Wat kan men zelf doen?

Tweederde van de ADHD patiënten verbetert sterk op een hypoallergeen dieet. In eerste instantie eet men rijst, kalkoen, water en groenten (liefst biologisch). Langzamerhand worden steeds nieuwe voedingsmiddelen toegevoegd en let men op de reacties. Verder dient men zich te onthouden van de volgende E-nummers, waarvan is aangetoond dat ze hyperactiviteit kunnen veroorzaken: 102, 104, 110, 122, 124, 129 en 211 (http://www.wanttoknow.nl/overige/wie-zoet-is-krijgt-adhd).

 

Naast de homeopatische behandeling (ontstoring), kan men bij de behandeling al aan de slag gaan met de volgende zaken, die in de praktijk van nut zijn gebleken. Niets moet!!

1. Gebruik liefst biologische of biologisch dynamische voeding. 

2. Vitamine C, wateroplosbare vorm, 3 maal daags 500 mg.vanaf 2 jaar en vanaf 4 jaar 3 maal daags 1000mg. Daarnaast ook de vetoplosbare variant (ascorbylpalmitaat) 3 maal daags 500 mg. vanaf 2 jaar en 3 maal daags 1000 mg. vanaf 4 jaar. Gebruik liefst alleen natuurlijke, dus geen synthetische vitamine. Eet veel fruit.

3. Zink, tot 4 jaar 10 mg. van 4 tot 8 jaar 20 mg. en daar boven 30 mg. Dit dient wel in een  gebonden vorm (bijv. orotaat, methionine) te worden toegediend.

4. Zorg elke dag voor een goede verhouding tussen de essentiële vetzuren omega 3 en 6 in een verhouding van 1:1 tot 1:2; gebruik bijvoorbeeld 1 theelepel lijnzaadolie en 1 theelepel teunisbloemolie of hennepolie per dag (onverhit en biologisch, dus onbewerkt). In ieder geval geen visolie i.v.m. de aanwezigheid van zware metalen als kwik. Omega 6 krijgen we i.h.a. al meer dan voldoende binnen. Gebruik geen koolzaadolie.

5. Liefst geen tarweproducten, mais en gluten, eventueel zuurdesembrood  (eventueel gebuild). 

Heel gezond zijn: wilde bosbessen, koriander, kokosolie, bleekselderij, bananen, bramen, avocado's, aardbeien en lijnzaad.

6. Vermijd suikers, zoet en kunstmatige zoetstoffen (aspartaan etc.). Stevia of xylitol is prima. Eet wel voldoende fruit.

7. Bewerkte producten. Gebruik ongeharde vetten, dus geen (kankerverwekkende transvetten) margarine of halvarine.

8. Voldoende water, geen frisdranken, vruchtensappen of light-producten.

9. Gebruik geen magnetron of inductie.

10. Gebruik geen voeding in contact met softplastics.

11. Gebruik alleen volle producten, dus geen half-volle of magere.

12. Zorg voor een rustige omgeving met niet te veel prikkels als die van de TV, gameboy, computer etc.

13. Extra vitamine B12 50 mcg actieve vorm plus folaat (vit. B11) en verder vitamine B6.

14. Gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap geeft 50 maal meer kans op een kind met autisme. Ook medicijnen, roken en alcohol gebruikt tijdens de zwangerschap kunnen hierop van invloed zijn.

15. Gebruik de volgende producten niet: kliersupplementen, L-carnitine, weiproteïne, niet-plantaardige ijzersupplementen en visoliesupplementen.

16. Vermijd (eventueel) ontstekingsbevorderende producten als: mais (maischips, taco's, popcorn, maisontbijtgranen, frisdrank, citroenzuur, kauwgom, glucose-fructosestroop, maisalcohol etc.), soja (edamame, sojabonen, miso, sojamelk, kunstmatige vleesvervangers met soja etc.), koolzaadolie, geraffineerde bietsuiker, eieren, zuivel, varkensvlees, gekweekte vis, zwaardvis (kwik), tonijn (kwik), gluten (tarwe, gerst, rogge en spelt), MSG (smaakversterker E621, mononatriumglutamaat, ve-tsin, natuurlijke smaakstoffen, aroma's etc.). 

17. De volgende producten zijn aanbevolen: spirulina, citroenmelisse, magnesium, ginkgo biloba, GABA, ginseng, probiotica.