5. Bij verhoogde bloeddruk: thee van buchublad, olijfblad, hibiscus en jeneverbes.

6. Boswellia, Ashwagandha.

 

EVEN PRAKTISCH

Voorbeelden:

Ontbijt:

Start de dag met bijvoorbeeld fruit.

Een smoothie gemaakt met een slow-juicer smaakt ook prima.

Neem bijvoorbeeld 3-4 stengels bleekselderij, 1 rode biet, 1 halve citroen (plus schil), 2-3 cm kurkuma (geelwortel), 1-2 cm gember een stuk fruit en maak daar je smoothie van. Dat kun je aanvullen met een flinke theelepel(tl) alma- of acerolapoeder (natuurlijke vit. C), tarwegraspoeder, kaneel (1-2 tl), lecithine (uit zonnebloempitten; nooit verhitten), macapoeder, een eetlepel tarwekiemolie en lijnzaadolie. Goed roeren en je hebt een topgerecht. Heb je hier niet voldoende aan dan neem je extra fruit of een avocado. Variëren met de gebruikte producten komt je gezondheid alleen maar ten goede.

 

Gebruik naast fruit en groenten geregeld kiemen, verse gist (meeste vitamine B's), noten, zaden, algenolie, lijnzaadolie, tarwekiemolie.

 

Bakken

Liefst in kokosolie of olijfolie.

Bakken of wokken geeft meer behoud van voedingsstoffen dan koken.

 

Biologische voeding bevat 50-400% meer vitaminen/mineralen dan regulier voedsel. Daarnaast bevat het fenolverbindingen (antioxidanten: deze zorgen dat (een te veel aan) vrije radicalen (bijproduct van de stofwisseling) geen schade aanrichten aan het lichaam, waardoor oxidatieve stress ontstaat, waardoor niet alleen ziekteverwekkers onschadelijk worden gemaakt, maar ook gezonde cellen).

Big Pharma gebruikt de vitaminen- en mineralen-markt inmiddels ook als melkkoe. Synthetische vitaminen staan daarom wel in de Codex Alimentarius, waardoor deze zijn toegestaan. Natuurlijke vitaminen zijn daar bewust niet in geplaatst want daar kunnen ze niet aan verdienen. De aanbevolen dagelijkse dosissen van natuurlijk vitaminen worden bewust laag gehouden, zodat je tekorten zou krijgen als je je daar aan houdt. Daarbij blijkt uit allerlei onderzoek dat die synthetische vitaminen niet of nauwelijks werken. Een natuurlijke vitamine bevat naast de betreffende vitamine allerlei andere stoffen die tezamen de positieve werking genereren (synergie). De synthetische vitamine is een enkelvoudige stof, soms aangevuld met wat anders. Zo wordt bijvoorbeeld ascorbinezuur (= synthetische vit. C), gemaakt uit aardolie of mais, soms aangevuld met bioflavonoïden.

Gebruik je vitaminen/mineralen (zie orthomoleculair) dan dienen deze van natuurlijke oorsprong te zijn. Beter is het om het uit de biologische voeding te halen.

Eet liefst puur en onbewerkt voedsel. Eet afwisselend. Eet ecologisch, dus uit de buurt en van het seizoen.

Eet niet (te veel) geraffineerde koolhydraten en gebruik vezelrijke voeding.

Gebruik gras-gevoede producten i.p.v. graan-gevoede producten, want de eerste geven omega 3 en de laatste zorgen juist voor omega 6 vetzuren.

De volgende producten kun je het best vermijden: mais, soja, koolzaadolie, geraffineerde bietsuiker, eieren, zuivel, varkensvlees, gekweekte vis (m.u.v. Hollandse Yellowtail Kingfish), gluten, MSG, zgn. natuurlijke smaakstoffen/aroma's, kunstmatige smaakstoffen, kunstmatige zoetstoffen, citroenzuur, transvetten, linolzuur.

Lees etiketten

De meeste e-nummers zijn niet gezond. 

 

Steeds meer mensen zijn zowel te zwaar als ondervoed. Dat is het gevolg van ons vertrouwen op fabrieksvoedsel. Door een afname van het gebruik van natuurlijke vetten en een toename van snel verteerbare koolhydraten in onnatuurlijke voedingsproducten en dranken zijn de volgende aandoeningen ontstaan: overgewicht, diabetes 2, hartaanvallen, beroertes, kanker, gewrichtsaandoeningen, dementie etc.(W. Cortvriendt).

 



Volwaardige voeding - waaronder groente, fruit - beschermt.
Onvolwaardige vulling - waaronder bewerkte koolhydraten en weinig groente - maakt je juist kwetsbaarder.

Rokers wordt aangeraden extra vitamine C, E en Selenium te gebruiken. Stoppen met roken is natuurlijk nog beter. Daarvoor gebruik ik oor-acupunctuur.

 

 

 

Wat is gezonde voeding?

Dat zijn in ieder geval niet de "light-producten", voeding met glutamaten (smaakversterkers = dikmakers), verontreinigd voedsel etc.  Dus: biologische voeding, natuurlijk en vers.

 

Van belang is dat je niet eet wat je niet lust en dat je gevarieerd, seizoensgebonden en ecologisch eet.

Van belang is in ieder geval dat voldoende basisch water wordt gedronken (zie water). Kraanwater bevat steeds meer residuen van bestrijdingsmiddelen, medicijnen (hormonen), plastics etc. Goede en slechte voeding onderscheidt zich in de soort en de hoeveelheid afvalstoffen die het in ons lichaam achterlaat. De beste voedingsmiddelen bieden minder zure en meer basisch makende en zuurbindende afvalstoffen. Het immuunsysteem verzwakt, wanneer het lichaam te zuur wordt.

Daarnaast dien je er rekening mee te houden dat je tevens je goede bacteriën dient te voeden, want een goed microbioom is de sleutel tot gezondheid.

 

 

Kijk voor meer informatie op bijv.: www.natuurdietisten.nl, www.haiboerhai.nl, www.ikkiesnatuurlijk.nl

Biologisch dynamische boerenbedrijven aangesloten bij Demeter 

www.stichtingdemeter.nl/locaties

https://dehoogeweyer.nl

Deze laatste is in Baexem gevestigd, dus vlakbij.

Bij pit&pit kun je digitaal ook allerlei biologische producten bestellen.

Maar laat de middenstand a.u.b. niet links liggen, dus koop liever lokaal.

 

Literatuur:       - Corinne Gouget: Wat zit er in uw eten?;

                  - Weston A. Price: Voeding en fysieke degeneratie;

                  - Sang Whang: Jonger door ontzuren;

                  - William Cortvriendt: Lichter;

                  - Brian Peskin: Het verzwegen verhaal over kanker;

                  - Juglen Zwaan: De voedingswijzer;

                  - Juglen Zwaan: De supplementenwijzer;

                  - Joanna Blythman: Slik je dat?;

                  - Michael T. Murray: Encyclopedia of nutritional supplements;

                  - Henning Saupe: kanker begrijpen en holistisch behandelen.