FLAVONOÏDEN en POLYFENOLEN.

Bekende polyfenolen zijn quercetine, kaempferol, resveratrol, cucurmine en PCO.

Het zijn belangrijke antioxidanten welke cel-schade en DNA-schade voorkomen doordat ze vrije radicalen elimineren. Ze werken ontstekingsremmend, ontgiftend, antiviraal, antibacterieel, anti-diabetisch, gaan overgewicht tegen, neuro-protectief, kanker-bestrijdend, beschermend tegen hart en vaatziekten (o.a. hypertensie) en beschermen tegen straling.

Polyfenolen zitten m.n. in noten, kruiden, fruit, groenten en (groene) thee. Het zit ook in de schil van fruit etc.

In biologische producten zitten veel meer van deze stoffen. Zo zit er in biologische tomaten 78% meer quercetine en 97% meer kaempferol.

Bronnen: bergamotsap, citrusfruit, granaatappel, druiven(-bladeren), bessen (frambozen), cistus (zonneroos), groene thee, kurkuma (geelwortel), olijfolie, cacao, mangistan, ginkgo, walnoten, ui, peterselie, mango, groenten, rode wijn en pinda's.

 

QUERCETINE

Quercetine wordt niet makkelijk door het lichaam opgenomen, maar wel als je het combineert met resveratrol. Aanbevolen is 200-400 mg per keer 20 minuten voor een maaltijd (dus 3 maal p.d.).

Het is in te zetten bij alle ontstekingen en allergische reacties; asthma, hooikoorts, reumatoïde arthritis, lupus, diabetes, kanker etc.

Bronnen: ginkgo biloba, sint-janskruid, kappertjes (m.n.), carobvezel, dille, koriander, teunisbloem, ui (rode), knoflook, radicchio, zwarte pruimen, waterkers, boekweit, boerenkool, frambozen, rode druiven, citrusfruit, tomaat, broccoli, zoete aardappel, groene bladgroenten, rode appels en cranberry.

Het kan goed tegen verhitting.

RESVERATROL

Het is een krachtige antioxidant en ondersteunt hart en bloedvaten. Het is goed voor de bloedcirculatie en de bloeddruk. Het draagt bij tot een normale instandhouding van de huid.

De opname wordt verbeterd door toevoeging van zwarte peperextract.

Bronnen: rode druiven(sap), cranberry's, wijnranken, rode wijn, appels, bessen, pruimen, jackfruit, moerbeien, tomaten, pinda's, noten, cacao, zwarte olijven en soja.

KAEMPFEROL

Bronnen: kappertjes (m.n.), komijn, kruidnagel, karwij, thee, appel, tomaat en amandel.

CUCURMINE

Het werkt anti-carcinogeen, helpt bij schade t.g.v. bestraling. Verder is het in te zetten bij: Alzheimer, diabetes 2, aderverkalking, prikkelbaredarmsyndroom, psoriasis en reuma.

Bron: kurkuma o.t.w. geelwortel (de opname verbetert sterk als het samen met peper wordt gebruikt).

PCO

Dit zijn proanthocyanides, welke het intracellulaire vitamine C gehalte verhogen, voorkomen aantasting van collageen en schade door vrije radicalen, werken ontstekingsremmend, anti-allergisch, als antioxidant (50 keer sterker dan vitamine C en E).

Het is in te zetten bij vele problemen met bloedvaten. als veneuze insufficiëntie, spataderen, capillaire kwetsbaarheid. Verder problemen met het netvlies (maculadegeneratie, diabetische retinopathie) en het zicht.

Preventie van hartziektes en hersenbloedingen. Het vermindert de cholesterolafzettingen in slagaders.

Bronnen: druivenpitten, rode wijn, bast van zeedennen.

Gebruik: 150-300 mg p.d.