POLYFENOLEN of FLAVONOÏDEN
Bekende polyfenolen zijn quercetine, kaempferol en resveratrol.
Het zijn een belangrijke antioxidanten welke cel-schade en DNA-schade voorkomen doordat ze vrije radicalen elimineren. Ze werken ontstekingsremmend, antiviraal, antibacterieel, anti-diabetisch, gaat overgewicht tegen, neuro-protectief, kanker-bestrijdend, beschermd tegen hart en vaatziekten (o.a. hypertensie) en beschermen tegen straling.
Polyfenolen zitten m.n. in noten, kruiden, fruit, groenten en (groene) thee. Het zit ook in de schil van fruit etc.
In biologische producten zitten veel meer van deze stoffen. Zo zit er in biologische tomaten 78% meer quercetine en 97% meer kaempferol.
Bronnen: granaatappel, druiven, bessen, thee (groene), olijfolie, cacao, mangistan, ginkgo, walnoten, mango en pinda's.
QUERCETINE
Bronnen: kappertjes (m.n.), carobvezel, dille, koriander, ui (rode), radicchio, waterkers, boekweit, boerenkoolframbozen, rode druiven, citrusfruit, tomaat, broccoli, groene bladgroenten, appels en cranberry.
RESVERATROL
Bronnen: rode druiven(sap), rode wijn, appels, bessen, pruimen, jackfruit, moerbeien, tomaten, pinda's, noten, cacao, zwarte olijven en soja.
KAEMPFEROL
Bronnen: kappertjes (m.n.), komijn, kruidnagel, karwij, thee, appel, tomaat en amandel.